Skip to main content

Italgas: Σχεδόν ένα δισ. ευρώ επενδύσεις για την ανάπτυξη των δικτύων αερίου στην Ελλάδα μέχρι το 2029

Ο σχεδιασμός προβλέπει την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου από 7.941 χλμ. στο τέλος του 2022 σε περίπου 11.000 χλμ. στο τέλος του 2029

Εννιακόσια εκατομμύρια ευρώ είναι το ύψος των επενδύσεων για την ανάπτυξη και αναβάθμιση των δικτύων διανομής φυσικού αέριου στην Ελλάδα σχεδιάζει η Italgas για την περίοδο 2023-2029, η μητρική εταιρεία της ΔΕΠΑ Υποδομών, βάσει των όσων ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Πάολο Γκάλο στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης η οποία έλαβε χώρα το πρωί της Πέμπτης στην αγγλική πρωτεύουσα.

Συγκεκριμένα, το συνολικό επενδυτικό πλάνο του Ομίλου ανέρχεται στα 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ με ειδική στόχευση στην ανάπτυξη των δικτύων σε Ιταλία και Ελλάδα, σε δραστηριότητες ενεργειακής απόδοσης και στον τομέα των υδάτων.  

Όπως ανακοίνωσε ο Όμιλος, το στρατηγικό πλάνο 2023-2029 επιβεβαιώνει την ισχυρή του δέσμευση για την δημιουργία ενός πλήρως ψηφιοποιημένου δικτύου, έτοιμο να υποδεχθεί ανανεώσιμο αέριο και να υπηρετήσει περαιτέρω τους στόχους της ενεργειακής μετάβασης.  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Italgas βασίζεται στην αποτελεσματική και συμπαγή δομή που έχει αναπτυχθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, παρά την όποια αστάθεια καταγράφεται σε μακροοικονομικό επίπεδο.Το στρατηγικό πλάνο της Italgas θέτει συγκεκριμένες δεσμεύσεις ως προς την εκπλήρωση ESG κριτηρίων.  

«Μετά από 20 χρόνια, το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου της Italgas επεκτείνεται πλέον και στην Ελλάδα, όπου η εφαρμογή των προηγμένων τεχνολογιών της εταιρείας θα ενισχύσει την αποδοτικότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών διανομής φυσικού αερίου και την δουλειά των εργαζομένων του Ομίλου της ΔΕΠΑ Υποδομών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γκάλο κατά την παρουσίαση του Πλάνου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι επενδύσεις που προγραμματίζει η ΔΕΠΑ Υποδομών θα προωθήσουν τη διείσδυση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα σε περιοχές όπου δεν έχει ακόμα φτάσει και θα επιτρέψουν την διανομή ανανεώσιμων αερίων όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο. Ο σχεδιασμός προβλέπει την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου από 7.941 χλμ. στο τέλος του 2022  σε περίπου 11.000 χλμ. στο τέλος του 2029 (αύξηση 47%).  

Βάσει σχεδίου της Italgas, μέρος των πόρων θα χρησιμοποιηθούν για τη λειτουργική ενοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών στον ιταλικό Όμιλο, περιλαμβανομένων των συστημάτων πληροφορικής. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής εντάσσεται και η αναδιοργάνωση των τριών θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών (ΔΕΔΑ, ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ΕΔΑ Αττικής) οι οποίες θα συγχωνευθούν σε έναν ενιαίο Διαχειριστή Δικτύων Διανομής, κάτι που θα έχει σημαντικά οφέλη από πλευράς αποδοτικότητας, αποτελεσματικότητας και μεταφοράς τεχνογνωσίας.