Skip to main content

Ημερίδα Voria - Αρανίτης: Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα διανύουν μια φάση… 2ης Ολυμπιάδας στα έργα υποδομών

Τι είπε ο Γενικός Διευθυντής της ΙΝΤΡΑΚΑΤ ΑΕ & ΑΚΤΩΡ στην ημερίδα της Voria.gr για τα μεγάλα έργα στη Θεσσαλονίκη

«Κόμβος υποδομών είναι αυτήν την ώρα η Θεσσαλονίκη και με τα έργα που τρέχουν γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα και α έλεγα πως διανύουμε μια φάση ως… 2η Ολυμπιάδα», είπε ο Αναστάσιος Αρανίτης, μιλώντας στην ημερίδα της Voria.gr με θέμα «Μεγάλα Έργα και Ενεργειακές Υποδομές στη Βόρεια Ελλάδα», που πραγματοποιείται στο THE MET, στη Θεσσαλονίκη.  

Ο Γενικός Διευθυντής ΙΝΤΡΑΚΑΤ ΑΕ & ΑΚΤΩΡ αναφερόμενος στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης -εκπροσωπώντας την κατασκευάστρια εταιρεία- σημείωσε πως είναι ένα μεγάλο, δύσκολο έργο και θα είναι έτοιμο στην ώρα του και τον Νοέμβριο του 2024, θα περάσουμε από τον χώρο της υποδοχής σε αυτόν της επιβίβασης. Σημείωσε πως θα είναι το πιο σύγχρονο -driveless- στην Ευρώπη και πως υπήρχαν πραγματικά μεγάλες δυσκολίες για την ολοκλήρωσή του. Επισήμανε εμφατικά πως υπήρχαν 10 χιλιόμετρα για την κατασκευή που χαρακτηρίστηκαν ιδιαίτερα δύσκολα, αλλά «θα είμαστε έτοιμοι για την παράδοσή του στον προβλεπόμενο χρόνο».

«Εκπροσωπώντας πάντως τον τεχνικό κόσμο, καθώς ασχολούμαι 32 χρόνια με θέματα του χώρου, σημειώνω πως θα πρέπει, με αφορμή τη συζήτηση για το Μετρό της Θεσσαλονίκης, να απαντήσουμε στο ερώτημα: τα θέλουμε τα μεγάλα έργα; Εάν ναι, θα πρέπει να τα υποστηρίξουμε», τόνισε ο κ. Αρανίτης.

Επιπρόσθετα ο κ. Αρανίτης επισήμανε πως «σε πολλά μεγάλα έργα, όπως η Αττική Οδός, έτσι και σε άλλα είδαμε κάποιους που τη λοιδόρησαν, αλλά σήμερα βλέπουμε τη χρησιμότητά της στα κυκλοφοριακά ζητήματα της περιοχής». Ο Γενικός Διευθυντής ΙΝΤΡΑΚΑΤ ΑΕ & ΑΚΤΩΡ υπογράμμισε πως ο τεχνικός κόσμος υλοποιεί εμβληματικά, σημαντικά, μεγάλα έργα σε όλη τη χώρα που αλλάζουν την εικόνα της χώρας. Επιγραμματικά ανέφερε τον ΒΟΑΚ στην Κρήτη, τον αντίστοιχο στην Καλαμάτα, στην Έδεσσα, τη σύνδεση με τη Νάουσα κι όπως τόνισε θα πρέπει όλοι μαζί να τα υποστηρίξουμε καθώς όπως σημείωσε «τα έργα θέλουν τον χρόνο τους».

Σε παρέμβαση του νεοεκλεγέντα δημάρχου Θεσσαλονίκης Στέλιου Αγγελούδη σχετικά με τον χρόνο καθυστέρησης για το έργο του Μετρό και το πόσα χιλιόμετρα έγιναν στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα σε αυτό της Αθήνας, ο κ. Αρανίτης είπε πως το έργο στην πρωτεύουσα είναι διαρκές, συνεχίζεται και δεν μπορούμε να μιλάμε για ολοκλήρωση.

Ο κ. Αρανίτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα σημείωσε πως πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο στην κατασκευή τους αλλά και στη διαχείρισή τους. Μάλιστα επισήμανε πως «οφείλουμε να προσέξουμε και την αντίστοιχη κατασκευή των υδραυλικών έργων, αφού έχει μεγάλη σημασία η ορθή διαχείριση των υδάτων και αυτονόητα για τους περιβαλλοντικούς λόγους».

Τη συζήτηση συντόνισε στη θεματική «Τα μεγάλα έργα στη Θεσσαλονίκη» η δημοσιογράφος Φωτεινή Στεφανοπούλου.