Skip to main content

Ημερίδα από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας της ΝΑΘ

Ημερίδα με θέμα «Παιδική Προστασία. Ιδρυματική και Μετά-ιδρυματική Ένταξη του Παιδιού» διοργανώνει τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009 η Νομαρχία Θεσσαλονίκης.
Ημερίδα με θέμα «Παιδική Προστασία. Ιδρυματική και Μετά-ιδρυματική Ένταξη του Παιδιού» διοργανώνει τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009 η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την εντεταλμένη Νομαρχιακή Σύμβουλο σε θέματα Κοινωνικής Πρόνοιας, Ευτέρπη Βασιλειάδου, στο ξενοδοχείο Makedonia Palace (αίθουσα Αριστοτέλης Ι).

Στην ημερίδα  θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα της πανελλαδικής έρευνας για την παιδική προστασία που διεξήγαγε η Διεύθυνση με τη συμμετοχή όλων των Διευθύνσεων Κοινωνικής Πρόνοιας και των Ιδρυμάτων της χώρας.

Τα παιδιά, ακόμη και σε πολύ μικρές ηλικίες, αποτελούν συχνά τα πιο τραγικά θύματα ενδο-οικογενειακής βίας, σεξουαλικής και ψυχολογικής κακοποίησης, παραμέλησης και εγκατάλειψης. Οι υπάρχοντες μηχανισμοί πρόνοιας δεν εγγυώνται αποτελεσματικά την προστασία των παιδιών αυτών, λόγω έλλειψης του νομοθετικού πλαισίου, των δομών που οδηγούν στην άνευ λόγου ιδρυματοποίηση  παιδιών, αλλά και λόγω της υποχρηματοδότησης, η οποία ευθύνεται για τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό στα ήδη ελάχιστα υφιστάμενα ιδρύματα.
«Τα κενά αλλά και τα μελανά σημεία του ισχύοντος νομικού πλαισίου είναι πάρα πολλά. Ενδεικτικά αναφέρω ότι, ενώ είναι πολλές οι αιτήσεις για υιοθεσία βρεφών, αυτές δεν ικανοποιούνται, ούτε καν στις περιπτώσεις που εκ των προτέρων είναι γνωστή η απόφαση των νέων μητέρων να μην τα κρατήσουν. Έτσι, το σύστημα οδηγεί τα παιδιά σε ιδρύματα - τα οποία φιλοξενούν παιδιά όλων των κατηγοριών, όπως ορφανά, άπορα, με ασθένειες -, ενώ παράλληλα ευνοεί εμμέσως την εμπορευματοποίηση βρεφών και τις διακρατικές αγοραπωλησίες, με όλα τα προβλήματα που αυτές παρουσιάζουν». Τα παραπάνω τονίζει η εντεταλμένη Νομαρχιακή Σύμβουλος στη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας της Ν.Α.Θ. και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ημερίδας, κ. Ε. Βασιλειάδου, προσθέτοντας τις τεράστιες ελλείψεις των κατάλληλων ιδρυμάτων, με αποτέλεσμα τα υγιή να φιλοξενούνται σε ψυχιατρικά νοσοκομεία.

«Το μέγεθος του προβλήματος σε ό, τι αφορά στην προστασία των παιδιών αυτών είναι τέτοιο, που συχνά αντιμετωπίζονται με «όρους εντατικής», δηλαδή οι εισαγγελείς στέλνουν τα παιδιά σε ιδρύματα άλλων νομών, όπου κατορθώνουν να εξασφαλίσουν μία θέση - κρεβάτι».

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας της Ν.Α.Θ. - η μόνη πανελλαδικά που έχει δημιουργήσει Τμήμα Ψυχολογικής Υποστήριξης Ευπαθών Ομάδων και έχει ενεργοποιήσει εξολοκλήρου το θεσμό του Κοινωνικού Συμβούλου- αποφάσισε να ανοίξει το πολύ μεγάλο ζήτημα της ιδρυματικής και μετά- ιδρυματικής προστασίας του παιδιού, καθώς οι δημογραφικές και κοινωνικές μεταβολές των τελευταίων ετών  στη χώρα μας οξύνουν τα χρόνια προβλήματα στον τομέα της παιδικής προστασίας.
Εκπρόσωποι των αρμόδιων υπηρεσιών από Νομαρχίες όλης της χώρας, επιστήμονες και εθελοντές που εργάζονται σε φορείς και ιδρύματα για την παιδική προστασία θα συζητήσουν τα προβλήματα και τις ελλείψεις που εντοπίζονται στους ευαίσθητους αυτούς χώρους όσο και στο ελληνικό  νομικό πλαίσιο.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση της έρευνας που διεξήγαγε η Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας της Ν.Α.Θ.