Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020
x

ΙΡΑΝ: ΜΠΟΝΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΔΩΡΗΤΕΣ ΟΡΓΑΝΩΝ

Με τέτοιες πρωτοπόρες αποφάσεις η χώρα κατόρθωσε να αναδειχθεί στην πρώτη θέση της λίστας των χωρών με το μεγαλύτερο ποσοστό ζωντανών δωρητών.

Το ΙΡΑΝ πρωτοπορεί και είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ζωντανών δωρητών. Μάλλον δε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι είναι η μοναδική χώρα που επιτρέπει επίσημα την οικονομική αποζημίωση των δωρητών, προβλέποντας συγκεκριμένα ποσά καθώς και δωρεάν ασφάλεια υγείας για συγκεκριμένο διάστημα!

 

Αυτό δεν σημαίνει πως όλα γίνονται ανοιχτά και καθαρά , στην πράξη, το εμπόριο νεφρών ανθεί, σε τιμές πολύ πάνω από τις καθορισμένες.

 

Με κάποιον τρόπο ωστόσο το σύστημα αποδίδει και 11 χρόνια αφότου εφαρμόστηκε, το Ιράν είναι η μόνη χώρα χωρίς λίστες αναμονής στις μεταμοσχεύσεις νεφρών!

Παγκοσμίως, περισσότεροι από 68.000 ασθενείς περιμένουν σήμερα ένα μόσχευμα. Τουλάχιστον 2.000 προστίθενται στις λίστες αναμονής κάθε μήνα. Καθημερινά 14 άνθρωποι πεθαίνουν περιμένοντας.

 

 Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), μόλις ένας στους δέκα ανθρώπους που χρειάζονται μεταμόσχευση νεφρού εξασφαλίζει μόσχευμα.

 

Το χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης είναι τόσο μεγάλο και το περιθώριο εκμετάλλευσης των φτωχότερων τόσο ευρύ ,που η ιδέα μιας ανταμοιβής των δωρητών κερδίζει έδαφος διεθνώς.

 

A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