Skip to main content

Infoscope Hellas: Ο φύλακας-άγγελος επιχειρήσεων ευπαθών προϊόντων από τη Θεσσαλονίκη

Μεταξύ άλλων, η εταιρεία πληροφορικής βοηθά τις επιχειρήσεις τροφίμων, φαρμάκων και βιολογικού υλικού να προλαμβάνουν ζημιές και απώλειες είτε από αστοχίες είτε από περιβαλλοντικούς παράγοντες

Μοιάζει με φύλακα-άγγελο των επιχειρήσεων που παράγουν ευπαθή προϊόντα, όπως τρόφιμα, φάρμακα ή βιολογικό υλικό, αφού με τις λύσεις τηλεμετρίας που έχει αναπτύξει φροντίζει για την πρόληψη των ζημιών και τη διασφάλιση των καλύτερων δυνατών παραγωγικών, αποθηκευτικών και μεταφορικών συνθηκών. Η Infoscope Hellas από τη Θεσσαλονίκη, προϊόν της ανησυχίας και της δημιουργικότητας μιας παρέας συμφοιτητών στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο ΑΠΘ προ δεκαετίας, καταφέρνει να διασυνδέει ασύνδετο εξοπλισμό στη βιομηχανία, λαμβάνοντας και ψηφιοποιώντας κρίσιμα δεδομένα, που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων.

Προς αυτή την κατεύθυνση έχει αναπτύξει από το 2018 μια ολοκληρωμένη λύση τηλεμετρίας, το Meterscope, που μετρά με ακρίβεια μια σειρά περιβαλλοντικών συνθηκών στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα η θερμοκρασία ή η υγρασία, αλλά και δεδομένα που λαμβάνει από τον εξοπλισμό τους. Τον σκοπό αυτό εξυπηρετούν οι συσκευές-καταγραφικά Meton που έχει δημιουργήσει –με έμπνευση από τον μαθηματικό Μέτωνα, που ήταν γνωστός για την ακρίβειά του στον υπολογισμό του σεληνιακού κύκλου- οι οποίες λαμβάνουν σήματα μέσω αισθητήρων ή άλλου εξοπλισμού και τα μεταδίδουν σε μια κεντρική πλατφόρμα που συμπληρώνει το σύστημα του Meterscope. Οι συσκευές Meton  μπορούν να τοποθετηθούν ακόμα και σε μια παλέτα με χυμούς που περιμένει ώρες για να φορτωθεί σε ένα πλοίο έναν καλοκαιρινό μήνα.

Στόχος είναι να προλαμβάνονται ζημιές και απώλειες είτε από αστοχίες είτε από περιβαλλοντικούς παράγοντες, να διασφαλίζεται ότι όλες οι διαδικασίες γίνονται με βάση τα απαιτούμενα πρότυπα και τους βέλτιστους δυνατούς όρους, παρέχοντας και δεδομένα για τους εποπτικούς φορείς, αλλά και να καταγράφεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των επιχειρήσεων.

Το Meterscope Milk4.0 και η διασύνδεση εταιρειών και διαδικασιών

Μάλιστα, εδώ και λίγο καιρό το Meterscope έχει κάνει ένα ακόμα βήμα, φιλοδοξώντας να διασυνδέσει επιχειρήσεις και διαδικασίες στο πλαίσιο ενός συνολικού παραγωγικού κύκλου, που ξεκινάει από τη διαχείριση της πρώτης ύλης και φτάνει μέχρι την τοποθέτηση του τελικού προϊόντος στο ράφι. Έτσι, η Infoscope Hellas ανέπτυξε την έκδοση Meterscope Milk 4.0, η οποία δίνει τη δυνατότητα για παράδειγμα σε ένα τυροκομείο να γνωρίζει τι έχει προηγηθεί κατά τη συλλογή του γάλακτος από τους συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους και σε τι συνθήκες έχει μεταφερθεί με τα βυτία μέχρι να εισκομισθεί στη μονάδα. Με το Meterscope Milk 4.0 η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών γίνεται πιο διαφανής και τους φέρνει πιο κοντά με προφανή αμοιβαία οφέλη.

Αντίστοιχη εκδοχή του Meterscope σχεδιάζεται και για τη βιομηχανία του κρέατος, Meterscope Meat, όπου θα παρακολουθείται και θα ψηφιοποιείται όλη η διαδικασία, από τα σφαγεία μέχρι τα κρεοπωλεία, ενώ το πεδίο δόξης μπροστά είναι λαμπρό για εφαρμογές σε οινοποιεία, ζυθοποιεία και άλλες επιχειρήσεις.   

Στο εσωτερικό της χώρας η Infoscope Hellas μετρά περί τους 350 πελάτες που αξιοποιούν τις εφαρμογές τηλεμετρίας που έχει αναπτύξει, ενώ φιλοδοξεί να ανοίξει τα φτερά της και στο εξωτερικό, βλέποντας Ολλανδία, Ιταλία, Γαλλία και Τουρκία. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει εξασφαλίσει όλες τις απαιτούμενες ευρωπαϊκές πιστοποιήσεις, προκειμένου να μπορέσει να δραστηριοποιηθεί και εκτός συνόρων. Η πρόσφατη διάκρισή της μάλιστα στο EIT Food Jumpstarter για τη λύση του Meterscope τής άνοιξε δρόμους, ενώ πλέον δέχεται και αιτήματα από άλλες εταιρείες πληροφορικής για να αναπτύξει την εφαρμογή της για λογαριασμό τους.

«Στόχος μας είναι το όνομα Infoscope Hellas να μετρά στην ελληνική αγορά. Όταν δηλαδή βλέπει κάποιος σε ένα προϊόν ότι είναι monitored by Infoscope, να είναι σίγουρος για τη διαφάνεια των διαδικασιών και την εγκυρότητα» λέει στη Voria ο ένας εκ των δημιουργών της εταιρείας, Γιώργος Ευθυμίου, που εξηγεί ότι με το Meterscope όλη η απαιτούμενη πληροφορία είναι ψηφιοποιημένη και συγκεντρωμένη σε ένα σημείο για τις επιχειρήσεις και δεν είναι πια αποσπασματική.

Επιχειρηματικές ανησυχίες από το αμφιθέατρο

Ήδη από τα φοιτητικά έδρανα οι δημιουργοί της Infoscope ονειρεύονταν να φτιάξουν κάτι δικό τους. Έχοντας ασχοληθεί με εφαρμογές τηλεμετρίας και τηλεματικής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, αποφάσισαν τελειώνοντας τις σπουδές τους να μείνουν στην Ελλάδα και να επιχειρήσουν. Ίδρυσαν το 2012 την Infoscope Hellas με αντικείμενο την τηλεμετρία και την τηλεματική, ασχολήθηκαν στη συνέχεια με τεχνολογίες διάδρασης ανθρώπου-μηχανής που βρήκαν εφαρμογή σε μουσεία, για να επιστρέψουν τελικά και πάλι στην τηλεμετρία το 2017, η οποία, ενώ αρχικά εστιαζόταν στη διαχείριση των ενεργειακών πόρων, στη συνέχεια άρχισε να σχηματοποιείται περισσότερο, για να επικεντρωθεί στα τρόφιμα και τα φάρμακα.

Σήμερα στον πυρήνα της Infoscope βρίσκονται οι Γιώργος Ευθυμίου, Άρης Λουτράρης, Αντώνης Θεοδοσίου, Σοφία Ζάχου και Στέφανος Στεφανίδης.