Skip to main content

Υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τις Οινούσσες

Την ίδια ώρα, λίγο πριν το τέλος του 2019 καταγράφεται ρεκόρ παραβιάσεων των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.

Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο με παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου.

Σήμερα 27 Δεκεμβρίου στις 10:56, ένα ζεύγος τουρκικών τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από πάνω από τη νήσο Παναγιά και πάνω από τις Οινούσσες στα 5.500 μέτρα και στα 6.500 μέτρα αντίστοιχα. Το ίδιο ζεύγος αεροσκαφών, λίγη ώρα αργότερα, στις 11:25, πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από τις Οινούσσες στα 33.000 πόδια (11χλμ. ύψος).

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, οι παραβιάσεις των Εθνικών Χωρικών Υδάτων καταγράφουν ρεκόρ δεκαετίας. Από τις μόλις 90 που ήταν το 2009 φτάσαμε στις 2032 το 2019.  Το 2018 παρότι τα στοιχεία δείχνουν μειούμενη την τάση προκλητικότητας, φτάσαμε τέσσερις φορές μία ανάσα από το θερμό επεισόδιο. Η μία ήταν στις 17 Ιανουαρίου, όταν τουρκική ακταιωρός επακούμβησε την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» του Πολεμικού Ναυτικού.

Η δεύτερη ήταν στις 12 Φεβρουαρίου, όταν η ακταιωρός – σε μέγεθος κορβέτας – UMUT, εμβόλισε το ΠΑΘ Γαύδος, προξενώντας του σοβαρές ζημιές στην υπερκατασκευή. Στις 16 Απριλίου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ με δηλώσεις του διατεινόταν ότι άνδρες του τουρκικού κατάφεραν να ανέβουν στις νήσους Μεγάλο Ανθρωποφάγο και να κατεβάσουν τις ελληνικές σημαίες που νεαροί είχαν υψώσει πρόσφατα.

Και η τέταρτη και πιο σοβαρή ήταν όταν άρχιζαν να ξετυλίγουν το γαϊτανάκι των προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, οπότε έστειλαν το Barbaros ανάμεσα από την Ελληνική και Κυπριακή οριογραμμή της ΑΟΖ για έρευνες, τις οποίες, όμως δεν πραγματοποίησε ποτέ.