Skip to main content

Ισημερινός: 10 νεκροί σε βίαια επεισόδια - «Εξαιρετικά ανήσυχες» oι ΗΠΑ, η Κίνα κλείνει πρεσβεία και προξενεία

Η χώρα κηρύχθηκε χθες Τρίτη σε κατάσταση «εσωτερικής ένοπλης σύγκρουσης» από τον πρόεδρο Ντανιέλ Νομπόα

Βίαια επεισόδια αποδιδόμενα σε συμμορίες οι οποίες διακινούν ναρκωτικά στον Ισημερινό, χώρα που κηρύχθηκε χθες Τρίτη σε κατάσταση «εσωτερικής ένοπλης σύγκρουσης» από τον πρόεδρο Ντανιέλ Νομπόα, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον δέκα ανθρώπους, ανάμεσά τους δυο αστυνομικούς, σύμφωνα με τον ακόμη αρχικό απολογισμό που ανακοίνωσε η αστυνομία το βράδυ.

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν στη Γουαγιακίλ, το σημαντικότερο λιμάνι της χώρας (νοτιοδυτικά), που έχει μετατραπεί σε προπύργιο κακοποιών, ανακοίνωσε αξιωματικός της αστυνομίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Η αστυνομία ανέφερε εξάλλου μέσω X (του πρώην Twitter) ότι δυο άνδρες της «δολοφονήθηκαν» από «ένοπλους εγκληματίες» στη γειτονική πόλη Νοβόλ.

«Εξαιρετικά ανήσυχες» oι ΗΠΑ

Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε χθες Τρίτη πως η Ουάσιγκτον είναι «εξαιρετικά ανήσυχη» για τη βία στον Ισημερινό, χώρα η οποία βιώνει πλέον κρίση ασφαλείας άνευ προηγουμένου, στο πλαίσιο της οποίας εκτυλίχθηκε ομηρία σε απευθείας μετάδοση σε τηλεοπτικό πλατό.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για τη βία και για τις απαγωγές στον Ισημερινό», ανέφερε ο κορυφαίος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη Λατινική Αμερική, ο Μπράιαν Νίκολς, μέσω X (του πρώην Twitter).

Οι ΗΠΑ «καταδικάζουν αυτές τις ιταμές επιθέσεις», υπερθεμάτισε εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

«Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τον πρόεδρο (του Ισημερινού Ντανιέλ) Νομπόα και την κυβέρνησή του» και «είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε βοήθεια», επισήμανε ακόμη ο κ. Νίκολς.

Νωρίτερα χθες, ο κ. Νομπόα κήρυξε τη χώρα του σε κατάσταση «εσωτερικής ένοπλης σύγκρουσης» κι απαίτησε την «εξουδετέρωση» είκοσι και πλέον συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος που επιδίδονται κυρίως σε διακίνηση ναρκωτικών.

Διέταξε «την κινητοποίηση και την επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας» για να «εγγυηθούν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα έναντι του οργανωμένου εγκλήματος, των τρομοκρατικών οργανώσεων και των μη κρατικών αντιμαχομένων» με εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε.

Η πρεσβεία και τα προξενεία της Κίνας στον Ισημερινό κλείνουν μέχρι νεοτέρας

Η πρεσβεία και τα γενικά προξενεία της Κίνας στον Ισημερινό θα κλείσουν προσωρινά από σήμερα 10η Ιανουαρίου και μέχρι νεοτέρας, ανακοίνωσε η κινεζική διπλωματία.  Χθες Τρίτη ο πρόεδρος του Ισημερινού Ντανιέλ Νομπόα κήρυξε τη χώρα του σε κατάσταση «εσωτερικής ένοπλης σύγκρουσης» κι απαίτησε την «εξουδετέρωση» από τον στρατό και την αστυνομία είκοσι και πλέον συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος που επιδίδονται κυρίως σε διακίνηση ναρκωτικών, εν μέσω κρίσης ασφαλείας άνευ προηγουμένου.

Το Περού ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα με τον Ισημερινό

Ο υπουργός Εσωτερικών του Περού, ο Βίκτορ Τόρες Φαλκόν, διέταξε χθες Τρίτη την «άμεση» ανάπτυξη δύναμης της διεύθυνσης ειδικών επιχειρήσεων της αστυνομίας στα σύνορα με τον Ισημερινό, προκειμένου να «ενισχυθεί η ασφάλεια», εν μέσω της κλιμάκωσης της βίας των συμμοριών στη γειτονική χώρα, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του μέσω X (του πρώην Twitter).