Skip to main content

Και οι λαϊκές αγορές κατά του νέου φορολογικού, βλέπουν αυξήσεις τιμών στις γιορτές

Εγκαταλείπουν τους πάγκους έμποροι και παραγωγοί γιατί δεν βγαίνει... - Κλειστό το 15% - 20% των πάγκων, τι λέει η Ομοσπονδία για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Ακόμα έναν κλάδο βάζει απέναντί της η κυβέρνηση με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και με τις ρυθμίσεις για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών. Πρόκειται για τους εργαζόμενους, επαγγελματίες και παραγωγούς των λαϊκών αγορών.

Ήδη η Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας Θεσσαλίας Θράκης, εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου, επισημαίνει ότι θα πλήξει τον κόσμο των λαϊκών αγορών.

«Η οριζόντια, κάθετη και διαγώνια φορολόγηση γεννά αδικίες. Το νομοσχέδιο δεν λαμβάνει υπόψη διάφορους παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν το εισόδημά μας, αλλά θεωρεί ως δεδομένο ότι έχουμε ένα συγκεκριμένο εισόδημα. Το παράλογο είναι πως για το συγκεκριμένο ζήτημα ήδη υπάρχουν νομικές αποφάσεις, που ανατρέπουν τη λογική του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Απλά να υπενθυμίσουμε στην κυβέρνηση πως το Συμβούλιο της Επικρατείας, όταν έκρινε την αντισυνταγματικότητα της εισφοράς αλληλεγγύης στους ελεύθερους επαγγελματίες, το βασικότερο επιχείρημα που έθεσε ήταν πως δεν έχουν σταθερό μισθό. Κι όμως αντί να παραδειγματιστεί η κυβέρνηση φέρνει ακριβώς το ίδιο. Επίσης, η εφαρμογή του θα φέρει και μια σειρά από ανατροπές σε ό,τι αφορά στα επιδόματα. Πολλοί είναι εκείνοι που θα τα χάσουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σε ό,τι αφορά ειδικά στους εργαζόμενους στις λαϊκές αγορές», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Μάλιστα θέτει και το ζήτημα της κρίσης ακρίβειας, που πλήττει πια εμφανώς και τις λαϊκές αγορές, οι οποίες είναι το καταφύγιο ειδικά των πιο ευάλωτων οικονομικά πολιτών: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα η ακρίβεια καλπάζει. Και όπως είναι φυσικό ο κόσμος έχει περιορίσει τα έξοδά του. Αυτό έχει ως συνέπεια να έχει μειωθεί αισθητά ο τζίρος μας σε επίπεδα άνω του 25%. Μια μείωση, που έρχεται να προστεθεί στις ήδη προβληματικές περιόδους των τελευταίων ετών. Κι όμως αντί να φροντίσει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ακρίβειας, έρχεται να μας σπρώξει ακόμη πιο κάτω. Ρωτάμε λοιπόν εμείς την κυβέρνηση: Όταν μας φορολογείτε με τον συγκεκριμένο τρόπο, πόσο μαχητό είναι να κρατήσουμε τη δουλειά μας;».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Άγγελος Δερετζής, υπογραμμίζει ότι «πανελλαδικά ένα ποσοστό 15% - 20% εμπόρων ή ακόμα και παραγωγών έχουν εγκαταλείψει τις λαϊκές διότι αφενός είναι τα υψηλά κόστη στα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν, αφετέρου υπάρχουν και τα συσσωρευμένα χρέη. Και με τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις δεν αποκλείεται να έχουμε ένα κύμα εγκατάλειψης και πολλούς πια άδειους πάγκους στις λαϊκές».

Σύμφωνα με τον κ. Δερετζή μάλιστα είναι αναμενόμενο με τα αυξημένα κόστη (ενεργειακό κτλ.) οι τιμές στις λαϊκές αγορές να αυξηθούν περαιτέρω σε μια σειρά από προϊόντα εν όψει και των γιορτινών τραπεζιών. Το ύψος των αυξήσεων δεν μπορεί σήμερα να προσδιοριστεί, αλλά είναι αναμενόμενο και θα προσδιοριστεί από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και η κατανάλωση, που προς το παρόν κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα.