Skip to main content

Iσπανία: Νέα δίωξη κατά της Σακίρα – Κατηγορείται για φοροδιαφυγή 6,6 εκατ. ευρώ

Στη νέα υπόθεση, ο εισαγγελέας ισχυρίζεται ότι το 2018 η Σακίρα δεν δήλωσε έσοδα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ για την παγκόσμια περιοδεία της El Dorado, μεταξύ άλλων

Ισπανός εισαγγελέας υπέβαλε δεύτερη δίωξη κατά της Κολομβιανής τραγουδίστριας Σακίρα, κατηγορώντας την ότι απέκρυψε 6,6 εκατομμύρια ευρώ το 2018.

Στη νέα υπόθεση, ο εισαγγελέας ισχυρίζεται ότι το 2018 η Σακίρα δεν δήλωσε έσοδα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ για την παγκόσμια περιοδεία της El Dorado, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Σακίρα ζούσε στην Ισπανία από το 2011, όταν έγινε γνωστή η σχέση της με τον ποδοσφαιριστή της Μπαρτσελόνα Ζεράρ Πικέ. Διατήρησε όμως τη φορολογική έδρα της στις Μπαχάμες, που θεωρούνταν «φορολογικός παράδεισος» μέχρι το 2015.

Η Σακίρα υποστηρίζει ότι μέχρι το 2014 τα έσοδά της προέρχονταν κυρίως από τις διεθνείς περιοδείες της ή από τη συμμετοχή της στο ριάλιτι The Voice στις ΗΠΑ και ότι δεν ζούσε πάνω από έξι μήνες τον χρόνο στην Ισπανία, ώστε να μεταφέρει τη φορολογική έδρα της σε αυτήν τη χώρα. Θεωρεί επίσης ότι δεν βαρύνεται με κανένα χρέος αφού έχει ήδη καταβάλει 17,2 εκατομμύρια ευρώ στην εφορία.

Το όνομα της Σακίρα περιλαμβάνεται στα Pandora Papers, μια μεγάλη έρευνα την οποία δημοσιοποίησε το 2021 η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), στην οποία κατηγορούνται εκατοντάδες διασημότητες ότι απέκρυψαν περιουσιακά στοιχεία, κυρίως μέσω offshore εταιρειών, για λόγους φοροαποφυγής.