Skip to main content

Καλαφάτης: Δεν θα πάμε σε προσχηματική αποκλιμάκωση με την Τουρκία

Ο βουλευτής της ΝΔ, σχολίασε και τη χθεσινή παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας πως σχεδιάζονται μέτρα, λόγω ματαίωσης της ΔΕΘ.

«Οι προϋποθέσεις για έναρξη διαλόγου με την Τουρκία, είναι πρώτον η έμπρακτη αποκλιμάκωση, δεύτερον η συνέπεια σ' αυτή τη στάση για ένα διάστημα. Πρέπει να υπάρξει συνέπεια στην έμπρακτη αποκλιμάκωση. Δεν θα πάμε σε προσχηματική αποκλιμάκωση. Θα πάμε σε έμπρακτη και ουσιαστική αποκλιμάκωση», τόνισε ο ΓΓ της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στο Radio North 98, σε ερώτηση για το ποιος εγγυάται πως η αποκλιμάκωση μιας ημέρας θα συνοδευτεί από καλή διαγωγή της Τουρκίας και την επόμενη, αν αρχίσει άμεσα ο διάλογος.

Σχολιάζοντας δε τις δηλώσεις του Γραμματέα του ΝΑΤΟ περί έναρξης τεχνικού διαλόγου Ελλάδας -Τουρκίας, εξήγησε: «Εμείς είμαστε σταθεροί στην άποψή μας, ότι ο διάλογος και οι επαφές με τους Τούρκους θα μπορέσει να γίνει υπό την προϋπόθεση της έμπρακτης αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Τουρκίας, δηλαδή ουσιαστικά από την απόσυρση των πλοίων, που είναι στην υφαλοκρηπίδα. Οι διερευνητικές επαφές και ο διάλογος θα μπορούσε να συνεχιστεί εφόσον πληρωθεί αυτή η προϋπόθεση, παίρνοντας το νήμα από εκεί που το αφήσαμε τον Μάρτιο του 2016, που σταμάτησε ο διάλογος και οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία».

Αναφερόμενος στη χθεσινή παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη και στις επαφές που είχε με τους παραγωγικούς φορείς, ο κ. Καλαφάτης σημείωσε πως σχεδιάζονται μέτρα για τις συνέπειες από τη ματαίωση της ΔΕΘ:

«Θα υπάρξει μια προσπάθεια επεξεργασίας ενός μηχανισμού για τον παραγωγικό κόσμο, που θίχθηκε μέσα από την ακύρωση της ΔΕΘ. Οι βουλευτές της ΝΔ έθεσαν στον πρωθυπουργό το θέμα ενός ειδικού πακέτου ΔΕΘ. Και ένα δεύτερο θέμα που τέθηκε είναι το πώς μπορεί η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή να ωφεληθεί από το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης».

Ο κ. Καλαφάτης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας επισημαίνοντας ότι «σταδιακά μεν, αλλά πολύ γρήγορα δε, θα ορθοποδήσουμε».

Όσον αφορά στο έργο του Μετρό, εξέφρασε πίστη στα χρονοδιαγράμματα, ενώ δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το γεγονός ότι ένα χωροταξικό εργαλείο του οποίου τη θέσπιση είχε προωθήσει ως αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια, αξιοποιείται σήμερα για fast-track προώθηση μεγάλων αναπτυξιακών εγχειρημάτων στη Θεσσαλονίκη, όπως η ανάπλαση της ΔΕΘ, η αναμόρφωση του παραλιακού μετώπου, η ανάπλαση της Τούμπας, κ.α.