Skip to main content

Glamping: Πού βρίσκονται τα χλιδάτα κάμπινγκ της Χαλκιδικής(φωτο)

Το glamping μετατρέπει τις σκηνές, τα ξύλινα σπίτια ή τα δεντρόσπιτα... σε πεντάστερα δωμάτια - Υπό συζήτηση το νομοσχέδιο.

Για δεκαετίες ήταν οι διακοπές των εναλλακτικών τουριστών. Μακριά από τις ανέσεις των ξενοδοχείων, δίπλα στη φύση, με ένα αίσθημα ελευθερίας, οι κατασκηνωτές προτιμούσαν την αυθεντικότητα που προσφέρει το κάμπινγκ.

Η τάση αυτή μετασχηματίζεται, πλέον, σε μια ακριβότερη εναλλακτική λύση για αρκετούς τουρίστες που δεν θέλουν να περάσουν τις διακοπές τους σε ξενοδοχεία, αλλά παράλληλα δεν επιθυμούν να περιοριστούν σε μια στενή σκηνή. Για αυτούς ήρθε μια άλλη μορφή κάμπινγκ, που μετατρέπεται σε glamping παντρεύοντας τις λέξεις glamour και camping, ήτοι χλιδή μαζί με κατασκήνωση.

Οι επιλογές πολλές και ευφάνταστες, σκηνές που διαθέτουν όλες τις ανέσεις και τη χλιδή ενός πανάκριβου ξενοδοχείου, δεντρόσπιτα, σκαρφαλωμένα ανάμεσα στα δέντρα, ή ξύλινα σπίτια μπρος στο κύμα.

Φέτος που η χρόνια για τον τουρισμό, λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού, μοιάζει περισσότερο... υβριδική, μικροί, απομονωμένοι παράδεισοι, μοιάζουν περισσότερο δελεαστικοί.

Που εντοπίζονται οι μικρές απομονωμένες γωνιές που μοιάζουν βγαλμένες από καρτ ποστάλ; Μεταξύ άλλων περιοχών της Ελλάδας, που σιγά σιγά αναπτύσσονται, βρίσκονται και στην αγαπημένη των Θεσσαλονικέων και όχι μόνον, Χαλκιδική.

Στο Παλιούρι Χαλκιδικής υπάρχει ένας επίγειος, απομονωμένος παράδεισος. Σκηνές με όλες τις ανέσεις, επάνω στην παραλία. Η θάλασσα σε απόσταση αναπνοής, με τα δέντρα να κυκλώνουν τις σκηνές που είναι διαμορφωμένες με όλα όσα θα προσέφερε ένα πολυτελές ξενοδοχείο.

Στο Παλιούρι, επίσης βρίσκεται ένα μικροσκοπικό ξύλινο σπίτι, πάνω στο κύμα, που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι τέσσερα άτομα.

Ένα...κρυμμένο δεντρόσπιτο ζωσμένο από αλλά δέντρα, στο Παλαιοχώρι μπορεί να φιλοξενήσει όσους το επιλέξουν.

Στη Σάρτη της Χαλκιδικής υπάρχουν καταλύματα για glamping με υπερπολυτελείς σκηνές σαφάρι, όπως και στην Ακτή Ονείρου κοντά στη Σιθωνία.

Στα Νέα Μουδανιά έχουν στηθεί οι Luxury Bubble Tents, τέντες με διάφανο θόλο που χαρίζουν μια άνευ προηγούμενου θέα στον ουρανό.

Οι τιμές διαμορφώνονται από την περίοδο που οι τουρίστες θα επιλέξουν να τα νοικιάσουν. Ήδη πολλές ημερομηνίες έχουν ήδη κλειστεί για την περίοδο αιχμής, ενώ ενδεικτικά για τέσσερις διανυκτερεύσεις από 27 Ιουλίου έως 31 Ιουλίου στο ξύλινο σπίτι στο Παλιούρι το συνολικό κόστος για δύο άτομα ανέρχεται σε 625 ευρώ. Για διαμονή σε glamping τέντα στο Παλιούρι το κόστος για τρεις νύχτες από 18 έως 21 Αυγούστου διαμορφώνεται για δύο άτομα σε 407 ευρώ.

