Skip to main content

Interlife: Ανεβάζει ταχύτατα μεγέθη και κερδοφορία - Πώς κλείνει το 2023

Σημαντικές προοπτικές της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς βλέπει ο πρόεδρος της Ιnterlife - «Ξένες εταιρείες χτυπούν τις πόρτες ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου» τονίζει

Τα 92 εκατ. ευρώ εκτιμάται πως θα αγγίξει το 2023 η παραγωγή ασφαλίστρων της Interlife, ενώ τα προ φόρων κέρδη αναμένεται να φτάσουν τα 11 εκατ. ευρώ μετά φόρων ήτοι 0,59 ευρώ ανά μετοχή. Στις εκτιμήσεις αυτές προχώρησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α., Ιωάννης Βοτσαρίδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο κ. Βοτσαρίδης, μάλιστα, εμφανίστηκε αντίθετος στην υποχρεωτικότητα της ασφάλισης κατοικιών και επιχειρήσεων τονίζοντας, πάντως, πως αν οι πολίτες θέλουν να τύχουν κρατικής αρωγής σε περίπτωση φυσικής καταστροφής θα πρέπει να έχουν προχωρήσει σε  ασφάλιση, τακτική την οποία ακολουθούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αναπόφευκτη η αύξηση της ασφαλιστικής δαπάνης

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Interlife άφησε να εννοηθεί ότι είναι αναπόφευκτη η αύξηση της ασφαλιστικής δαπάνης καθώς οι αντασφαλιστές, από το 2024, προχωρούν σε αυξήσεις έως και 50% στις αντασφαλίσεις. Εξέφρασε, πάντως, την ευχή, η αύξηση της δαπάνης για τις ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις, να καλυφθεί από περισσότερα ασφαλιστικά συμβόλαια.

Πρώτες θέσεις για την Interlife

Σε σπριντ έχει επιδοθεί η Interlife αναφορικά με την κατάταξη της στην ασφαλιστική αγορά καθώς βρίσκεται όπως τόνισε ο κ. Βοτσαρίδης στην 5η θέση στον κλάδο της γενικής αστικής ευθύνης, ήτοι κατέχει μερίδιο που φτάνει στο 6,5% της αγοράς στον εν λόγω κλάδο, στην 6η στον κλάδο της βοήθειας (οικιακή, αστική κλπ) και στην 7η θέση από πλευράς της ασφαλείας οχημάτων.

Σημαντικές προοπτικές για την ασφαλιστική αγορά

Για προοπτικές ανάπτυξης του ασφαλιστικού κλάδου που είναι σημαντικές έκανε λόγο ο κ. Βοτσαρίδης υπογραμμίζοντας πως για αυτό το λόγο ξένες εταιρείες «χτυπούν τις πόρτες ελληνικών εταιρειών του κλάδου,  αναζητώντας είτε την εξαγορά ποσοστών, είτε του συνόλου τους,  ή την ανάπτυξη συνεργείων». Θέλοντας να καταδείξει τα περιθώρια των προοπτικών της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, ο κ. Βοτσαρίδης σημείωσε πως το κόστος κατά κεφαλή για τα ασφάλιστρα που πληρώνουν οι Έλληνες στον κλάδο της υγείας αγγίζει τα 67 ευρώ ενώ στην Ε.Ε 283 ευρώ, στις γενικές ασφαλίσεις 180 ευρώ ενώ στην ΕΕ 1.103 ευρώ, στην ασφάλιση των αυτοκινήτων 92 ευρώ στην Ελλάδα ενώ 358 στην ΕΕ, όσο, δε, για την ασφάλιση κατοικίας στην Ελλάδα αγγίζει τα 44 ευρώ ενώ στην 344 ευρώ στην ΕΕ.

Οι επιδόσεις

Αναφερόμενος ο κ. Βοτσαρίδης στις επιδόσεις της εταιρείας σχετικά με τους δείκτες φερεγγυότητας για το εννεάμηνο τις  χαρακτήρισε  ιδιαίτερα υψηλές. Με βάση το εποπτικό πλαίσιο Solvency II, ο Δείκτης Απαιτούμενου Κεφαλαίου Φερεγγυότητας (SCR) ανέρχεται στο 174%, ενώ ο Δείκτης Ελαχίστου Κεφαλαίου Φερεγγυότητας (MCR) ανέρχεται στο 670%.

Σημειώνεται ότι στο εννεάμηνο του έτους,  η σχέση συμμετοχής μεταξύ των Εγγεγραμμένων Ασφαλίστρων του Κλάδου Αστικής Ευθύνης Οχημάτων και των Λοιπών Κλάδων κατά Ζημιών, διαμορφώθηκε σε 50,73% - 49,27% (έναντι 53,92% - 46,08% για το αντίστοιχο διάστημα του 2022), ενώ ο στόλος των ασφαλισμένων οχημάτων ξεπέρασε τα 430.000 οχήματα ανεβάζοντας το ποσοστό μεριδίου αγοράς που κατέχει η Εταιρία στο 6,3%.


Το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας ανέρχεται σε 160 άτομα ενώ στις διασυνδεδεμένες με την Interlife εταιρείες απασχολούνται 33 άτομα. Σημειώνεται πως στο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης που δημιούργησε  η  INTERLIFE ΑΑΕΓΑ και αφορά εργαζόμενους και συνεργάτες έχουν ασφαλιστεί 600 άτομα.