Skip to main content

Ιταλία: Έρευνα μετά από τις κατηγορίες για αστυνομική βία κατά φοιτητών στην Τοσκάνη

Αναμένεται για αύριο η ενημέρωση από τον Ιταλό ΥπΕσ Ματέο Πιαντεντόζι στην Ιταλική Κάτω Βουλή

Για μετάθεση της επικεφαλής του τμήματος κινητής μονάδας της Φλωρεντίας Σίλβια Κόντι, κάνει λόγο ο Ιταλικός Τύπος.

Σύμφωνα με την Rainews η μετάθεση, η οποία λαμβάνει χώρα λιγότερο από μία εβδομάδα μετά τις κατηγορίες και εικόνες για Αστυνομική βία εις βάρος φοιτητών στην Πίζα και στην Φλωρεντία, δεν αφορά τα περιστατικά αυτά, ενώ το Adnkronos και το Ansa, επικαλούμενοι πηγές ασφάλειας, μεταδίδουν πως “η αλλαγή είχε ήδη προγραμματιστεί από πριν από τις διαδηλώσεις”.

Σημειώνεται δε πως, πάντα σύμφωνα με την Rainews, η επικεφαλής δεν φαίνεται να είχε επιχειρησιακό ρόλο στη διαχείριση της δημόσιας τάξης στην Πίζα και στην Φλωρεντία.

Αναμένεται για αύριο Πέμπτη 29/02 η σχετική ενημέρωση από τον Ιταλό ΥπΕσ Ματέο Πιαντεντόζι στην Ιταλική Κάτω Βουλή, ύστερα από εκείνη ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

Όπως σημειώνει η Corriere della Sera, στην έρευνα γίνεται λόγος για “μια αλυσίδα λαθών, από εκείνα του σχεδιασμού της επιφυλακής στο κέντρο της Πίζας, μέχρι εκείνα που διαπράχθηκαν στο πεδίο από τη διμοιρία του κινητού τμήματος που χτύπησε με κλομπ τους ανήλικους φοιτητές την περασμένη Παρασκευή”.

Επίσης “υπό εξέταση βρίσκονται οι εικόνες και ο ήχος από τις κάμερες σώματος (bodycam) που φορούσαν οι δύο επικεφαλής της ομάδας”, ενώ πάρθηκαν και διάφορες μαρτυρίες από τα βίαια περιστατικά.

Βίαιες συμπλοκές μεταξύ της Αστυνομίας και διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης σημειώθηκαν στην Πίζα και τη Φλωρεντία στις 23 Φεβρουαρίου. Μάλιστα, μέρος της πορείας προσπάθησε τότε να πλησιάσει το αμερικανικό προξενείο της Φλωρεντίας, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση των αστυνομικών.

Πηγή: ΕΡΤNews