Skip to main content

Κακοκαιρία Daniel: Αγωνία για τους 6 αγνοούμενους, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις - Στους 11 οι νεκροί

Αγνοούμενοι, εγκλωβισμένοι και ανυπολόγιστες καταστροφές - Απέραντη λίμνη ο θεσσαλικός κάμπος

Τους 11 έφθασαν οι νεκροί από την κακοκαιρία Daniel καθώς εντοπίστηκε η σορός ενός άνδρα στη θαλάσσια περιοχή των Ελληνικών Εύβοιας, στη θέση Τουρκονέρι Τηγάνι. Η σορός αναγνωρίστηκε ως του 77χρονου αγνοούμενου από την παραλία Πάλτση Πηλίου.

Κακοκαιρία: Σε 77χρονο αγνοούμενο από τον Βόλο ανήκει η σορός που βρέθηκε στην Εύβοια - Στους 11 οι νεκροί

Έτσι, οι αγνοούμενοι είναι έξι και συγκεκριμένα:

    Από 5/09 αγνοείται ένας 42χρονος στην Αγία Αικατερίνη Βόλου
    Από 7/09 αγνοούνται δύο Αυστριακοί (πιθανόν ζευγάρι, αγνώστου ηλικίας) στα Ποτιστικά Πηλίου
    Στις 9/09 αγνοείται ένας ανάμεσα στους οικισμούς Άγιος Δημήτριος και Πέτρινο.
    Στις 9/09 αγνοούνται δύο άτομα (μια ηλικιωμένη 85χρονη και ο γιος της 65χρονος στην περιοχή Μεταμόρφωση

Ο “κόκκινος” συναγερμός παρατείνεται για τις παραποτάμιες περιοχές του Πηνειού καθώς η στάθμη του ποταμού έχει πλέον ξεπεράσει τα 10 μέτρα. Σε ορισμένα σημεία των περιοχών του Ιπποκράτη, της Φαλάνης, του Αγίου Θωμά και των εργατικών κατοικιών στη Γιάννουλη, το νερό έχει ανέβει στο ένα μέτρο. Στις επιχειρήσεις διάσωσης εγκλωβισμένων μετέχουν και δεκάδες εθελοντές που μαζί με τις υπηρεσίες του δήμου Λαρισαίων, συνεχίζουν να γεμίσουν τσουβάλια με άμμο ως αναχώματα στα ορμητικά νερά.

Στον δήμο Παλαμά και σε χωριά, όπως Μεταμόρφωση, Βλοχός, Αστρίτσα, Μαραθέα, Ριζοβούνι, Μεταμόρφωση, και στην πόλη του Παλαμά, η καταστροφή είναι βιβλική. Ανυπολόγιστες οι ζημιές στις υποδομές, με τους διασώστες να προσπαθούν με κάθε μέσο να σώσουν εγκλωβισμένους στα λασπόνερα.

Δεν έχει τέλος το δράμα για τους κατοίκους χωριών και της ευρύτερης περιοχής της Καρδίτσας που βιώνουν δραματικές ώρες καθώς η περιοχή έχει μετατραπεί σε μια λιμνοθάλασσα λασποβροχής, με σπίτια, επιχειρήσεις, αποθήκες, χωράφια να έχουν καταστραφεί από τις τεράστιες ποσότητες νερού. Οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού των 200 κατοίκων που απέμειναν στον Κοσκινά στέφθηκαν με επιτυχία χάρη στις τιτάνιες προσπάθειες των σωστικών δυνάμεων.

 

Ολόκληρες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας έχουν σχεδόν σβήσει από τον χάρτη. Καθώς τα νερά υποχωρούν σε ορισμένα δημοτικά διαμερίσματα, οι άνθρωποι αρχίζουν και μετρούν τις πληγές τους, οι οποίες είναι πολλές και θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος για να επουλωθούν. Οι πλημμυροπαθείς βρίσκουν σε δομές της πόλης προσωρινή στέγη και φροντίδα.

Με τις λάσπες παλεύουν οι κάτοικοι και σε περιοχές των Τρικάλων, ενώ παραμένει ο φόβος υπερχείλισης του Ληθαίου ποταμού. Τα φερτά υλικά που παραμένουν στο ποτάμι και τις όχθες έχουν κάνει την περιοχή να μοιάζει με ισοπεδωμένο τοπίο. Σε απόγνωση οι κάτοικοι έρχονται αντιμέτωποι με τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες, σπίτια και κτηνοτροφικές μονάδες.

Υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν ό,τι σώζεται μετά τη θεομηνία καταβάλλουν αδιάκοπα οι κάτοικοι του Πηλίου, που παραμένει σε πολλές περιοχές χωρίς ρεύμα και νερό αλλά και με σωρεία προβλημάτων στο οδικό δίκτυο. Ζαγορά, Μακρυχώρι, Πουρί, Χορευτό είναι πλήρως αποκομμένα, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές στις υποδομές σε Μακρινίτσα, Πορταριά και Μηλίνα. Με τη συνδρομή του στρατού, στήθηκε μέσα σε 24 ώρες μια πτυσσόμενη γέφυρα για να αποκατασταθεί η επικοινωνία ανάμεσα στα χωριά του Πηλίου.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν κατολισθήσεις σε τμήματα του οδικού δικτύου αποκόπτοντας ολόκληρες περιοχές όπου βρίσκονταν εκατοντάδες κάτοικοι και τουρίστες. 58 άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν από την παραλία του Χορευτού, σε επιχείρηση που οργάνωσε και συντόνισε το Λιμενικό.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι κάτοικοι του Στεφανοβικείου και του Ριζομύλου του δήμου Ρήγα Φεραίου στη Μαγνησία μετά από μήνυμα του 112 που έλαβαν από την Πολιτική Προστασία λόγω των πλημμυρικών φαινομένων στο θεσσαλικό κάμπο. Μεγάλες ποσότητες νερού από τον πλημμυρισμένο Πηνειό, κινείται από την πεδιάδα της Λάρισας προς το Στεφανοβίκειο και τον Ριζόμυλο και το νερό καταλήγει στη λίμνη Κάρλα της οποίας το ύψος του νερού ανεβαίνει επικίνδυνα και έχει ως αποτέλεσμα να πλημμυρίζει και η νοτιοανατολική πλευρά της θεσσαλικής πεδιάδας προς τη Μαγνησία.