Skip to main content

Ηράκλειο: Δύο 13χρονοι διακινούσαν στο διαδίκτυο πλαστές πορνογραφικές φωτογραφίες συμμαθητριών τους

Ποινική δίωξη για παιδική πορνογραφία στους δύο ανήλικους, ένα αγόρι και ένα κορίτσι - Αφέθηκαν ελεύθεροι με όρο να παρακολουθήσουν πρόγραμμα με παιδοψυχολόγους

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε σε δύο ανήλικους μαθητές για διακίνηση πλαστών πορνογραφικών φωτογραφιών συμμαθητριών τους. Οι δύο ανήλικοι, μία μαθήτρια και ένας μαθητής Γυμνασίου της πόλης του Ηρακλείου συνελήφθησαν για διακίνηση παιδικού πορνογραφικού υλικού.

Οι δύο ανήλικοι κατηγορούνται ότι διακινούσαν, μέσω κινητών τηλεφώνων και διαδικτυακών εφαρμογών, κυρίως μέσω Instagram, στο σχολείο τους παραποιημένες πορνογραφικές φωτογραφίες δύο συμμαθητριών τους, με σκοπό την εκδίκηση. Μάλιστα, ο 13χρονος φέρεται να εξαναγκάστηκε από την επίσης συλληφθείσα συμμαθήτριά του να παραποιήσει τις φωτογραφίες, απειλώντας τον με ξυλοδαρμό.

Την υπόθεση που προκαλεί σοκ ερευνά από χθες η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου, μετά από καταγγελία γονιών των θυμάτων, μαθητριών του ίδιου Γυμνασίου.

Σύμφωνα με την δικογραφία που έχει σχηματιστεί, οι δύο ανήλικοι φέρονται να χρησιμοποίησαν αναρτημένες στο Instagram φωτογραφίες των συμμαθητριών τους, με τις οποίες εμφανίζονται να έχουν διαφορές, για να τις εκδικηθούν. Μάλιστα, η 13χρονη φερόμενη ως δράστιδα κατηγορείται ότι εξανάγκασε τον συμμαθητή της, (απειλώντας τον ότι αν δεν υπακούσει θα βάλει κάποιον να τον δείρει), να παραποιήσει τις φωτογραφίες και να δημιουργήσει νέες χρησιμοποιώντας τα πρόσωπα των θυμάτων και τα σώματα άλλων γυναικών, από φωτογραφίες πορνό. Όπως ισχυρίζεται ο 13χρονος, η συμμαθήτριά του τον εκβίαζε, χρησιμοποιώντας και δικές του φωτογραφίες. Αντίθετα η κατηγορούμενη 13χρονη ισχυρίζεται ότι ήταν ο συμμαθητής της που της έδωσε τις επεξεργασμένες φωτογραίες των δύο συμμαθητριών τους και αρνείται κάθε εμπλοκή.

Το πορνογραφικό υλικό, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν αστυνομικές πηγές στην ΕΡΤ, διακινήθηκε από τους ανήλικους μέσω διαδικτυακών εφαρμογών στους συμμαθητές τους, στο σχολείο.

Ακολούθησε η σύλληψη των δύο ανήλικων μαθητών και δύο εκ των γονιών τους για παραμέληση εποπτείας. Από την ΕΛΑΣ κατασχέθηκαν τα κινητά τηλέφωνα των εμπλεκομένων και οι δύο ανήλικοι πέρασαν τη νύχτα στα κρατητήρια, ενώ οι γονείς τους αφέθηκαν ελεύθεροι.

Αίσθηση προκαλούν ακόμη οι αναφορές από αρμόδιες πηγές πως τόσο οι δύο ανήλικοι συλληφθέντες όσο και οι γονείς τους εμφανίζονται να μην έχουν αντιληφθεί την σοβαρότητα του περιστατικού και την βαρύτητα του αδικήματος.

Ελεύθεροι με όρο να παρακολουθούνται από παιδοψυχολόγους

Ελεύθεροι, με μοναδικό όρο να παρακολουθήσουν πρόγραμμα με παιδοψυχολόγους στο ΕΛΜΕΠΑ, αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους στην ανακρίτρια οι δυο ανήλικοι μαθητές. Σε βάρος των δύο μαθητών έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, ωστόσο, λόγω του ότι είναι ανήλικοι, με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, έχουν ανάλογη ποινική μεταχείριση.

Όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο δικηγόρος του 13χρονου μαθητή, Βαγγέλης Στρατουδάκης, ο ανήλικος υποστήριξε πως εξαναγκάστηκε από την συγκατηγορούμενη συμμαθήτριά του, με την απειλή του ξυλοδαρμού, να προβεί στην παραποίηση των φωτογραφιών των συμμαθητριών του.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο μαθητής, το κορίτσι τον απείλησε ότι θα βάλει δύο Ρομά, γνωστούς της, να τον δείρουν, αν δεν παραποιήσει τις φωτογραφίες. Επίσης, όπως είπε ο κ. Στρατουδάκης, το αγόρι τα δύο τελευταία χρόνια έπεφτε θύμα bullying από την ίδια. Μάλιστα, η 13χρονη φέρεται να είχε πριν από ένα χρόνο χρησιμοποιήσει τμήμα φωτογραφίας γυμνού άνδρα, στην οποία είχε αναγράψει το όνομά του ανήλικου πελάτη του, και να την είχε διακινήσει στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα ο ανήλικος να γίνει περίγελος στο σχολείο και να υφίσταται κοροϊδευτικά σχόλια από τους συμμαθητές του. Για το θέμα είχε ενημερώσει τους γονείς του, οι οποίοι, ωστόσο, αποφάσισαν να μη δώσουν συνέχεια.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος της συγκατηγορούμενής του μαθήτριας Γιώργος Καρούτσος ανέφερε πως η κοπέλα αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζει πως δεν έχει καμία συμμετοχή στην υπόθεση και πως ο συμμαθητής της ήταν εκείνος που τής έστειλε τις παραποιημένες φωτογραφίες και εκείνη απλώς τις έστειλε σε μια φίλη της, με την οποία συνομιλούσε εκείνη την στιγμή διαδικτυακά.

Πηγή: ΕΡΤ