Skip to main content

Καλαφάτης: Η «ανθεκτική πόλη» Θεσσαλονίκη πιάστηκε στον ύπνο

Ο κ. Καλαφάτης είπε η Πολιτική Προστασία και η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να έχουν, ως κύριο αντικείμενο, την ενημέρωση των πολιτών.

«Η "ανθεκτική πόλη" Θεσσαλονίκη, πιάστηκε, για άλλη μία φορά, στον ύπνο», σχολίασε ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή τα όσα έζησε η Θεσσαλονίκη από την εντονότατη καταιγίδα που ξέσπασε στην πόλη το μεσημέρι της Πέμπτης.

«Μπορεί αυτή τη φορά να μην "πάγωσε το αλάτι", μπορεί τα συνεργεία της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης να βγήκαν, έγκαιρα, στους δρόμους για να καθαρίσουν πεζοδρόμια, οδοστρώματα και δημοτικά κτήρια από τα φερτά υλικά, όμως αυτό που απουσίαζε ήταν η πρόβλεψη», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Την παροιμία "κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε" δεν τη γνωρίζουν, ούτε η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ούτε οι αρμόδιοι της κυβέρνησης, αλλά και οι διοικήσεις των οργανισμών υπεύθυνων για τα δίκτυα υποδομής. Προτιμούν να γαϊδουρογυρεύουν», πρόσθεσε.

Ο κ. Καλαφάτης τόνισε ότι «η Πολιτική Προστασία, όμως, καθώς και η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να έχουν, ως κύριο αντικείμενο, την ενημέρωση των πολιτών. Κι αυτό, χθες, δεν έγινε».

«Καλή η συμμετοχή σε δίκτυα όπως το Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων, αλλά με τα καμώματα της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης έχει καταντήσει ανέκδοτο», κατέληξε.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Καλαφάτη

«Μία μέρα μετά τα 90 λεπτά της θεομηνίας που έπληξε, χθες, Πέμπτη, τη Θεσσαλονίκη, με τις περισσότερες ζημιές καταγεγραμμένες και το έργο της αποκατάστασής των σε εξέλιξη, μπορούμε, με βεβαιότητα, να πούμε το εξής: Η “ανθεκτική πόλη” Θεσσαλονίκη, πιάστηκε, για άλλη μία φορά, στον ύπνο. Μπορεί αυτή τη φορά να μην “πάγωσε το αλάτι”, μπορεί τα συνεργεία της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης να βγήκαν, έγκαιρα, στους δρόμους για να καθαρίσουν πεζοδρόμια, οδοστρώματα και δημοτικά κτίρια από τα φερτά υλικά, όμως αυτό που απουσίαζε ήταν η πρόβλεψη.

Την παροιμία “κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε” δεν τη γνωρίζουν, ούτε η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ούτε οι αρμόδιοι της κυβέρνησης, αλλά και οι διοικήσεις των οργανισμών υπεύθυνων για τα δίκτυα υποδομής. Προτιμούν να γαϊδουρογυρεύουν.

Αυτός ήταν κι ο λόγος που είδαμε τη ΔΕΗ να μην έχει… ρεύμα για να λαμβάνει κλήσεις για βοήθεια, τα φρεάτια της ΕΥΑΘ να “ξερνούν” όμβρια ύδατα μαζί με φερτά υλικά και νεκρά τρωκτικά, τις πλάκες των πεζοδρομίων και τμήματα των οδοστρωμάτων να ξηλώνονται από την ορμή των νερών.

Φυσικά, η ένταση του φαινομένου ήταν τέτοια που θα προκαλούσε, ούτως ή άλλως, προβλήματα και ζημιές. Η Πολιτική Προστασία, όμως, καθώς και η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να έχουν, ως κύριο αντικείμενο, την ενημέρωση των πολιτών. Κι αυτό, χθες, δεν έγινε. Όπως, με τη λήξη του πρωτοφανούς φαινομένου, δεν υπήρξε ενημέρωση προς τους πολίτες, για το τι πρέπει να κάνουν και πού να απευθυνθούν για να καταγραφούν τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Καλή η συμμετοχή σε δίκτυα όπως το Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων, αλλά με τα καμώματα της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης έχει καταντήσει ανέκδοτο…»