Skip to main content

Κορωνοϊός-ΗΠΑ: Επιφυλακτικές οι περισσότερες γυναίκες απέναντι στο εμβόλιο

Η δημοσκόπηση διεξήχθη μεταξύ 2 και 8 Δεκεμβρίου και έδειξε ότι το 35% των γυναικών δεν έχουν «όχι πολύ» ή «καθόλου» ενδιαφέρον να κάνουν το εμβόλιο

Οι Αμερικανίδες, που παραδοσιακά λαμβάνουν τις περισσότερες αποφάσεις που αφορούν την υγεία στις οικογένειές τους, είναι πιο επιφυλακτικές και ανήσυχες απέναντι στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη μεταξύ 2 και 8 Δεκεμβρίου και έδειξε ότι το 35% των γυναικών δεν έχουν «όχι πολύ» ή «καθόλου» ενδιαφέρον να κάνουν το εμβόλιο, σε μια αύξηση 9 μονάδων συγκριτικά με τον περασμένο Μάιο, όταν τα εμβόλια βρίσκονταν ακόμα σε στάδιο ερευνών.

Το 55% των γυναικών δήλωσε ότι ενδιαφέρεται «πολύ» ή «κάπως» να εμβολιαστεί, μια μείωση 6 μονάδων σε σχέση με τον Μάιο. Στο μεταξύ το 68% των ανδρών δήλωσε ότι θα εμβολιαστεί, ποσοστό που δεν παρουσιάζει μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση.

Συνολικά, το 61% των Αμερικανών δήλωσε τον Δεκέμβριο πως είναι θετικό στον εμβολιασμό, σημειώνοντας έτσι μια πτώση 4 μονάδων από τον Μάιο. Η τελευταία έρευνα του Reuters, έδειξε επίσης μια σημαντική πτώση στον αριθμό των γονιών που θα κάνουν στα παιδιά τους το εμβόλιο -53% έναντι 62% τον Μάιο.

Το να πειστούν οι γυναίκες να δεχτιύν το εμβόλιο, μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμο για την εξάλπωση του κορωνοϊού, καθώς συνήθως οι μητέρες είναι εκείνες που κανονίζουν τα ραντεβού με τους γιατρούς, είπε  Ρουπάλι Λιμάγιε του Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

«Οι γυναίκες είναι απλά πιο προσεκτικές, συνήθως ελέγχουν περισσότερο», είπε η Λιμάγια, διαβεβαιώνοντας πως οποιαδήποτε παράκαμψη της έγκρισης της εμβολιαστικής διαδικασίας μπορεί να καταστεί καταστροφική.

Οι μητέρες λαμβάνουν το 80% των αποφάσεων για την υγεία των παιδιών τους και είναι αυτές που τα φροντίζουν όταν αρρωστήσουν, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.  Mια μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του 2018 διαπίστωσε ότι ενισχύοντας τις γυναίκες της Νοτιοανατολικής Ασίας και βελτιώνοντας την πρόσβασή τους σε ιατρικές πληροφορίες, βελτίωση την κάλυψη εμβολίων για παιδιά και τα αποτελέσματα της υγείας.

Από τις γυναίκες που δήλωσαν στη δημοσκόπηση του Reuters, ότι δεν ενδιαφέρονται για το εμβόλιο, το 60% δήλωσε ότι «διστάζει να εμβολιαστεί αμέσως με ένα εμβόλιο που εγκρίθηκε τόσο γρήγορα». Το 48% εξ αυτών επεσήμανε ότι «οι κίνδυνοι ενός νέου εμβολίου ξεπερνούν τα οφέλη».

Άλλο ένα 38% δήλωσε πως δεν ενδιαφέρεται να κάνει το εμβόλιο επειδή δεν εμπιστεύεται τις φαρμακευτικές εταιρείες, και το 27% τόνισε πως δεν πιστεύουν πως το εμβόλιο θα τις προστατεύσει επαρκώς.

Η Βρετανία αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε τον εμβολιασμό με το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την BioNTech και την Pfizer της Γερμανίας - λιγότερο από ένα χρόνο μετά την πρώτη δημοσίευση του γενετικού κώδικα του νέου κορωνοϊού. Μια ομάδα εξωτερικών συμβούλων της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων την Πέμπτη έδωσε πράσινο φως στην επείγουσα χρήση του εμβολίου Pfizer και η άδεια της FDA αναμένεται εντός ημερών.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η «ανοσία της αγέλης» έναντι του ιού θα μπορούσε να επιτευχθεί όταν περίπου το 70% του πληθυσμού έχει εκτεθεί σε αυτόν, είτε μέσω φυσικής μόλυνσης είτε μέσω εμβολίου.

Πολιτική διάσταση

Μία  από τις ερωτηθείσες στη δημοσκόπηση του Reuters, ήταν η Άλις Μπέιλες, μια 56χρονη νοσοκόμα στο Merritt της Φλόριντα, η οποία είπε ότι δεν σκοπεύει να κάνει το εμβόλιο COVID-19 ακόμα και αν το νοσοκομείο όπου εργάζεται το διαθέσει.

«Βιάστηκαν τόσο που οριακά παίρνουν την έγκριση της FDA», είπε. «Θέλω απλώς να περιμένω και να δω τι συμβαίνει.» Η Μπέιλες είπε ότι τα ηλικιωμένα άτομα και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα πρέπει να εμβολιαστούν, αλλά δεν υπάρχει βιασύνη για άτομα που δεν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρού COVID-19, την ασθένεια που προκαλείται από τον ιό που έχει κοστίσει τη ζωή σε 290.000 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα περισσότερα παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι, που γενικά είναι λιγότερο πιθανό να φορούν μάσκα και είναι πιο επιφυλακτικοί απέναντι στην επιδημία, είναι επίσης λιγότερο διατεθειμένοι να εμβολιαστούν. Το 53% δήλωσε ότι ενδιαφέρεται για ένα εμβόλιο, έναντι του 75% των Δημοκρατικών, όπως αναφέρει η naftemporiki.gr.

Οι Αφροαμερικανοί επίσης αντιμετωπίζουν λιγότερο θετικά ένα εμβόλιο, με το 49% να δηλώνει ότι ενδιαφέρεται να εμβολιαστεί, σε σύγκριση με το 63% των λευκών και το 61% των ισπανόφωνων.

Επίσης το 56% των ενηλίκων 18 με 34 ετών επιθυμεί να εμβολιαστεί έναντι του 69% όσων είναι 55 ετών ή μεγαλύτεροι.