Skip to main content

Καλαφάτης: Οι δρόμοι που θα οδηγήσουν μπροστά τη Θεσσαλονίκη

Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας μιλά στη Voria για τη Θεσσαλονίκη και τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

Για τις μεγάλες αναπτυξιακές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Θεσσαλονίκη μιλάει στη συνέντευξή του* στη Voria ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος παράλληλα αναφέρεται στον νευραλγικό ρόλο που ανέλαβε ως γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση προχωρά σε τολμηρές τομές για την πάταξη της γραφειοκρατίας και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Οι Έλληνες βρίσκουμε ξανά τη χαμένη αισιοδοξία και την εθνική αυτοπεποίθηση που χάσαμε στα δέκα χρόνια της κρίσης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Είναι αλήθεια ότι υπήρχαν μεγαλύτερες προσδοκίες για τη συμμετοχή Θεσσαλονικέων βουλευτών στην κυβέρνηση. Από την άλλη, ο Πρωθυπουργός έκανε την έκπληξη και όρισε ένα Θεσσαλονικιό, εσάς, στη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Μπορεί και πώς να αντισταθμίσει ο δικός σας ρόλος την ισχνή εκπροσώπηση της πόλης στο Υπουργικό Συμβούλιο;

Είναι μεγάλη τιμή το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε και οι συνάδελφοι του κόμματός μας με επέλεξαν ομόφωνα στην κορυφαία αυτή θέση της κομματικής ιεραρχίας. Είναι, όμως ακόμη πιο βαριά η ευθύνη, κατά την περίοδο που διανύουμε, καθώς η Παράταξή μας  σηκώνει το βάρος μιας νέας διακυβέρνησης στη διάρκεια της οποίας φιλοδοξούμε να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα και να αναγεννήσουμε τις χαμένες προσδοκίες των Ελλήνων. Θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια έτσι ώστε  η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, πιστή στις αρχές και τις αξίες της ιδρυτικής μας διακήρυξης, με σύνεση και συναίσθηση ευθύνης, με μέτρο και μετριοπάθεια, με σεμνότητα και ευπρέπεια, να αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στη νέα σελίδα για την Πατρίδα μας.  Θέλω, όμως, να βεβαιώσω ότι  παράλληλα η σκέψη μου θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και στους Μακεδόνες συμπατριώτες μου.

Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η Θεσσαλονίκη;

Η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στους χώρους της ΔΕΘ, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός με τη δημιουργία ενός πρότυπου εκθεσιακού κέντρου με χώρους πρασίνου θα προσδώσει νέα πνοή όχι μόνο στο θεσμό της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Οι παρεμβάσεις επίσης στο παραλιακό μέτωπο είναι ανάγκη να τρέξουν γρήγορα -όπως και η ολοκλήρωση του Μετρό- αλλά και να συμπληρωθούν με αναβάθμιση του Σέιχ Σου και αποφασιστική ενίσχυση του πρασίνου σε κάθε γωνιά της πόλης, παντού όπου είναι εφικτό. Μαζί με την αντεπίθεση στα καθημερινά προβλήματα, για την τόνωση της ασφάλειας, τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, την πύκνωση των αστικών συγκοινωνιών,  είναι ανάγκη να αναπτυχθεί και μια επιθετική πολιτική για την οικολογία και το περιβάλλον, για όλα αυτά που σημαίνουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Ελεύθερος δημόσιος χώρος, λειτουργικότητα και ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης με αέρα δημιουργίας από το λιμάνι της. Είναι οι δρόμοι που θα οδηγήσουν μπροστά τη Θεσσαλονίκη. Μια πόλη που αξίζει να την επισκέπτεται κάποιος αλλά και να ζει σε αυτή.  

Έχετε δεσμευτεί, ως ΝΔ, για ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής που θα απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας και της οικονομίας. Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης προς αυτήν την κατεύθυνση;

Η Κυβέρνηση έχει, ήδη, δρομολογήσει ένα δυναμικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο ελληνικής ιδιοκτησίας, που βελτιώνει το επενδυτικό περιβάλλον, τονώνει την εμπιστοσύνη στις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας μας και αποκαθιστά την αξιοπιστία της χώρας. Έχει ήδη ξεκινήσει μια  σταδιακή, αλλά δραστική μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, στα επίπεδα που έχουμε δεσμευτεί και ισχύουν στο ακέραιο. Έχει ψηφιστεί, από τις πρώτες ημέρες, και αποτελεί νόμο του κράτους η πρώτη μείωση του ΕΝΦΙΑ και η διεύρυνση της ρύθμισης για τις 120 δόσεις ως προς τις οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο, και ακολουθεί το επόμενο κύμα φορολογικών μειώσεων. Έχουν αντιμετωπιστεί μια σειρά παθογένειες του παρελθόντος και έχει δρομολογηθεί η ψήφιση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, με τολμηρές τομές για την πάταξη της γραφειοκρατίας και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Δείγμα γραφής συνιστά και η ταχύτητα με την οποία αντιμετωπίζονται οι εκκρεμότητες που καθήλωναν την επένδυση στο «Ελληνικό», ενώ αναπτύσσονται συντονισμένες προσπάθειες για το ξεμπλοκάρισμα πολλών άλλων επενδύσεων. Ανοίγουν δρόμοι που ήταν κλειστοί για να υπάρξουν νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις και νέες θέσεις δουλειάς.  Φαίνεται, ήδη, ότι οι Έλληνες βρίσκουμε ξανά τη χαμένη αισιοδοξία και την εθνική αυτοπεποίθηση που χάσαμε στα δέκα χρόνια της κρίσης. Η Ελλάδα αποδεικνύει ότι μπορεί να αποτελέσει την αναπτυξιακή έκπληξη στα χρόνια που έρχονται. Και η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση αυτή με πρωτόγνωρους ρυθμούς.

Πώς απαντάτε στις ανησυχίες ότι η μείωση της φορολογίας που σχεδιάζετε θα συνδυαστεί με μείωση του αφορολόγητου, όπως επίσης και στα περί κατάργησης κοινωνικών επιδομάτων;

Οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε για τη μείωση της φορολογίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ισχύουν στο ακέραιο. Άρχισαν ήδη να εφαρμόζονται, θα συνεχιστούν με το επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο και θα ολοκληρωθούν σε ορίζοντα τετραετίας. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα νοικοκυριά – για τα οποία ρωτάτε- δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο μείωσης του αφορολόγητου. Αντίθετα σχεδιάζεται η αύξησή του κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, η εισαγωγή χαμηλού συντελεστή 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, αλλά και η σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Σχετικά με τη μείωση του στόχου ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα, ισχύουν στο ακέραιο όλα όσα είπε προεκλογικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Χτίζουμε, ήδη, με συνέπεια και υπευθυνότητα τις προϋποθέσεις που απαιτούνται.

Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα, είναι απορίας άξιο γιατί επαναλαμβάνονται ισχυρισμοί που ήδη έχουν διαψευστεί από την πραγματικότητα. Και αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι δικαιούχοι επιδομάτων, καθώς τα πήραν και στο τέλος Ιουλίου και στο τέλος Αυγούστου. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένα τέτοιο ενδεχόμενο.

*Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην έντυπη Voria στις 7 Σεπτεμβρίου