Skip to main content

Ύποπτοι επιθεωρητές στο πάρτι με τις... κηδείες του δήμου Καλαμαριάς

Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 4,7 εκατ. ευρώ και παρά το γεγονός ότι προσδιορίστηκαν τα χρηματικά ποσά δεν έγιναν καταλογιστικές πράξεις

Τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης σχετικά με τον μη καταλογισμό χρηματικών ποσών σε κάθε έναν από τους κατηγορούμενους για το έλλειμμα στο ταμείο της Δημοτικής Επιχείρησης Τελετών Καλαμαριάς.

Η έρευνα ανατέθηκε σε προανακριτικό υπάλληλο για να διακριβωθεί αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της απιστίας εις βάρος επιθεωρητών και προϊσταμένων εφοριακών της αρμόδιας ΔΟΥ  οι οποίοι θα κληθούν να καταθέσουν ανωμοτί, ως ύποπτοι.

Σύμφωνα με δικαστική πηγή, το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 4,7 εκατ. ευρώ και παρά το γεγονός ότι προσδιορίστηκαν τα χρηματικά ποσά, δεν έγιναν καταλογιστικές πράξεις για την είσπραξη τους. Για τον μη καταλογισμό έγινε  σχετική αναφορά οικονομικής επιθεωρήτριας προς τον εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέα Ζήση.

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, 9 άτομα παραπέμφθηκαν να δικαστούν σε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ενώ απαλλάχθηκαν ο πρώην δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης και ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Δημήτριος Λέκκας. Για τους δύο τελευταίους  ασκήθηκε αναίρεση κατά του απαλλακτικού βουλεύματος από εισαγγελέα που ζητεί την παραπομπή τους, ενώ την τελική απόφαση θα πάρει ο Άρειος Πάγος.

Κατηγορούνται  πρώην πρόεδροι, αντιπρόεδροι, υπάλληλοι, ένας διευθυντής της "Δημοτικής Επιχείρησης Τελετών Καλαμαριάς" (ΔΕΤΚ και ήδη ΔΕΤΑΚ Α.Ε. ΟΤΑ) και μια εκπρόσωπος ιδιωτικής εταιρείας. Οι παραπάνω φέρονται ότι προέβαιναν σε συναλλαγές για λογαριασμό της επιχείρησης τελετών χωρίς την έκδοση φορολογικών παραστατικών.

Από τον διαχειριστικό έλεγχο διαπιστώθηκε «μαύρη τρύπα» στο ταμείο της επιχείρησης και υπέρογκες πληρωμές για αγορές κολύβων, ανθέων, μεταφορά ατόμων με πούλμαν σε κηδείες, εκτυπώσεις -τοιχοκολλήσεις αναγγελτηρίων κηδειών- μνημοσύνων, πληρωμές ναών, έξτρα πριμ- μπόνους σε ιερείς, ψάλτες, νεκροκομιστές, νεκροθάφτες κ.α.