Skip to main content

Ισπανία: Τουλάχιστον 10 νεκροί και 14 αγνοούμενοι από την πυρκαγιά σε 14ώροφη πολυκατοικία

Το εύφλεκτο υλικό με το οποίο είχαν καλυφθεί οι επιφάνειες του οικοδομήματος για λόγους μόνωσης, ήταν αυτό που οδήγησε στην ταχύτατη εξάπλωση της φωτιάς

Τουλάχιστόν 10 νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και 14 αγνοούμενους προξένησε η καταστροφική πυρκαγιά στη Βαλένθια της Ισπανίας. Το κτίριο των 14ων ορόφων έγινε παρανάλωμα του πυρός με τρομακτική ταχύτητα, ενώ άγνωστα παραμένουν, μέχρι στιγμής, τα αίτια που οδήγησαν στην έναρξη της φωτιάς.

Το εύφλεκτο υλικό με το οποίο είχαν καλυφθεί οι επιφάνειες του οικοδομήματος για λόγους μόνωσης, ήταν αυτό που οδήγησε στην ταχύτατη εξάπλωση της φωτιάς. Οι κάτοικοι του έχουν ήδη μεταφερθεί σε εγκαταστάσεις του δήμου, ενώ τους παρέχεται κάθε δυνατή βοήθεια, όπως και ψυχολογική υποστήριξη.

Το συγκρότημα κατοικιών στη Βαλένθια έχει τυλιχθεί στις φλόγες, μόλις λίγη ώρα από τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά. Με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων οι φλόγες μεταφέρονται και σε διπλανό κτίριο.

Εκτός ελέγχου η φωτιά μαίνεται για ώρες με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη για να την περιορίσουν. Ένας από αυτούς εγκλωβίζεται και αναγκάζεται να πηδήξει.

Πολλοί από τους ένοικους κατάφεραν και βγήκαν εγκαίρως. Υπάρχουν όμως νεκροί και αγνοούμενοι, μεταξύ τους και μια τετραμελής οικογένεια – οι γονείς, ένα αγόρι 3 ετών και ένα βρέφος δύο εβδομάδων. Αρχικά οι τραυματίες ήταν 15 κυρίως με αναπνευστικά προβλήματα, οι περισσότεροι όμως έχουν πάρει εξιτήριο.

Η πρώτη εκτίμηση της κατάστασης γίνεται με τη βοήθεια drone. Το μέγεθος όμως της καταστροφής φαίνεται με το πρώτο φως της ημέρας, όταν πια πυροσβέστες και αστυνομία καταφέρνουν να μπουν στο κτίριο.

Βίντεο που δημοσιεύει η el pais δείχνει πόσο αστραπιαία εξαπλώθηκε η φωτιά. Ξεκίνησε από τον 4ο όροφο στις 5.37, 14 λεπτά αργότερα είχε εξαπλωθεί σε αρκετούς ορόφους και μόλις 40 λεπτά μετά το συγκρότημα είχε πια τυλιχθεί στις φλόγες. Τα αίτια δεν έχουν γίνει γνωστά, όμως εκτιμάται ότι η γρήγορη εξάπλωση οφείλεται στο εύφλεκτο μονωτικό υλικό της πρόσοψης.

Κάτοικοι σπεύδουν να δώσουν ότι μπορούν από ρούχα, τρόφιμα και φάρμακα για να βοηθήσουν τους πληγέντες.

Ενώ και η ισπανική κυβέρνηση ήδη ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα στήριξης, με τον Ισπανό πρωθυπουργό να σπεύδει στο σημείο.

Περιλαμβάνουν οικονομική βοήθεια 6.000 με 10.000 ευρώ για κάθε οικογένεια, 1.000 έως 1.500 ευρώ ενίσχυση για όποιον θέλει να νοικιάσει διαμέρισμα, μηδενική φορολογία για όποιον θέλει να αγοράσει και ειδική μέριμνα για ψυχολογική στήριξη.

Το κτίριο και το εύφλεκτο υλικό

Η Δεκαετία του 2000 ήταν η χρυσή δεκαετία για τις κατασκευαστικές εταιρίες μέχρι την κρίση του 2008 που σήμανε καταστροφή γι’ αυτόν τον κλάδο της οικονομίας.

Η 14όροφη πολυκατοικία πήρε άδεια οικοδόμησης το 2005 ακολουθώντας κατά γράμμα τον ισχύοντα νόμο που τότε επέτρεπε τη χρήση τέτοιων υλικών.

Το κτήριο παραδόθηκε από την κατασκευάστρια εταιρία Fbex το 2009, εταιρία που όμως χρεοκόπησε το 2010 μαζί με χιλιάδες άλλες παρόμοιες εταιρίες του κλάδου λόγω της κρίσης. Μόλις το 2014 μετακόμισαν οι πρώτοι ένοικοι στην πολυκατοικία που θεωρούνταν πολυτελούς κατασκευής αφού ένα τυπικό διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων με δύο μπάνια και κοινόχρηστη πισίνα κόστιζε μισό εκατομμύριο ευρώ.

Το κτίριο ήταν καλυμμένο με πολυουρεθάνη, ένα ιδιαίτερα εύφλεκτο υλικό. Αυτό επιβεβαίωσε η Εστέρ Πουσάντες, του Κολλεγίου Βιομηχανικών Τεχνικών Μηχανικών της Βαλένθια, εμπειρογνώμονας για το συγκεκριμένο κτίριο. Σύμφωνα με την μηχανικό, το κτίριο είχε ένα φύλλο αλουμινίου που έχει απόσταση 10 cm από την πρόσοψη. Σε αυτό το κενό, τοποθετήθηκε η επένδυση.

Η φωτιά στη Βαλένθια, θυμίζει τη φωτιά που εκδηλώθηκε στον Πύργο Grenfell το 2017, όπου έχασαν τη ζωή τους 72 άνθρωποι και οδήγησε την ΕΕ να αλλάξει τον ευρωπαϊκό κανονισμό ενώ οι έρευνες για τα αίτια κράτησαν πολλά χρόνια. Όμως αυτή η ρυθμιστική αλλαγή δεν επηρεάζει το συγκεκριμένο κτήριο της Βαλένθιας αφού ήδη είχε κατασκευαστεί από το 2009.

Πηγή: ΕΡΤ