Skip to main content

ΗΠΑ: Βαριές κυρώσεις στην Intellexa και τον ιδρυτή της για το Predator

Στο στόχαστρο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών δύο φυσικά και πέντε νομικά πρόσωπα - Ποιους και τι αφορούν οι κυρώσεις

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε βάρος της Intellexa και άλλων φυσικών και νομικών προσώπων με βάση τις αρχές που σχετίζονται με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, όπως προκύπτει από ανάρτηση στον ιστότοπο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με το Reuters, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε δύο άτομα και πέντε νομικά πρόσωπα που συνδέονται με την Intellexa αναφορικά με την τεχνολογία κατασκοπευτικού λογισμικού που χρησιμοποιήθηκε κατά Αμερικανών.

Στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών επισημαίνεται ότι «σήμερα, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του υπουργείου Οικονομικών κατέδειξε δύο φυσικά πρόσωπα και πέντε οντότητες που συνδέονται με την κοινοπραξία Intellexa για τον ρόλο τους στην ανάπτυξη, λειτουργία και διανομή εμπορικής τεχνολογίας κατασκοπευτικού λογισμικού που χρησιμοποιείται για τη στόχευση Αμερικανών, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών αξιωματούχων των ΗΠΑ, δημοσιογράφων και εμπειρογνωμόνων πολιτικής. Η διάδοση του εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού θέτει διακριτούς και αυξανόμενους κινδύνους για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και έχει χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά από ξένους φορείς για να επιτρέψει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη στοχοποίηση αντιφρονούντων σε όλο τον κόσμο για καταστολή και αντίποινα».

«Οι σημερινές ενέργειες αποτελούν ένα απτό βήμα προς τα εμπρός για την αποθάρρυνση της κατάχρησης των εμπορικών εργαλείων παρακολούθησης, τα οποία αποτελούν όλο και περισσότερο κίνδυνο για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και των πολιτών μας», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών για την τρομοκρατία και τις οικονομικές πληροφορίες Μπράιαν Νέλσον.

Τα επτά φυσικά και νομικά πρόσωπα στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις είναι:

* Τάλ Τζόναθαν Ντίλιαν: Ιδρυτής της Intellexa Consortium και αρχιτέκτονα πίσω από αυτά τα spyware. Το κονσόρτιουμ αποτελείται από ένα σύνθετο δίκτυο εταιρειών που ελέγχονται είτε πλήρως είτε μερικώς από τον Ταλ Ντίλιαν, ακόμη και μέσω της Αλεξάνδρα Χαμού.

* Σάρα Αλεξάνδρα Χαμού: Στέλεχος και ειδική στις offshore που προσέφερε υπηρεσίες στην  Intellexa Consortium, ανάμεσά τους η ενοικίαση γραφείων στην Ελλάδα για λογαριασμό της Intellexa S.A.. Η Χαμού έχει κεντρικό ρόλο σε Intellexa S.A., Intellexa Limited και  Thalestris Limited.

* Intellexa S.A: Εταιρεία με βάση την Ελλάδα εντός της Intellexa Consortium για την ανάπτυξη spyware που έχει εξάγει το κακόβουλο λογισμικό σε αυταρχικά καθεστώτα.

* Intellexa Limited: Εταιρεία με βάση την Ιρλανδία εντός της Intellexa Consortium που λειτουργεί ως μεταπωλητής τεχνολογίας και κατέχει περιουσιακά στοιχεία για λογαριασμό του κονσόρτιουμ.

* Cytrox AD: Εταιρεία με βάση τη Βόρεια Μακεδονία εντός της Intellexa Consortium που λειτουργεί ως ο κατασκευαστής του Predator.

* Cytrox Holdings Zartkoruen Mukodo Reszvenytarsasag (Cytrox Holdings ZRT): Εταιρεία με βάση την Ουγγαρία εντός της Intellexa Consortium που κατασκεύαζε το Predator προτού η παραγωγή μεταφερθεί στην Cytrox AD.

* Thalestris Limited: Εταιρεία με βάση την Ιρλανδία  εντός της Intellexa Consortium που έχει τα δικαιώματα διανομής του Predator και λειτουργεί ως εταιρεία  holding για την  Intellexa Co

Όσον αφορά τις κυρώσεις αυτές είναι πάγωμα όλων των περιουσιακών στοιχείων των φυσικών προσώπων που βρίσκονται εντός των ΗΠΑ ή στην κατοχή ή τον έλεγχο Αμερικανών πολιτών.

Παράλληλα παγώνουν όποια νομικά πρόσωπα ανήκουν, άμεσα ή έμμεσα, απευθείας ή σε ποσοστό 50% στα πρόσωπα που κατηγορούνται.  Οικονομικοί οργανισμοί και άλλα άτομα που έχουν συνδιαλλαγή ή άλλες δραστηριότητες με τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που κατονομάζονται μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις ή άλλες νομικές δράσεις.