Skip to main content

Ιταλία: 8.500 μετανάστες στη Λαμπεντούζα των 6.000 κατοίκων – Αυτοψία την Κυριακή από Φον Ντερ Λάιεν και Μελόνι

Από την αρχή του έτους έχουν φτάσει 126.000 μετανάστες, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα είχαν περάσει 66.000 άτομα, ενώ το 2021 το 1/3, δηλαδή 42.000 μετανάστες

Εκτάκτως μεταβαίνουν στη Λαμπεντούζα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν με την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι.

Περισσότεροι από 8.500 μετανάστες έφτασαν μέσα σε τρία 24ωρα στο ιταλικό νησάκι των 6.000 κατοίκων.

Από την αρχή του έτους έχουν φτάσει 126.000 μετανάστες, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα είχαν περάσει 66.000 άτομα, ενώ το 2021 το 1/3, δηλαδή 42.000 μετανάστες.

Η ιταλική ακτοφυλακή διέσωσε 40 μετανάστες που μεταφέρθηκαν στη Λαμπεντούζα, ωστόσο έχασε τη ζωή του ένα βρέφος που γεννήθηκε πάνω στη βάρκα.

Το τελευταίο 24ωρο έφτασαν περίπου 650 άτομα από την Τυνησία. Στο Κέντρο Υποδοχής του νησιού, στην contrada Imbriacola, το οποίο μπορεί να υποδεχθεί 800 άτομα, αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται περίπου 2.800, ενώ συνεχίζεται με υψηλούς ρυθμούς η μετεγκατάσταση μεταναστών σε άλλες περιφέρειες.
Μελόνι: Αφόρητη η πίεση του Μεταναστευτικού

Σε πολιτικό επίπεδο, το νέο κύμα μετανάστευσης προκαλεί ρωγμές εντός της Ιταλικής Κυβερνητικής παράταξης, με το κόμμα της Λέγκα να μιλά για αποτυχία του διπλωματικού σχεδίου της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι στη Βόρειο Αφρική.

Νωρίτερα σε βίντεο μήνυμά της, ανακοίνωσε την πρόσκληση της προέδρου φον ντερ Λάιεν για να μεταβεί στη Λαμπεντούζα και να δει την κατάσταση που επικρατεί – έκκληση την οποία η πρόεδρος αποδέχτηκε.

Τέλος, στο ίδιο μήνυμα η Μελόνι αποθάρρυνε όσους επιθυμούν να εισέλθουν “παράνομα στην Ιταλία”, μιλώντας για τις δύσκολες συνθήκες στη διάσχιση της θάλασσας αλλά και για τους κινδύνους από τους διακινητές, και πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως στην Ιταλία “θα κρατηθείτε και θα επαναπατριστείτε”.

Ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι μίλησε για ενδεχόμενη χρήση του Πολεμικού Ναυτικού.
Από την πλευρά της, η Τζόρτζια Μελόνι επικαλέστηκε την “συλλογική απάντηση” της ΕΕ.