Skip to main content

ΗΠΑ-Κίνα: Στα σκαριά τετ-α-τετ Μπάιντεν με Σι Τζινπίνγκ εν μέσω κρίσης για την Ταϊβάν

Οι δίαυλοι επικοινωνίας των δύο χωρών παραμένουν ανοιχτοί λέει ο Λευκός Οίκος και προγραμματίζει τετ-α-τετ συνάντηση των δύο ηγετών τον Νοέμβριο

Παρά την κλιμάκωση των εντάσεων της Κίνας με την Ταϊβάν, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν διελεύσεις με πλοία και αεροπλάνα από το στενό της Ταϊβάν, όπως ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν.

Όπως δήλωσε ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για θέματα που αφορούν τη ζώνη Ασίας – Ειρηνικού, Κουρτ Κάμπελ, οι ΗΠΑ θέλουν παράλληλα να ενισχύσουν τις εμπορικές τους σχέσεις με την Ταϊβάν. Η δήλωση έγινε μετά την οργή του Πεκίνου για την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν και τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια που έκανε ποτέ η Κίνα γύρω από το αυτοδιοικούμενο νησί.

Η Ταϊβάν κατηγόρησε την Κίνα ότι χρησιμοποίησε την επίσκεψη της Πελόζι ως δικαιολογία για τις στρατιωτικές ασκήσεις, που η Ταϊπέι χαρακτήρισε «πρόβα εισβολής».

Ο Κάμπελ χαρακτήρσε την επίσκεψη της Πελόζι «συνεπή» με την πολιτική των ΗΠΑ αναφορικά με την Ταϊβάν και μίλησε για «υπερβολική αντίδραση» από μέρους της Κίνας. Το Πεκίνο βρήκε πρόφαση για να «εξαπολύσει μια εντατικοποιημένη εκστρατεία πίεσης στην Ταϊβάν σε μια προσπάθεια αλλαγής του status quo, θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν και την ευρύτερη περιοχή. Η Κίνα αντέδρασε υπερβολικά και οι ενέργειές της εξακολουθούν να είναι προκλητικές, αποσταθεροποιητικές και άνευ προηγουμένου», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Απαντώντας στα στρατιωτικά γυνάσια της Κίνας οι ΗΠΑ επαναξιολογούν την εμπλοκή τους στην περιοχή, επιμένοντας, πάντως, στην πολιτική της «στρατηγικής αμφισημίας», αναγνωρίζοντας δηλαδή διπλωματικά την αρχή της «μίας Κίνας» και ταυτόχρονα υποστηρίζοντας την αυτονομία της Ταϊβάν

Ο «φιλόδοξος οδικός χάρτης» των ΗΠΑ αναφορικά με την Ταϊβάν

Ο Κάμπελ είπε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνεχίσει «να εμβαθύνει τους δεσμούς μας με την Ταϊβάν και με την προώθηση της οικονομικής και εμπορικής μας συνεργασίας. Για παράδειγμα αναπτύσσουμε έναν φιλόδοξο οδικό χάρτη για εμπορικές διαπραγματεύσεις, που σκοπεύουμε να ανακοινώσουμε τις προσεχείς ημέρες», είπε.

Ο Κάμπελ τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα επαναβεβαιώσουν και το δικαίωμά τους να χρησιμοποιούν τον διεθνή εναέριο και θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας. Οι αμερικανικές δυνάμεις «θα συνεχίσουν να πετούν, να πλέουν και να επιχειρούν όπου το επιτρέπει το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με τη μακροχρόνια δέσμευσή μας για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας». «Αυτό περιλαμβάνει τη διενέργεια τυπικών αεροπορικών και θαλάσσιων διελεύσεων μέσω του στενού της Ταϊβάν τις επόμενες εβδομάδες», είπε στους δημοσιογράφους.

Δεν έδωσε πάντως λεπτομέρειες αναφορικά με τις δυνάμεις των ΗΠΑ που θα αναπτυχθούν στην περιοχή για να υποστηρίξουν αυτούς τους ελιγμούς λέγοντας ότι δεν έχει να πει κάτι «ούτε για τη φύση των διελεύσεών μας ούτε για το πότε θα γίνουν κατά μήκος του Στενού της Ταϊβάν».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν ευχαρίστησε την Ουάσιγκτον για τη «σταθερή υποστήριξή της» , επισημαίνοντας σε σημερινή του δήλωση τη «συγκεκριμένη δράση της Ουάσιγκτον για τη διατήρηση της ασφάλειας στο Στενό της Ταϊβάν και της ειρήνης στην περιοχή».

ΗΠΑ: «Ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με το Πεκίνο» - Στα σκαριά συνάντηση Μπάιντεν-Σι Τζινπίνγκ

Αν και επέκρινε την απόφαση της Κίνας να σταματήσει τη συνεργασία με τις ΗΠΑ σε διάφορους τομείς, περιλαμβανομένης της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής, ο Κάμπελ σημείωσε ότι «είχαμε και θα συνεχίσουμε να κρατούμε ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με το Πεκίνο».

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, ζήτησαν από τους συνεργάτες τους να κανονίσουν μια ενώπιος ενωπίω συνάντηση των δύο προέδρων, αλλά απέφυγε να σχολιάσει πληροφορίες ότι το τετ-α-τετ θα μπορούσε να λάβει χώρα στη σύνοδο του ομίλου G20 τον Νοέμβριο στο Μπαλί της Ινδονησίας.

 

Πηγή: iefimerida