Skip to main content

Στα σκαριά έκπληξη με ελληνικό ομόλογο τριακονταετίας

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, στον ΟΔΔΗΧ εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο η Ελλάδα να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου τριακονταετούς διάρκειας.

Προσπάθεια να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η ευνοϊκή συγκυρία στις αγορές, ώστε η χώρα να δανειστεί φθηνά σε μεγάλο βάθος χρόνου θα κάνει το αμέσως προσεχές διάστημα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Μάλιστα, τα σχέδια που γίνονται λίγο απέχουν από το να χαρακτηριστούν μαξιμαλιστικά. Κι αυτό γιατί, όπως πληροφορείται η Voria.gr, στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) εξετάζουν μεταξύ άλλων σοβαρά το ενδεχόμενο η Ελλάδα να κάνει μια μάλλον απρόσμενη κίνηση προς τα τέλη Ιανουαρίου: Να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου τριακονταετούς διάρκειας!

Προκειμένου να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης για την κίνηση που μελετάται, αρκεί να σημειωθεί εδώ ότι κάτι τέτοιο έχει να γίνει από την προ της δημοσιονομικής κρίσης περίοδο. Δηλαδή πολύ πριν κι από το 2008. Για τον απλό λόγο ότι σχεδόν ποτέ άλλοτε η Ελλάδα δεν είχε φτάσει να δανείζεται ακόμα και για τόσο μεγάλες περιόδους με κόστος που λίγο απέχει από το μηδενικό. Πόσες πιθανότητες έχει να υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός; Αρκετές, υποστηρίζουν όσοι γνωρίζουν. Αν και τις περισσότερες, εξακολουθεί να συγκεντρώνει το σενάριο που κάνει λόγο για ένα «απλό» δεκαετές. Κι είναι λογικό, αφού είναι μια έκδοση πολύ πιο κοντά στα μέτρα της χώρας. Τα σενάρια όμως γίνονται κι αυτό είναι μια ένδειξη του θετικού κλίματος που υπάρχει στην αγορά.

Αν και εξακολουθεί να επισκιάζεται κι από κάποιες απαισιόδοξες εκτιμήσεις. Όπως αυτές που σύμφωνα με τις φήμες στην αγορά κάνουν ξένη τράπεζα να εξετάζει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την Ελλάδα. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο κομμάτι της λιανικής τραπεζικής. Κι ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με μια – δυο ελληνικές συστημικές τράπεζες για να το πουλήσει.