Skip to main content

Ισραήλ: Nέος γύρος διαδηλώσεων κατά της αποπομπής του υπουργού Άμυνας (video)

Νέο γύρο αντιδράσεων πυροδότησε η απόφαση Νετανιάχου να αποπέμψει τον υπουργό που ζήτησε να παγώσουν οι αμφιλεγόμενες αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο σύστημα δικαιοσύνης

Εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί (για περίπου 600.000 με 700.000 κάνει λόγο το Channel 12) βγήκαν στους δρόμους χθες το βράδυ, στο Τελ Αβίβ και σε άλλες πόλεις, της Ιερουσαλήμ συμπεριλαμβανομένης, διαμαρτυρόμενοι για την αποπομπή του υπουργού Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, ο οποίος είχε μια ημέρα νωρίτερα καλέσει την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να βάλει προσωρινά στον πάγο την προωθούμενη μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης που έχει προκαλέσει σάλο αντιδράσεων και διχασμό στη χώρα.

Διαδηλωτές μπλόκαραν κεντρικές οδικές αρτηρίες στο Τελ Αβίβ και συγκεντρώθηκαν έξω από την οικία του Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, με τις δυνάμεις της αστυνομίας να κάνουν χρήση αντλιών νερού για να τους απομακρύνουν, ενώ συνδικάτα ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν ισραηλινά ΜΜΕ, υπό το βάρος πια των νέων αντιδράσεων, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου εξετάζει όντως το ενδεχόμενο να ανακοινώσει ότι βάζει στον πάγο τη μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης, πλην όμως υπάρχουν υπουργοί του κυβερνητικού συνασπισμού που αντιδρούν υποστηρίζοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα παραιτηθούν.

 

«Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφάσισε να παύσει από τα καθήκοντά του τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση που δόθηκε νωρίτερα σήμερα στη δημοσιότητα από την πλευρά του Νετανιάχου.

Ο Γκάλαντ έγινε χθες, Σάββατο, το μέχρι στιγμής πιο υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος δεξιού κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου που βγήκε ανοιχτά και πήρε αποστάσεις από την προωθούμενη αναθεώρηση του δικαστικού συστήματος, τονίζοντας ότι οι διαδηλώσεις, στις οποίες συμμετέχει και σημαντικός αριθμός εφέδρων, έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια.

 

Ο ίδιος ο Γκάλαντ έγραψε σήμερα στο Twitter, μετά από την ανακοίνωση της αποπομπής του: «Η κατάσταση ασφαλείας του Ισραήλ ήταν πάντα και θα είναι πάντα η αποστολή της ζωής μου.»

Παραίτηση πρόξενου

Ο γενικός πρόξενος του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη δήλωσε σήμερα ότι παραιτείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποπομπή του υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Δεν μπορώ πλέον να συνεχίσω να εκπροσωπώ αυτήν την κυβέρνηση», έγραψε στο Twitter ο Ασάφ Ζαμίρ. «Πιστεύω ότι είναι καθήκον μου να διασφαλίσω ότι το Ισραήλ παραμένει φάρος δημοκρατίας και ελευθερίας στον κόσμο», συνέχισε.
Απεργίες πείνας

Παράλληλα, ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης και δήμαρχοι ξεκινούν απεργίες πείνας διαμαρτυρόμενοι για τις τελευταίες εξελίξεις.