Skip to main content

Κ. Μακεδονία: Αποζημιώσεις σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από πλημμύρες στην πενταετία

Ποιες περιοχές αφορά. Τι λέει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τις αποζημιώσεις των πληγεισών επιχειρήσεων από θεομηνίες τα τελευταία πέντε χρόνια στην περιοχή

Επιτέλους έρχονται αποζημιώσεις για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από θεομηνίες (και δεν είναι λίγες...) στην Κεντρική Μακεδονία την τελευταία πενταετία.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανέλαβε την πρωτοβουλία να προχωρήσει τις χρονοβόρες διαδικασίες, προκειμένου όσες επιχειρήσεις επλήγησαν από καιρικά φαινόμενα και μετρούν σημαντικές καταστροφές στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών να αποζημιωθούν.

Αφορά πρωτίστως σε αγροτικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται και στις επτά περιφερειακές ενότητες. Οι αποζημιώσεις αυτές αποτελούν άμεση οικονομική στήριξη στους επιχειρηματίες, πολλοί από τους οποίους ακόμη προσπαθούν να ορθοποδήσουν οικονομικά.

Η διαδικασία καταγραφής των ζημιών και οι αυτοψίες έχουν αρχίσει σε κάποιες περιφερειακές ενότητες, από τους τοπικούς δήμους, ενώ θα συνεχιστεί από τους επτά συντονιστές (ένας ανά περιφερειακή ενότητα), που ορίστηκαν ήδη σε κάθε νομό, με στόχο να γίνουν πιο σύντομα και πιο αποτελεσματικά οι απαιτούμενες ενέργειες.

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής προϊστάμενος της αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης, στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, οι επτά περιφερειακοί  συντονιστές κρατικής αρωγής, καλούνται να συντάξουν ετήσιες εκθέσεις σύμφωνα με το νόμο 4797/2021 για το έτος 2022, για την «Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για θεομηνίες, επείγουσες ρυθμίσεις για τη στήριξη της οικονομίας, συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός και συνταξιοδοτική ρύθμιση και λοιπές διατάξεις».

«Κάθε περιφερειακός συντονιστής συντάσσει ετήσια έκθεση, την οποία εισηγείται προς συζήτηση στην ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για τον απολογισμό πεπραγμένων της περιφερειακής αρχής και κοινοποιεί στην αρμόδια Επιτροπή, ενώ μπορεί να προβαίνει στην υποβολή προτάσεων βελτίωσης της διαδικασίας κρατικής αρωγής μετά μια θεομηνία, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής του ή με αφορμή σημαντικά προβλήματα που ο ίδιος συντονίζει» δήλωσε ο κ. Στεργιάδης.

Σύμφωνα με τον κ. Στεργιάδη, η πρώτη καταγραφή δείχνει ότι από τις θεομηνίες των τελευταίων χρόνων τα μεγαλύτερα πλήγματα δέχτηκαν αγροτικές επιχειρήσεις στις Σέρρες, τη Χαλκιδική και την Ημαθία.

Θεσσαλονίκη

-«Μπάλος» 14-15 Οκτωβρίου 2021

Καταστροφές καταγράφηκαν στους δήμους Βόλβης, Θέρμης, Δέλτα και Λαγκαδά. Θα γίνουν αυτοψίες σε πληγείσες επιχειρήσεις λόγω των πλημμυρικών φαινομένων κατά τη θεομηνία στους δήμους Βόλβης, Λαγκαδά και Θέρμης.

-Θεομηνία 7ης Αυγούστου 2020 στον δήμο Λαγκαδά

Υποβλήθηκαν συνολικά 50 αιτήσεις για αποζημιώσεις επιχειρήσεων από πλημμύρες, από τις οποίες οι 34 αφορούν σε ανταποκρινόμενες επιχειρήσεις, οι 13 είναι επιτυχώς ολοκληρωμένες και οι 3 είναι μη επιλέξιμες.

Σέρρες

Στο νομό Σερρών θα γίνει καθορισμός αποζημίωσης των πληγέντων από τις πλημμύρες της 21ης Ιουνίου 2020 σε περιοχές του δήμου Σερρών. Το συνολικό αιτηθέν ποσό για τις καταστροφές είναι 15.332,60 ευρώ, ενώ υποβλήθηκαν τρεις αιτήσεις προς νομιμοποίηση δικαιούχων για χορήγηση κρατικής αρωγής.

Επίσης θα γίνει καθορισμός επιχορήγησης των πληγέντων από την πλημμύρα της 4ης Ιανουαρίου 2021 σε περιοχές των Σερρών. Το συνολικό αιτηθέν ποσό είναι 5.596.253 ευρώ, ενώ υποβλήθηκαν 38 αιτήσεις.

Η θεομηνία της 23ης και 25ης Ιουνίου 2022 έπληξε περιοχές των δήμων Ν. Ζίχνης και Αμφίπολης. Πρόκειται να αποζημιωθούν δυο πληγείσες επιχειρήσεις στη Νέα Ζίχνη, ενώ στην Αμφίπολη αναμένονται αυτοψίες σε συνεργασία με το δήμο.

Πιερία

Η θεομηνία με την ονομασία "ARIEL" την 1η Δεκεμβρίου 2022, έπληξε περιοχές των δήμων Κατερίνης, Δίου - Ολύμπου και Πύδνας - Κολινδρού.

