Skip to main content

Καιρίδης: Δεν πρόκειται η Γαύδος να γίνει νέα Λαμπεντούζα

Τι είπε ο υπουργός σχετικά με τον «κίνδυνο» για αυξημένες ροές μεταναστών στη Γαύδο

«Η Γαύδος δεν θα γίνει Λαμπεντούζα και η Ελλάδα δεν θα ζήσει κρίση όπως αυτή που έζησε το 2015 παρά το πολύ επιβαρυμένο διεθνές περιβάλλον με πολέμους, εμφυλίους και διακρατικούς περιμετρικά μας» επισήμανε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, απαντώντας  σε όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής της Deutsche Welle στην Αθήνα, για την περιοχή της νήσου, ότι κινδυνεύει από αυξημένες ροές μεταναστών. 

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι «υπάρχει μια ροή από τον περασμένο Νοέμβριο στη Γαύδο και στη νότια Κρήτη από την ανατολική Λιβύη, οι αριθμοί είναι μικροί, είναι πολύ μικροί, μιλάμε για χίλιους μετανάστες συνολικά αυτούς τους τελευταίους μήνες. Όμως, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι με δεδομένο και ό,τι συμβαίνει σήμερα στην Αίγυπτο, η οποία συγκλονίζεται από την οικονομική κρίση και βέβαια ευρύτερα στο Σαχέλ, έχουμε τη μεγάλη προσφυγική κρίση από το Σουδάν εξαιτίας του αιματηρού εμφυλίου πολέμου και βέβαια στη Μέση Ανατολή, δεν μπορεί παρά να υπάρχει προβληματισμός και διαρκής εγρήγορση».

Εξέφρασε την εκτίμηση πως ο κίνδυνος για τον οποίο κάνει λόγο ο Γερμανός δημοσιογράφος δεν θα επαληθευτεί γιατί σήμερα ακολουθείται άλλη πολιτική σε σχέση με την περίοδο 15-19 και την τότε κυβέρνηση και γιατί σήμερα υπάρχουν εργαλεία που δεν υπήρχαν τότε και υποδομές και σε εθνικό επίπεδο και σε ευρωπαϊκό για την καλύτερη αντιμετώπιση του ζητήματος.

«Στην ανατολική Λιβύη, που έχει αυτονομηθεί από την κυβέρνηση της Τρίπολης και ελέγχεται από το καθεστώς Χαφτάρ, έχει δημιουργηθεί ένα πολύ πρόσφορο έδαφος για διακίνηση και διακινητές και βλέπουμε να έχουμε αυτές τις ροές πολύ μικρές προς το παρόν, αλλά από τα μικρά ξεκινάμε για να πάμε στα μεγάλα» ανέφερε ο κ. Καιρίδης, ενώ σημείωσε πως η Γαύδος είναι πάρα πολύ μικρό νησί με ελάχιστους μόνιμους κατοίκους, αρκετά μακριά από την ίδια την Κρήτη για να μεταφερθούν εύκολα τρόφιμα ή νερό. «Δεν έχει τις υποδομές. Ακόμη και η Κρήτη δυσκολεύεται. Υπάρχουν ζητήματα, δεν υπάρχει αμφιβολία γιατί είναι κάτι το οποίο δεν το είχαμε στο παρελθόν» προσέθεσε.

Πηγή: ΕΡΤ