Skip to main content

Προ των πυλών η κακοκαιρία: Πού φέρνει βροχές και καταιγίδες - Δείτε χάρτες

Θα επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα ξεκινήσουν από τα δυτικά τις επόμενες ώρες

Στην επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου της προχώρησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) το μεσημέρι της Κυριακής, εν αναμονή της κακοκαιρίας που αναμένεται να ξεκινήσεις από απόψε έως και τις πρωινές ώρες της Τρίτης.

Η κακοκαιρία προβλέπεται ότι θα επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα ξεκινήσουν από τα δυτικά. 

Τα φαινόμενα γρήγορα θα επεκταθούν στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη και βαθμιαία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. 

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στη χώρα μας τις επόμενες ώρες θα είναι:

  • Από τις βραδινές ώρες της Κυριακής αναμένονται, βροχές και καταιγίδες πρώτα στα δυτικά-νοτιοδυτικά οι οποίες γρήγορα έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας αναμένεται να επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας. Τα φαινόμενα δεν θα επηρεάσουν την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη καθώς και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. 
  • Οι βροχές και οι καταιγίδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές και είναι πιθανό να συνοδεύονται από σημαντικά ύψη βροχής κυρίως σε τμήματα της Ανατολικής και Νότιας Πελοποννήσου, της Ανατολικής Στερεάς (πιθανώς και της Αττικής), της Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλίας, των Κυκλάδων, των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Νότιας Κρήτης. Πιθανότητα για σημαντικά ύψη βροχής υπάρχει και για τις δυτικές-νοτιοδυτικές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Χαλαζοπτώσεις στα νότια.
  • Μεταφορά Σαχαριανής σκόνης κυρίως στα δυτικά και νότια, όπου αναμένονται και λασποβροχές.
  • Άνεμοι έως 7-8 μποφόρ κυρίως στα κεντρικά και νότια πελάγη.
  • Τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν σταδιακά από τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 26/02 και να περιοριστούν στα Δωδεκάνησα.
  • Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Τέλος, το Meteo τονίζει ότι λόγω της προγνωστικής αβεβαιότητας στην ακριβή πορεία του βαρομετρικού χαμηλού είναι πιθανό να υπάρχουν μικρές χωρικές διαφοροποιήσεις στις περιοχές με τα εντονότερα φαινόμενα, οπότε και να υπάρχουν διαφορές σε σχέση με τον παρακάτω χάρτη που παρουσιάζει τον εκτιμώμενο αθροιστικό υετό έως τις βραδινές ώρες της Δευτέρας.

Κακοκαιρία: Πού αναμένονται βροχές και καταιγίδες τις επόμενες ώρες – Χάρτες-1
 
Κακοκαιρία: Πού αναμένονται βροχές και καταιγίδες τις επόμενες ώρες – Χάρτες-2
 

Πηγή: Meteo