Skip to main content

Ηλεκτρονική για πρώτη φορά στα χρονικά η απογραφή του πληθυσμού της χώρας

Με τη λιγότερη δυνατή φυσική επαφή ελέω πανδημίας θα γίνει η διαδικασία – Σε αναζήτηση 60.000 έκτακτων εργαζομένων η Ελληνική Στατιστική Αρχή

«Εσείς γνωρίζετε πώς θα απογραφείτε». Με την ερώτηση αυτή οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής υποδέχονται στο περίπτερο 15 τους επισκέπτες της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και τους ενημερώνουν για τη μεγάλη επιχείρηση απογραφής του πληθυσμού της χώρας που θα αρχίσει τον επόμενο μήνα.

Η πανδημία δεν άφησε ανεπηρέαστη την πλέον σύνθετη και ευρείας κλίμακας στατιστική εργασία, χαρακτηρίζεται διαχρονικά ως «η μεγαλύτερη επιχείρηση που διεξάγει το Κράτος σε περίοδο ειρήνης». Η απογραφή που πραγματοποιείται κάθε δέκα χρόνια φέτος θα γίνει με ηλεκτρονικό τρόπο και με την ελάχιστη δυνατή φυσική επαφή μόνο για τους ανθρώπους που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και δεν έχουν τη δυνατότητα να βοηθηθούν από το συγγενικό τους περιβάλλον.

«Την απογραφή την είχαμε σχεδιάσει από τις αρχές του ’18. Δυστυχώς, τον Μάρτιο του 2020 ήρθε η πανδημία και αντιληφθήκαμε ότι τον Μάρτιο του 2021 δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε την απογραφή με τον παραδοσιακό τρόπο, να πάνε οι απογραφείς στο σπίτι, να χτυπήσουν την πόρτα και να μπουν. Δηλαδή με την κλασική διαδικασία που είναι και η πιο ασφαλής και διασφαλίζει ότι οι άνθρωποι πιστεύουν και τα αποτελέσματα. Γι’ αυτόν τον τρόπο αναζητήσαμε μία άλλη μέθοδο. Η μέθοδος που επιλέχθηκε είναι μικτή. Επιστρέψαμε στη μέθοδο της αυτοαπογραφής, που ίσχυε πριν από το ’50, δηλαδή ο κάθε πολίτης μόνος του να συμπληρώσει τα στοιχεία του. Η διαφοροποίηση είναι ότι τώρα θα είναι η ηλεκτρονική η αυτοαπογραφή», εξήγησε στη Voria.gr ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Απόστολος Κασάπης.

Πώς θα γίνει η διαδικασία

Ο καθένας από τους 60.000 απογραφείς, οι οποίοι θα προσληφθούν με προκήρυξη που έχει ήδη αναρτηθεί, στα περίπου 120 με 150 νοικοκυριά που του αντιστοιχούν θα αφήσει ένα φάκελο με έναν ατομικό κωδικό σε κάθε διαμέρισμα. Ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού θα λάβει τον κωδικό και χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του taxis θα μπορέσει να μπει στο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο και να συμπληρώσει τα χαρακτηριστικά της κατοικίας του, τα δικά του και όλων των μελών του νοικοκυριού του. Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία που ζητούνται δεν συνιστούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Οποιοδήποτε χρειάζεται βοήθεια μπορεί να επικοινωνήσει με τον απογραφέα του, είτε τηλεφωνικά είτε μέσω email.

Ο απογραφέας μπορεί να δει από ποιους κωδικούς που του αντιστοιχούν έχουν απαντηθεί τα ερωτηματολόγια. Δεδομένου ότι δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικά τη διαδικασία, εφόσον μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, που υπολογίζεται σε περίπου ένα μήνα, κάποιος δεν έχει απαντήσει, τότε ο απογραφέας θα επισκεφτεί το σπίτι για την προσωπική συνέντευξη, τηρώντας πάντα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

«Εμείς ελπίζουμε ότι τους μεγαλύτερους ανθρώπους θα τους βοηθήσουν τα παιδιά τους. Με τον τρόπο αυτό και διασφαλίζουμε την υγεία του κόσμου και είναι πιο γρήγορα τα αποτελέσματα, τα οποία με τον ηλεκτρονικό τρόπο καταχωρούνται απευθείας στο σύστημα», τόνισε ο κ. Κασάπης.

Στην ηλεκτρονική διαδικασία έχουν προβλεφθεί όλοι οι λογικοί έλεγχοι και οι έλεγχοι πληρότητας. Εάν, δηλαδή, κάποιος εκ παραδρομής γράψει κάτι που δεν ταιριάζει, πχ δηλώνει ότι είναι 20 ετών κι εμφανίζεται να έχει παιδί 18 ετών, τότε το λάθος ελέγχεται.

Η διαδικασία θα αρχίσει στις 22 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Δεκεμβρίου.

Ήδη, εξάλλου, 12.500 ερευνητές πραγματοποιούν την απογραφή των κτηρίων, κατά την οποία καταγράφονται στοιχεία, όπως η χρήση του κτηρίου (αν είναι κατοικία, καταστήματα ή έχει μικτή χρήση), πότε έχει κατασκευαστεί, αν έχει πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες κλπ. Αυτά τα στοιχεία χρειάζονται για τον αντισεισμικό κανονισμό, αλλά και για τον προσδιορισμό του οικονομικού πλούτου της χώρας, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί προπαρασκευαστικό στοιχείο για την απογραφή του πληθυσμού

Αναζητούνται απογραφείς

Από τις 21 Αυγούστου έχει βγει η πρόσκληση για την πρόσληψη απογραφέων που έχει διάρκεια μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν για διάστημα περίπου ενάμιση μήνα έναντι αμοιβής 1.000 - 1.200 ευρώ. «Χρειαζόμαστε 60.000 άτομα. Ως απογραφείς μπορούν να συμμετάσχουν όλοι, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, άνεργοι, φοιτητές. Μάλιστα, υπάρχει ειδική πρόβλεψη, αν κάποιος είναι στον ΟΑΕΔ, να απασχοληθεί στην απογραφή χωρίς να διαγραφεί από τα μητρώα του οργανισμού. Δεδομένου ότι το διάστημα είναι μεγάλο, το ωράριο είναι ελεύθερο και μπορεί κανείς να το προσαρμόσει ανάλογα με τι τον βολεύει», ανέφερε ο κ. Κασάπης. Ο ίδιος σημείωσε ότι η υποβολή των αιτήσεων εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά, ωστόσο πρέπει μέσα στο επόμενο διάστημα να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός εργαζομένων, ώστε να πραγματοποιηθεί η διαδικασία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.