Skip to main content

Γιατί ναυαγούν οι επενδύσεις σε ακίνητα της Θεσσαλονίκης

Ποιοι είναι οι λόγοι που σταματούν, τελευταία στιγμή, τις αγοροπωλησίες. Τι λένε οι γνώστες της αγοράς ακινήτων για την κατάσταση που επικρατεί.

Βραχυχρόνιες μισθώσεις και "χρυσή βίζα" είναι οι λέξεις που χρησιμοποιούν το τελευταίο διάστημα, ίσως περισσότερο από ποτέ, οι μεσίτες. Όχι άδικα, αφού τα airbnb, έχουν την τιμητική τους, και οι επενδύσεις από υπηκόους τρίτων χωρών με στόχο την εξασφάλιση άδειας παραμονής, ανήκουν στις κυριότερες πηγές τόνωσης της εγχώριας αγοράς ακινήτων με "φρέσκο" χρήμα. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα κάτι φαίνεται να αλλάζει καθώς πληθαίνουν οι περιπτώσεις Κινέζων κυρίως στην Αθήνα και λιγότερο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και ισραηλινών και άλλων εθνικοτήτων επενδυτών, που τελευταία στγμή κάνουν πίσω.

Ο λόγοι; Όπως λένε γνώστες της αγοράς ακινήτων η πλειονότητα των επενδυτών και δη όταν πρόκειται για funds, κυρίως ισραηλινών συμφερόντων που εμφανίζουν μία προτίμηση στη Θεσσαλονίκη, ερχόμενοι στην πόλη, είναι πολύ καλά διαβασμένοι για τις τιμές αλλά και για τις συνθήκες της κτηματαγοράς, όποτε αν ο μεσίτης τους πει κάτι που δεν ισχύει είναι έτοιμοι να μην ξανασχοληθούν με το ακίνητο, που μέχρι πρότινος επιθυμούσαν  να αγοράσουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιες εταιρείες που διαμεσολαβούν σε τέτοιες αγοραπωλησίες πολλές φορές εκτέθηκαν στους υποψήφιους αγοραστές διότι απλούστατα προσπάθησαν να βάλουν «καπέλα» στις τιμές νομίζοντας ότι δεν θα το αντιληφθούν οι εν δυνάμει επενδυτές.

Πάντως το πόσο καλά διαβασμένοι είναι κάποιοι επενδυτές αποτυπώνεται και σε περιστατικό που αφηγείται μεσίτης.  «Υπήρξε περίπτωση ενδιαφερόμενου που ενώ τον ξεναγούσα στο διαμέρισμα, εκείνος σέρφαρε σε sites αγγελιών για να συγκρίνει τις τιμές και να ελέγξει εάν τα δεδομένα που το έθετα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» λέει χαρακτηριστικά.

Υπάρχουν βέβαια και επενδυτές που βιάζονται να αγοράσουν ακίνητα, όσο οι τιμές είναι χαμηλές, και δεν πολυεξετάζουν που πρόκειται να ρίξουν τα χρήματα τους. Το αποτέλεσμα είναι η αγορωπολησία να μην ολοκληρώνεται ποτέ, καθώς κάποια ακίνητα είναι τελικά κατασχεμένα από το δημόσιο, ή από τράπεζες λόγω οφειλών των ιδιοκτήτων. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο ιδιοκτησίες, στις οποίες ποσοστά έχουν πάνω από δύο άτομα.

Δεν λείπουν, βέβαια, και οι περιπτώσεις επενδυτών, κυρίως Ρώσων, που αναζήτησαν μεγάλα διαμερίσματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και ενώ αρχικά ήταν ένθερμοι στην αγορά του ακινήτου, αποφάσισαν λίγο πριν το τελικό σύμφωνο για προσωπικούς τους λόγους να μην προχωρήσουν στην επένδυση.

Στο μεταξύ, βασική αιτία, όπως λένε γνώστες της αγοράς, για την κάμψη, το τελευταίο διάστημα στις πωλήσεις ακινήτων προς Κινέζους,  είναι και το μπλόκο στις συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών και οι αυστηρότεροι έλεγχοι κεφαλαίων.