Skip to main content

Ισπανία: Πρώτο βήμα για τη μεταρρύθμιση στα εργασιακά

Το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας ενέκρινε ένα διάταγμα που περιέχει τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, τις οποίες η κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητες για την ανάκαμψη της οικονομίας τ
Το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας ενέκρινε ένα διάταγμα που περιέχει τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, τις οποίες η κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητες για την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Μαρία Τερέσα Φερνάντεθ ντε λα Βέγα. Το διάταγμα θα ισχύσει από αύριο Πέμπτη, ενώ για να γίνει νόμος του κράτους η σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας θα πρέπει να πείσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να το ψηφίσουν στις 22 Ιουνίου.

Το διάταγμα θα «βελτιώσει τη σταθερότητα της εργασίας και θα μειώσει την αβεβαιότητα», εξήγησε η ντε λα Βέγα, την ώρα που το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία ξεπερνά το 20%. Από τη μεριά του ο Ισπανός υπουργός Εργασίας Θελεστίνο Κορμπάτσο δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστεί ακόμα και ένας χρόνος για να περάσει το διάταγμα για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας από το κοινοβούλιο. Τα δύο μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα της χώρας, το CCOO και το UGT, εξήγγειλαν χθες Τρίτη γενική απεργία --την πρώτη από το 2002-- για τις 29 Σεπτεμβρίου, για να διαμαρτυρηθούν κατά αυτής της μεταρρύθμισης.