Skip to main content

Ισχυρή τραπεζική βουτιά έκανε το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,08% στις 831,16 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 822,03 μονάδων και 847,12 μονάδων,

Σε έναν βίαιο κύκλο διόρθωσης έχει εισέλθει το Xρηματιστήριο Αθηνών, καθώς - όπως αναφέρει το capital, εξακολουθεί να επηρεάζεται τόσο από το εύθραυστο διεθνές κλίμα όσο και από την απουσία εσωτερικών καταλυτών που θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν τους αγοραστές, οι οποίοι θα απορροφούσαν την υπερπροσφορά των τίτλων.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,08% στις 831,16 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 822,03 μονάδων και 847,12 μονάδων. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 65,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 31,8 εκατ. τεμάχια.

Ισχυρή τραπεζική βουτιά ταρακούνησε και πάλι το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,01%, στις 2.046,06 μονάδες, ενώ στο -4,17% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.278,06 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 4,85% στις 667,06 μονάδες.

Ο Αύγουστος εξελίσσεται στον μήνα της μεγάλης διόρθωσης του ΧΑ, η οποία μάλιστα συνοδεύεται και με μεγάλο τζίρο. Μια εξέλιξη λίγο έως πολύ αναμενόμενη μετά από επτά μήνες συνεχούς ανόδου, η οποία όμως λαμβάνει χώρα σε μια εποχή που αρκετά εγχώρια χαρτοφυλάκια βρίσκονται σε "θερινή ανάπαυλα", επιτρέποντας στους πωλητές και στους short, οι οποίοι έχουν επαναδραστηριοποιηθεί τελευταία, να οδηγήσουν τον γενικό δείκτη σε χαμηλά σχεδόν τριών μηνών.

Το εύθραυστο των διεθνών αγορών μάλιστα έδωσε και το απαραίτητο καύσιμο στη διόρθωση, με αρκετά ξένα χαρτοφυλάκια να αναδιπλώνονται από μία αγορά που ήδη έχει δώσει σημαντικές αποδόσεις. Ενδεικτικό της μεγάλης μετατόπισης των κεφαλαίων είναι και το γεγονός ότι ο όγκος των μετοχών που διακινήθηκε παγκοσμίως την περασμένη εβδομάδα ήταν ο μεγαλύτερος της χρονιάς, με αρκετούς αναλυτές να προειδοποιούν για την ανάγκη μείωσης της έκθεσης στον κίνδυνο, αφού οι πιθανότητες ενός αρνητικού σεναρίου είναι μεγάλες.

Και σε ένα τέτοιο κλίμα, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορεί να συγκεντρώσει κεφάλαια που βλέπουν την Ελλάδα ως ένα ασφαλές καταφύγιο. Ακόμη και ο πιο αισιόδοξος ξένος επενδυτής για τη χώρα, "διαβάζει" τις εντυπωσιακές αποδόσεις από την αρχή του έτους ως ένα δεδομένο που επιβεβαιώνει ότι τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου υπό τις παρούσες συνθήκες είναι μικρά. Είναι λοιπόν πολύ δύσκολο οι άμυνες να υψωθούν, εάν δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη που να δημιουργήσει νέες προσδοκίες για τη χώρα, προκειμένου η Λ. Αθηνών να μπει στο χάρτη των μακροπρόθεσμων επενδυτών.

Τούτο μαρτυρά και η πορεία των ελληνικών ομολόγων τις τελευταίες ημέρες, με την απόδοση του 10ετούς να έχει φτάσει στο 2,19%, από την περιοχή του 2% τις προηγούμενες ημέρες. Σε αυτήν την εξέλιξη βέβαια συμβάλουν και οι εξελίξεις στην Ιταλία, οι οποίες έχουν εντείνει τις προσπάθειες για risk off σε πολλά χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται σε assets των μεσογειακών χωρών.

Οι ιταλικές εξελίξεις πάντα επηρέαζαν και θα επηρεάζουν την επενδυτική διάθεση για τα assets της ευρωπαϊκής περιφέρειας, αν και ακόμη η κατάσταση δείχνει να είναι υπό έλεγχο, δεδομένου του ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να λάβει σημαντικές αποφάσεις κατά τη συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου. Η προσδοκία για μια μείωση του καταθετικού επιτοκίου από την ΕΚΤ, ίσως ανακόψει το κύμα του risk off στην ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημείωσε απώλειες που έφτασαν το 6,15%, με την Εθνική και την Alpha Bank να ακολουθούν με -5,71% και -5,14% αντίστοιχα. Πτώση 3,36% σημείωσε η Eurobank και 3,15% η Cenergy, με τις Βιοχαλκο και ΕΧΑΕ να ακολουθούν με -2,64% και -2,29% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή και Φουρλής.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ, χωρίς μεταβολή η Aegean, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Μυτιληναίος και Coca Cola. Κέρδη άνω του 1% σημείωσαν οι Λάμδα, Titan, Ελληνικά Πετρέλαια και ΔΕΗ, ενώ ο Σαράντης έκλεισε με κέρδη 3,02%.