Τέτοιου τύπου καταλύματα μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι τόσο στο Airbnb.gr, όσο και στην πλατφόρμα glampinghub.com, αλλά και στο campsaround.com, μία αμιγώς ελληνική πλατφόρμα online κρατήσεων για καταλύματα glamping και άλλα εναλλακτικά καταλύματα στη φύση. 

Τι είναι το glamping - Νομοσχέδιο στη Βουλή

Ο όρος «glamping» αναφέρεται στην εμπειρία πολυτελούς διαμονής στη φύση, σε τουριστικά καταλύματα στην ύπαιθρο που ανεγείρονται σε εκτός σχεδίου περιοχές και περιλαμβάνουν διαφοροποιημένους τύπους διαμονής σε δομές ήπια εναρμονισμένες στο φυσικό περιβάλλον, συνδυάζοντας υψηλή αισθητική και παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών.

Με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού με τίτλο «Ειδικές Μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη» εισάγεται στην ελληνική τουριστική νομοθεσία η έννοια του σήματος πιστοποίησης glamping. Το σήμα Glamping, είναι πενταετούς διάρκειας και αποτελεί ειδικό λογότυπο που χορηγείται από το Υπουργείο Τουρισμού σε νομίμως αδειοδοτημένες επιχειρήσεις (ξενοδοχεία και οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις)που πληρούν τα ποιοτικά κριτήρια της παρ. 3 και τις λειτουργικές προδιαγραφές glamping του άρθρου 39.

Τα ποιοτικά κριτήρια glamping είναι τα εξής:

α) διαμονή σε άρτια και ποιοτικά εξοπλισμένα διαφόρων τύπων και μεγεθών κατασκηνωτικά μέσα ή ημιμόνιμες δομές υψηλής αισθητικής σε κελύφη ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού που δύνανται να συναρμολογούνται και να αποσυναρμολογούνται ή να μεταφέρονται, όπως ενδεικτικά θολωτές δομές (domes), γιούρτες (yurts), πασαλοκαλύβες.
Στις επιτρεπόμενες εγκαταστάσεις συμπεριλαμβάνονται υπεδάφια δίκτυα υποδομών και  88 συστημάτων ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης, καθώς και έργα πρόσβασης και κυκλοφορίας.
β) εναρμόνιση των κατασκηνωτικών μέσων και ημιμόνιμων δομών με το φυσικό περιβάλλον με τη μικρότερη δυνατή επέμβαση σε αυτό,
γ) χρήση υλικών στο σύνολο της εγκατάστασης φιλικών προς το φυσικό περιβάλλον,
δ) προώθηση δραστηριοτήτων θεματικού τουρισμού – ειδικών μορφών τουρισμού.

Το glamping ανά τον κόσμο

Η λίστα με τις επιλογές είναι ατελείωτη, κατασκηνώσεις glamping υπάρχουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Εκτός από την πολυτέλεια που προσφέρουν στην καρδιά της φύσης, δίνουν τη δυνατότητα και για πολλές δραστηριότητες (ανάλογα με το οικοσύστημα που σας φιλοξενεί): παρατήρηση πουλιών, τρέκινγκ, ιππασία, σαφάρι, περπάτημα, ράφτινγκ κ.λπ. Στη Νορβηγία, για παράδειγμα, τα καταλύματα του glamping βρίσκονται εν μέσω της μεγαλύτερης πίστας ποδηλασίας βουνού.

Το Treehotel στη Σουηδία είναι ένας καμουφλαρισμένος… κύβος με καθρέφτες μέσα στο δάσος, στη μικρή πόλη Harads στα βόρεια της χώρας.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν κάμπινγκ πολυτελείας μέσα σε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά εθνικά πάρκα της χώρας.

Zuhaitz-etxeak είναι το βασκικό όνομα για τις καμπίνες στα δέντρα, στην επαρχιακή Vizcaya, στην Ισπανία. Είναι οι πιο ψηλές της Ευρώπης και σίγουρα αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για να γίνει ένα παιδικό όνειρο πραγματικότητα, για όσους  θέλουν να διανυκτερεύσουν, μέσα στη φύση, πάνω σε ένα δέντρο.