Skip to main content

Ισραήλ: Υψώνει τον τόνο η Δύση στον Νετανιάχου - Για συνέπειες μιλά η Κάμαλα Χάρις και για εγκλήματα πολέμου ο Μακρόν

Δεν αποκλείεται να υπάρξουν συνέπειες αν το Ισραήλ εισβάλει στη Ράφα, τόνισε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ - Η εξαναγκαστική μεταφορά του πληθυσμού συνιστά έγκλημα πολέμου, είπε ο Γάλλος πρόεδρος

Εντείνονται από τη Δύση οι πιέσεις προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου για αποκλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας, με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις αλλά και τον Γάλλο ηγέτη Εμαναουέλ Μακρόν να απευθύνουν αυστηρές προειδοποιήσεις.

Τη στιγμή που μια σημαντική μερίδα Δημοκρατικών γερουσιαστών τάσσονται υπέρ της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους, η Κάμαλα Χάρις τόνισε ότι θα ήταν μεγάλο λάθος οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα.

«Ξεκαθαρίσαμε σε πολλές συζητήσεις και με κάθε τρόπο ότι οποιαδήποτε μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα θα ήταν τεράστιο λάθος», δήλωσε ειεδικότερα η Χάρις σε μέρος της συνέντευξης που προβλήθηκε την Κυριακή στην εκπομπή «This Week», στο ABC News.

«Επιτρέψτε μου να σας πω κάτι: έχω μελετήσει τους χάρτες. Δεν υπάρχει πουθενά να πάνε αυτοί οι άνθρωποι», συμπλήρωσε αναφερόμενη στους 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένους που βρίσκονται στη Ράφα.

Δεν αποκλείεται να υπάρξουν συνέπειες αν το Ισραήλ εισβάλει στη Ράφα, πρόσθεσε δε.

Από την πλευρά του, ο Μακρόν ύψωσε τον τόνο απέναντι στο Ισραηλινό πρωθυπουργό δείχνοντας εκ νέου «την έντονη αντίθεσή του» σε μια ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα και προειδοποιώντας ότι η «εξαναγκαστική μεταφορά του πληθυσμού συνιστά έγκλημα πολέμου».


Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας με τον επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης, ο Γάλλος ηγέτης επανέλαβε επίσης την έκκλησή του για «άμεση και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα» και καταδίκασε «απερίφραστα τις πρόσφατες ισραηλινές ανακοινώσεις για τον εποικισμό» καθώς το Ισραήλ ανακοίνωσε την Παρασκευή την κατάσχεση 8.000 στρεμμάτων γης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη προκειμένου να χτίσει εκεί νέους εβραϊκούς οικισμούς.

Ο Γάλλος πρόεδρος ενημέρωσε επίσης τον Νετανιάχου για την πρόθεσή του να υποβάλει σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να ζητήσει «άμεση και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός».

Η Μόσχα και το Πεκίνο αντιτάχθηκαν την Παρασκευή σε παρόμοια πρόταση ψηφίσματος της Ουάσινγκτον, καταγγέλλοντας συγκεκριμένα ένα «υποκριτικό» κείμενο.

Πεντέμισι μήνες ολέθριου πολέμου βύθισαν τη Λωρίδα της Γάζας σε μια καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση.

Ο Γάλλος πρόεδρος επέμεινε στο Ισραήλ να ανοίξει «χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όρους όλα τα χερσαία σημεία διέλευσης που υπάρχουν προς τη Λωρίδα της Γάζας».

Ο πόλεμος ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.160 άνθρωποι, οι περισσότεροι ήταν άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων ισραηλινών πηγών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σχεδόν 250 άνθρωποι απήχθησαν, εκ των οποίων 130 εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Γάζα ενώ 33 πιστεύεται ότι έχουν πεθάνει.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ υποσχέθηκε να εξοντώσει τη Χαμάς, η οποία έχει την εξουσία στη Γάζα από το 2007. Ο στρατός του εξαπέλυσε επιχείρηση που μετρά ήδη 32.226 νεκρούς στη Γάζα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας του ισλαμιστικού κινήματος.