Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πιο αισιόδοξοι οι καταναλωτές, λόγω... εκλογών

Η απαισιοδοξία των καταναλωτών στον νομό Θεσσαλονίκης μειώθηκε τον Σεπτέμβριο. Πιο «κουμπωμένη» η βιομηχανία, μεγάλη πτώση στις κατασκευές

Βελτιώθηκε το καταναλωτικό κλίμα στη Θεσσαλονίκη για την περίοδο Απριλίου-Σεπτεμβρίου 2018, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων του Βαρόμετρου ΕΒΕΘ.

Ειδικότερα, ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης στον νομό Θεσσαλονίκης διαμορφώθηκε στις -25 μονάδες, δηλαδή σε καλύτερο επίπεδο σε σχέση με τον εθνικό δείκτη που βρίσκεται στις -45 μονάδες. Πρόκειται για το δεύτερο καλύτερο επίπεδο της 10ετίας κατά την οποία πραγματοποιούνται οι μετρήσεις του Βαρόμετρου. Το κορυφαίο επίπεδο καταγράφηκε τον Μάρτιο του 2015 όταν ο δείκτης είχε αγγίξει το -25%.

Σε σχέση με τον Μάρτιο 2018 παρατηρείται ελαφρά βελτίωση του κλίματος (-25 από -34), ενώ αντίστοιχη ελαφρά βελτίωση του κλίματος εμφανίζεται και σε εθνικό επίπεδο (-45 από -53).

Το παραπάνω στοιχείο εκτιμάται πως οφείλεται τόσο στο γεγονός ότι η μέτρηση έγινε μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο όσο και στο ότι πραγματοποιήθηκε μετά την παρουσία των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ. Παράλληλα, σύμφωνα με τους αναλυτές που εκπόνησαν την έρευνα, όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, το κλίμα θα βελτιώνεται, καθώς θα αυξάνονται οι προσδοκίες των πολιτών από τις προεκλογικές εξαγγελίες για θετικά μέτρα.

Η μείωση της απαισιοδοξίας των καταναλωτών, ωστόσο, δεν φέρνει αντίστοιχη αύξηση της κατανάλωσης, καθώς ο δείκτης της πρόθεσης πραγματοποίησης σημαντικών αγορών κατά το επόμενο 12μηνο ανήλθε τον Σεπτέμβριο στο -44, εμφανίζοντας μικρή βελτίωση από το -52 τον Μάρτιο.

Την ίδια ώρα μειώνεται η απαισιοδοξία και στα νοικοκυριά της Θεσσαλονίκης, καθώς η εκτίμηση εξέλιξης της οικονομικής τους κατάστασης ανέρχεται τον Σεπτέμβριο σε -13, από -20 τον Μάρτιο.

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα παραμένει, ακόμη, η πρόθεση αποταμίευσης, με τον σχετικό δείκτη να ανέρχεται στο -57, καλύτερα πάντως από τον εθνικό που ανέρχεται σε -75, την ώρα που σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει θετικό πρόσημο (+1).

Ένα στα δύο νοικοκυριά (49%) του νομού Θεσσαλονίκης δήλωσε πως «τα φέρνουμε ίσα-ίσα με το εισόδημά μας», ενώ αξιοσημείωτο είναι ένα ποσοστό της τάξης του 17% που αποταμιεύει λίγο.

Οι επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, από την άλλη πλευρά, εμφανίζονται πιο «κουμπωμένες» και ο σχετικός δείκτης προσδοκιών δεν εμφανίζει μεγάλες μεταβολές. Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών της Βιομηχανίας ανήλθε σε -3 μονάδες στον νομό Θεσσαλονίκης, επιστρέφοντας σε αρνητικό πρόσημο από την προηγούμενη μέτρηση (+4).

Αναλυτικότερα, οι απόψεις των βιομηχανιών του νομού Θεσσαλονίκης, συνοψίζονται στα εξής:

- Υπάρχει αισθητή ανάκαμψη της παραγωγής (+4 από -9) κατά το τελευταίο εξάμηνο. Οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη της παραγωγής στο άμεσο μέλλον βρίσκονται σε θετικό έδαφος, αλλά χαμηλότερα από την μέτρηση του Μαρτίου (+24 από +38)

- Πραγματοποιείται σχετικά ικανοποιητικά η διαχείριση των αποθεμάτων και της παραγωγικής δυναμικότητας των βιομηχανιών

- Αποτυπώνεται αισιοδοξία για το μέλλον σε σχέση με το επίπεδο των εξαγωγών

- Αναμένεται σχετική σταθερότητα των τιμών για το επόμενο διάστημα, ενώ εμφανίζεται θετική πρόβλεψη για την εκτίμηση της απασχόλησης στο επόμενο

Σημαντική επιδείνωση του κλίματος καταγράφεται στον κλάδο των κατασκευών, με τον δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών να βρίσκεται στις -35 μονάδες, σημειώνοντας μεγάλη μείωση από τον Μάρτιο (-17). Αυτό αποδίδεται στο ότι την προηγούμενη περίοδο υπήρχαν καλύτερες προσδοκίες καθώς η αγορά κινούνται τόσο μέσω του προγράμματος Εξοικονομώ όσο και από το κύμα ανακαινίσεων που έφερε η ραγδαία ανάπτυξη της πρακτικής βραχυχρόνιας μίσθωσης καταλυμάτων μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb. Παράλληλα, καταγράφεται επιδείνωση του δείκτη εξέλιξης της κατασκευαστικής δραστηριότητας (-9 από -2), με σαφή επιδείνωση νέων παραγγελιών, καθώς και μια τάση σταθεροποίησης των τιμών ακινήτων.

Σταθεροποιητικό εμφανίζεται το κλίμα στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, με τον σχετικό δείκτη προσδοκιών να βρίσκεται στις -2 μονάδες.

Σε ελαφρά αρνητικό επίπεδο παραμένει ο δείκτης προσδοκιών για το λιανεμπόριο (-10 μονάδες από -6 τον Μάρτιο).

«Πολύ σημαντική» η ΔΕΘ για τους Θεσσαλονικείς

Ιδιαίτερα θετική παραμένει η εικόνα των Θεσσαλονικέων για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, την οποία θεωρούν πολύ σημαντική ως θεσμό (45%), ενώ περίπου 3 στους 10 δηλώνουν ότι την επισκέφθηκαν φέτος, αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου 250.000 άτομα. Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, το 67% των ερωτηθέντων θεωρούν τη ΔΕΘ πολύ (41%) ή αρκετά (26%) σημαντική, ενώ περίπου μία στις πέντε δηλώνει ότι έχει συμμετάσχει κάποια στιγμή στο παρελθόν στη ΔΕΘ ως εκθέτης.