Skip to main content

Υπόθεση Siemens: Ένοχος ο Τάσος Μαντέλης για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Τέσσερις δικαστές έκριναν ότι ως υπουργός Μεταφορών, ο κ. Μαντέλης είχε δωροδοκηθεί με 450.000 μάρκα για να εγκρίνει τη σύμβαση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ.

Την ενοχή του πρώην υπουργού Μεταφορών Τάσου Μαντέλη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην υπόθεση της Siemens, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.

Τέσσερις δικαστές έκριναν ότι ως υπουργός Μεταφορών, ο κ. Μαντέλης είχε δωροδοκηθεί με 450.000 μάρκα για να εγκρίνει τη σύμβαση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ, ενώ ένας δικαστής είχε την άποψη ότι πρέπει να αθωωθεί, μεταδίδει το naftemporiki.gr.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το ποσό δόθηκε σε δύο δόσεις από τα μαύρα ταμεία της Siemens και κατέληξε σε λογαριασμό του κουμπάρου του Τάσου Μαντέλη, ο οποίος είχε ανοιχθεί με την κωδική ονομασία «Α. Ρόκος».

Πρωτόδικα, ο κ. Μαντέλης είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 8 χρόνων, καθώς του είχαν αναγνωριστεί τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. Εάν η ποινή της πρωτόδικης απόφασης δεν μειωθεί, ο πρώην υπουργός κινδυνεύει να οδηγηθεί στη φυλακή.

Κατά τη διαδικασία, οι συνήγοροί του ζήτησαν να του αναγνωριστεί και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

«Έκανε ένα λάθος στη ζωή του πριν από 20 χρόνια και το πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά», ανέφερε ο συνήγορός του Γιάννης Ηρειώτης, προσθέτοντας ότι από το 2014, ο κατηγορούμενος έχει επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο, το σύνολο του ποσού με το οποίο φέρεται να δωροδοκήθηκε. Πάντως, ο κ. Μαντέλης αρνείται ότι δωροδοκήθηκε και υποστηρίζει ότι το ποσό που εισέπραξε από τη Siemens ήταν προεκλογική χορηγία.

Σε λίγη ώρα, το δικαστήριο θα αποφασίσει για την ποινή που θα επιβληθεί στον κ. Μαντέλη.