Υποβλήθηκαν συνολικά 63 αιτήσεις πληγεισών επιχειρήσεων, εκ των οποίων οι δύο από το δήμο Δίου – Ολύμπου και οι 61 από το δήμο Κατερίνης. Δεν κατατέθηκαν αιτήσεις από το δήμο Πύδνας - Κολινδρού. Το έργο των επιτροπών αναφορικά με την καταγραφή ζημιών στις παραπάνω επιχειρήσεις έχει δρομολογηθεί και αναμένεται η ολοκλήρωσή του με την παράδοση των πρακτικών αυτοψίας.

Πέλλα

Στην Πέλλα δεν υπήρξαν πριν το 2021 θεομηνίες, οι οποίες να προκάλεσαν σημαντικής έκτασης ζημιές, ώστε να κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Κατά συνέπεια δεν έχουν εκδοθεί σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

-Θεομηνία της 8ης Ιουλίου 2022 σε περιοχές του δήμου Έδεσσας

Μετά τη σφοδρή νεροποντή και πλημμύρα αιτήσεις κατέθεσαν τρεις επιχειρήσεις του δήμου Έδεσσας οι οποίες επλήγησαν από τις πλημμύρες, ενώ έχει ήδη γίνει η σχετική αυτοψία στις 6 Δεκεμβρίου 2022.

-Θεομηνία της 23ης Ιουνίου 2022 σε περιοχές του δήμου Πέλλας (Τ.Κ Αθύρων).

Αίτηση αποζημίωσης κατέθεσαν τρεις επιχειρήσεις της Κοινότητας Αθύρων, που επλήγησαν από ανεμοστρόβιλο, ενώ και στις τρεις πραγματοποιήθηκε αυτοψία.

Μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν από κεραυνό στις 25 Ιουλίου 2022 στο δήμο Έδεσσας, συγκεκριμένα στην Τ.Κ Κλεισοχωρίου, όπου προκλήθηκε πυρκαγιά και κατατσράφηκαν ζωοτροφές.

Ημαθία

Στην περιοχή θα γίνει καθορισμός επιχορήγησης πληγέντων από τον ανεμοστόβιλο και την πλημμύρα της 10ης Ιουλίου 2019.

Το συνολικό αιτηθέν ποσό είναι 133.960 ευρώ, ενώ υποβλήθηκαν 14 αιτήσεις, από τις οποίες οι επτά είναι επιτυχώς ολοκληρωμένες και οι άλλες επτά μη ανταποκρινόμενες.

-Θεομηνία της 23ης Ιουνίου 2022 σε περιοχές του δήμου Αλεξάνδρειας

Έχει αιτηθεί από τις υπηρεσίες η οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών και αναμένεται να παραληφθούν οι αυτοψίες που θα γίνουν στις πληγείσες οικίες.

Χαλκιδική

Θα γίνει καθορισμός αποζημίωσης των πληγέντων από τις πλημμύρες της 17ης Ιουνίου 2017 σε περιοχές του δήμου Σιθωνίας. Το αιτηθέν ποσό ανέρχεται στα 2.788.725 ευρώ, ενώ έχουν υποβληθεί 37 αιτήσεις, από τις οποίες οι 27 είναι επιτυχώς ολοκληρωμένες και οι δέκα είναι μη επιλέξιμες.

Επίσης, θα γίνει καθορισμός επιχορήγησης των πληγέντων από τις πλημμύρες της 26ης Ιουνίου 2018 σε περιοχές των δήμων Σιθωνίας, Αριστοτέλη και Πολυγύρου.

Το αιτηθέν ποσό για αποζημιώσεις φτάνει τα 2.834.742 ευρώ. Έχουν υποβληθεί 35 αιτήσεις, από τις οποίες οι 29 είναι επιτυχώς ολοκληρωμένες και οι έξι μη επιλέξιμες.

Στη Χαλκιδική θα καθοριστούν  επιχορηγήσεις και για τους πληγέντες από τον ανεμοστρόβιλο και την πλημμύρα της 10ης Ιουλίου 2019.

Το αιτηθέν ποσό ανέρχεται στα 3.182.714 ευρω, ενώ έχουν ήδη υποβληθεί 351 αιτήσεις, από τις οποίες οι 195 είναι ανταποκρινόμενες επιχειρήσεις.

Επίσης θα αποζημιωθούν επιχειρήσεις από τις πλημμύρες της 19ης και 22ας Νοεμβρίου 2019 σε περιοχές των δήμων Νέας Προποντίδας και Αριστοτέλη, της 11ης και 12ης Δεκεμβρίου 2019 σε περιοχές του δήμου Σιθωνίας και της 10ης και 14ης Δεκεμβρίου 2019 σε περιοχές του δήμου Κασσάνδρας.

Το αιτηθέν ποσό φτάνει τα 320.000 ευρώ, ενώ υποβλήθηκαν 15 αιτήσεις.

Κιλκίς

Στο Κιλκίς δεν υπήρξαν τα προ του 2021 έτη θεομηνίες, οι οποίες να προκάλεσαν σημαντικής έκτασης ζημιές και να κινήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ωστόσο επλήγησαν επιχειρήσεις από τη θεομηνία της 23ης Ιουνίου 2022 που δραστηριοποιούνται στο δήμο Παιονίας.

Αν και οι επιχειρήσεις δεν υπέβαλαν αιτήσεις για ζημιές από τη θεομηνία, υπέβαλαν όμως ιδιώτες για ζημιές σε κτιριακές υποδομές και εγκαταστάσεις.

Επίσης επλήγησαν επιχειρήσεις από τη θεομηνία της 8ης Ιουλίου 2022 σε περιοχές επίσης του δήμου Παιονίας, καθώς επίσης και από τη θεομηνία της 17ης Σεπτεμβρίου στην ίδια περιοχή.