Skip to main content

Κακοκαιρία «Elias»: Στην Εύβοια ανέβηκαν σε ταράτσες για να σωθούν - Πλημμύρισαν σπίτια, χείμαρροι οι δρόμοι (φωτο+videos)

Δραματικές στιγμές για τους κατοίκους στη βόρεια Εύβοια - «Έκλεισαν τα ποτάμια και μας πλημμύρισαν»

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται στη Βόρεια Εύβοια, λόγω της κακοκαιρίας Elias που σαρώνει το νησί από τα ξημερώματα της Τετάρτης (27/9).

Ειδικότερα, σύμφωνα με το evima, η κατάσταση είναι δραματική στο χωριό Κυμάσι, όπου υπερχείλησε o ποταμός της περιοχής. Κάτοικος της περιοχής μιλώντας στο τοπικό μέσο, ανέφερε χαρακτηριστικά, «η κατάσταση στο χωριό είναι τραγική έχουν πλημμυρίσει τα πάντα από τον ποταμό. Εγώ πρόλαβα και έφυγα από το σπίτι μου, όμως η γειτόνισσά μου που είναι και ηλικιωμένη δεν πρόλαβε να φύγει πλημμύρισε το σπίτι της και για να σωθεί ανέβηκε στην ταράτσα του σπιτιού της. Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει εμφανιστεί κάνεις στο Κυμάσι, μας έχουν αφήσει στο έλεος της καταστροφής όπως και στις προηγούμενες πλημμύρες».

Μεγάλες καταστροφές έχει προκαλέσει η κακοκαιρία Elias και στον δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας, καθώς χωριά έχουν πλημμυρίσει και οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ορμητικούς χειμάρρους.

Την ίδια ώρα συναγερμός έχει σημάνει για την υπερχείλιση τεσσάρων ποταμών στην Εύβοια, ο Νηλέας, ο Κηρέας, ο Μεσσάπιος και ο ποταμός στη Σηπιάδα. Παράλληλα στον ορεινό όγκο σημειώθηκαν καταπτώσεις βράχων στο οδικό δίκτυο.

Ο αντιπεριφερειάχης Ευβοίας, Γιώργος Κελαΐδίτης, σε δηλώσεις του, συνέστησε στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις ή αυτές να γίνονται με χαμηλές ταχύτητες, καθώς το οδικό δίκτυο σε ορισμένα σημεία έχει καλυφθεί από ποσότητες νερού. Παράλληλα, τόνισε πως είναι στα όρια υπερχείλισης αρκετοί ποταμοί στην Εύβοια.

«Είμαστε στο κόκκινο, η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, ζητήσαμε ενισχύσεις από την ΕΜΑΚ από τη Λαμία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται από το πρωί και σε χωριά του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού. Δρόμοι και σπίτια πλημμύρισαν ενώ από νωρίς η πυροσβεστική επεμβαίνει για απαντλήσεις υδάτων και απεγκλωβισμούς κατοίκων, σύμφωνα με το eviathema. Χωριά όπως το Πευκί, ο Ταξιάρχης, ο Αγιόκαμπος, το Ασμήνιο είναι μερικά από αυτά που σάρωσε η κακοκαιρία αφήνοντας πίσω πολλές ζημιές.

«Έκλεισαν τα ποτάμια και μας πλημμύρισαν»

Για ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού Ροβιές της Εύβοιας εξαιτίας της κακοκαιρίας Elias έκανε λόγο νωρίτερα μιλώντας στο protothema.gr ο πρόεδρος του χωριού Θοδωρής Κέρης.

Όπως εξήγησε μέσα από το χωριό περνάνε τέσσερα ποτάμια τα οποία δεν κατάφεραν να κρατήσουν την μεγάλη ποσότητα νερού που ξεκίνησε να πέφτει από τις 4 τα ξημερώματα με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν από τις πλημμύρες τεράστια προβλήματα: «Μέχρι τώρα έχουν πλημμυρίσει τουλάχιστον 40 σπίτια, υπόγεια ξενοδοχείων, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα ενώ έχουν δημιουργηθεί προβλήματα και σε θεμελιώσεις σπιτιών. Μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή. Το χωριό έχει χωριστεί σε τρία κομμάτια έριξε τόσο μεγάλο όγκο νερού και συνεχίζει να βρέχει. Μέσα από το χωριό περνάνε τέσσερα ποτάμια οπότε καταλαβαίνεται τι έχει γίνει. Δυστυχώς πληρώνουμε αμαρτίες δημάρχων και αντιδημάρχων δεκαετιών πίσω. Έχουν γίνει εγκλήματα στην περιοχή. Κλείσανε ποτάμια, χτίσανε μέσα στα ποτάμια, φράξανε ποτάμια, τα μίκρυναν. Από τις τέσσερις το πρωί βρέχει συνεχόμενα. Ο καιρός μια φορά θα σε “τιμωρήσει”. Τα ποτάμια ήταν καθαρά απλά δεν μπόρεσαν να κρατήσουν την ποσότητα του νερού που έριξε».

Ενισχύθηκαν με ειδικές ομάδες οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Ενισχυμένες με ειδικές ομάδες (ΕΜΟΔΕ, ΕΜΑΚ) από τη Θεσσαλία και την Στερεά Ελλάδα είναι όλες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος της βόρειας Εύβοιας. Όλες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος της βόρειας Εύβοιας επιχειρούν από το πρωί στο βόρειο τμήμα του νησιού το οποίο πλήττεται από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Παράλληλα στη Βόρεια Εύβοια μετέβη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Όπου έχει χρειαστεί, στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος μεταφέρουν πολίτες από πλημμυρισμένους υπαίθριους χώρους και σπίτια σε ασφαλή σημεία, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιούν αντλήσεις υδάτων.

Συγκεκριμένα, στη βόρεια Εύβοια επιχειρούν 28 οχήματα με 50 πυροσβέστες, 2 ομάδες ΕΜΟΔΕ, μια ομάδα της 7ης ΕΜΑΚ με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και 1 άρμα.