Skip to main content

Καϊτεζίδης: Θεμέλιο κοινωνικής διάστασης το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο

Ο δήμαρχος του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, εξηγεί τους λόγους που το Κέντρο στο Πανόραμα έχει προσδώσει νέα πνοή στους πολίτες.

Το πρόβλημα της έλλειψης ή της ελλιπούς ύπαρξης σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων αποτελεί πολύπλευρο κοινωνικοοικονομικό ζήτημα για πολλούς δήμους στην Ελλάδα σήμερα.

Στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο έχει προσδώσει νέα πνοή στην καθημερινότητα των κατοίκων, επενδύοντας παράλληλα στην περιβαλλοντική διάσταση και τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής.

Σε άρθρο του στη Euractiv.gr, ο δήμαρχος, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης*, παραθέτει την άποψή του για το μεγάλης σημασίας έργο στον δήμο:

Την αφετηρία μιας νέας πραγματικότητας που δίνει στη νέα γενιά τη διέξοδο του αθλητισμού και στην τοπική κοινωνία τη δυνατότητα να οικοδομήσει μια κοινωνία με υψηλά ιδανικά και ευκαιρίες μαζικής άθλησης σηματοδότησε για τον δήμο Πυλαίας–Χορτιάτη η κατασκευή του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Πανοράματος.

Το έργο που δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο σύγχρονους αθλητικούς χώρους δήμων στην Ευρώπη με εγκαταστάσεις ποδοσφαίρου, στίβου, τένις, στίβου αθλοπαιδιών, αναψυχής και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης εγκαινιάστηκε στον δήμο μας και άρχισε να λειτουργεί από τον Μάιο του 2014 ανοίγοντας τις πύλες του στη νεολαία και όλους τους δημότες Πυλαίας-Χορτιάτη και όχι μόνο.

Η συνολική δαπάνη για την ανάπλαση που άλλαξε θεαματικά την εικόνα της περιοχής έφτασε τα 3,2 εκ ευρώ, ποσό που χρηματοδοτήθηκε ολοκληρωτικά από τους ευρωπαϊκούς πόρους του ΕΣΠΑ.

Στόχος μας ήταν από την αρχική ιδέα του σχεδιασμού μας η σύνδεση του χώρου με τον αστικό ιστό και την ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης. Άλλωστε, τα έργα γίνονται για τους δημότες μας κι αυτοί τα χαίρονται: γήπεδα ποδοσφαίρου με τάπητα ίδιο με του γηπέδου της Chelsea, γήπεδα τένις με δάπεδα επιπέδου US open Grand Slam, πίστες BMX, προπονητικά κέντρα, υπαίθρια όργανα γυμναστικής, κουλουάρ στίβου με ταρτάν, ράμπες άθλησης, υπαίθριες κερκίδες, προβολείς, διαδρομές περιπάτου, 4.000 δένδρα και φυτά, καθιστικά παντού, είναι πραγματικά ένα έργο που αξίζει κανείς να το δει και πολύ περισσότερο να το ζει!

Στο έργο συμπεριλήφθηκε η ανάπλαση του χώρου πρασίνου και των αθλητικών εγκαταστάσεων στο οικοδομικό τετράγωνο 72, η ανάπλαση της αδιαμόρφωτης αλάνας έναντι του πάρκου Γαλανού, η ανάπλαση της αστικής διαδρομής διασύνδεσης του πάρκου Γαλανού και του νέου δημαρχείου Πανοράματος, η ανάπλαση της αδιαμόρφωτης αλάνας και της εισόδου του δημοτικού θερινού κινηματογράφου, η ανάπλαση του  χώρου του παλαιού ιππικού ομίλου, η ανάπλαση του δημοτικού αθλητικού κέντρου και η ανάπλαση του χώρου στάθμευσης περιμετρικά του δημοτικού κλειστού γυμναστηρίου.

Το Ολυμπιακό Αθλητικό κέντρο είναι ένας από τους μεγαλύτερους, ασφαλέστερους και ομορφότερους χώρους συνάντησης  και αναψυχής.

Οι δημότες και επισκέπτες του δήμου μας – μέσα σε καταπράσινο περιβάλλον – απολαμβάνουν με τα παιδιά τους, παιχνίδια και βόλτες. Φυσικά με το έργο μας, προωθείται το αθλητικό πνεύμα ενώ ταυτόχρονα δίνεται πρόσβαση στον αθλητισμό και στην αναψυχή και στα ΑΜΕΑ με ειδικές κατασκευές έργων και γηπέδων.

Σημαντικό στοιχείο του αθλητικού, περιβαλλοντικού και αστικού έργου αποτελεί η πρόβλεψη κατάλληλων διαμορφώσεων για την απορροή των υδάτων τόσο στο επίπεδο των διαδρομών όσο και στους αθλητικούς χώρους. Παράλληλα, συμπληρώνεται το υπάρχον αρδευτικό δίκτυο και επεκτείνεται σε νεκρές πράσινες περιοχές με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες των φυτεύσεων σε όλη την έκταση της επέμβασης.

Πρόκειται για ένα έργο που υποδέχεται εδώ και τέσσερα χρόνια τους νέους αθλητές μας και θα μεγαλώσει γενιές με τις πιο ωραίες εικόνες του αθλητισμού. Δουλέψαμε οργανωμένα, συμβουλευτήκαμε τους ολυμπιονίκες μας, θελήσαμε να δώσουμε στη νέα γενιά τη διέξοδο του αθλητισμού και να φτιάξουμε μια κοινωνία με υψηλά ιδανικά και ευκαιρίες μαζικής άθλησης.

Σήμερα βλέπουμε στον δήμο μας αυτά που κάποτε θαυμάζαμε σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Δίνουμε τις ευκαιρίες  που άδικα στερούνταν τόσα χρόνια οι δικοί μας αθλητές και οι συμπολίτες μας. Επιπλέον, δείξαμε ότι οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μεγάλα έργα πνοής. Χρειάζονται απλά μια καλή συνταγή, όπως αυτή του Ολυμπιακού μας Κέντρου. Πίστη στις  δυνάμεις μας, έμπνευση από τους αθλητές μας και αγάπη για την κοινωνία και τα παιδιά.

Τίποτε δεν είναι αδύνατο όταν προσπαθείς!

*Ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης έχει διατελέσει Δήμαρχος Πανοράματος από το 1998, διατηρώντας έως και σήμερα τη δημαρχία και στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, που προέκυψε από τη συνένωση των τριών δήμων με το πρόγραμμα Καλλικράτης, το 2011.