Skip to main content

Καλαφάτης προς Μπουτάρη: Ζήτα συγγνώμη και παραιτήσου

«Ζήτα συγγνώμη και φύγε. Η πιο καλή υπηρεσία που έχεις να προσφέρεις είναι να υποβάλεις την παραίτησή σου», είπε ο επικεφαλής των «Εντάξει»

Τους λόγους για τους οποίους ζητεί την παραίτηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, μετά τις τοποθετήσεις του για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, εξήγησε ο επικεφαλής των «Εντάξει» Σταύρος Καλαφάτης.

«Ζήτα συγγνώμη και φύγε. Η πιο καλή υπηρεσία που έχεις να προσφέρεις είναι να υποβάλεις την παραίτησή σου», είπε χαρακτηριστικά.

Κάλεσε μάλιστα τον κ. Μπουτάρη να ζητήσει τρεις συγγνώμες γιατί «δεν ανακάλεσε και άρα υιοθετεί» τον όρο «Μακεδονία» για την πΓΔΜ, γιατί «εξύβρισε τον λαό που συμμετείχε στο συλλαλητήριο» καθώς και γιατί «ζήτησε να αλλάξει ονομασία το αεροδρόμιο "Μακεδονία"».

Όπως είπε ο βουλευτής της ΝΔ και επικεφαλής των «Εντάξει» το αίτημα παραίτησης του δημάρχου που υπέβαλε δεν είναι πυροτέχνημα και εξήγησε:

«Ο δήμαρχος τον Αύγουστο του 2016 αποκάλεσε τα Σκόπια, «Μακεδονία» κατά την επίσκεψή του μέσα στη χώρα τους, όπως και τον Νοέμβριο του 2017. Λίγες εβδομάδες πριν, πρότεινε το όνομα «Νέα Μακεδονία», λές και συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις. Στην πιο κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων κάνει προτάσεις που ούτε η Σκοπιανή πλευρά θα μπορούσε να θέσει. Πριν λίγες μέρες χαρακτήρισε κατάπτυστο το συλλαλητήριο πριν γίνει και όταν ολοκληρώθηκε, επιχείρησε να το υποβιβάσει και να ταυτίσει τους συμμετέχοντες με τους ελάχιστους ακραίους. Τέλος ζήτησε την κατάργηση του ονόματος του αεροδρομίου», σημείωσε ο κ. Καλαφάτης.

Σε συνέντευξη ο κ. Καλαφάτης, ο οποίος συνοδευόταν από δημοτικούς του συμβούλους, μίλησε για κοινή πλεύση του Γιάννη Μπουτάρη με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Λες και περπατούν στο ίδιο μονοπάτι αγκαλιασμένοι. Χωρίς να είναι δουλειά του αλλά συντονισμένος με την κυβέρνηση και πολλές φορές πιο μπροστά από αυτή. Είτε ως σύγχρονος προφήτης είτε ως λαγός της κυβέρνησης. Και επειδή το πρώτο δεν συμβαίνει, μάλλον συμβαίνει το δεύτερο» πρόσθεσε με νόημα.

Οι σύμβουλοι της παράταξης «Εντάξει», Σωκράτης Δημητριάδης, Δημήτρης Κούβελας και Εφραίμ Κυριζίδης, υπογράμμισαν πως –αντίθετα από όσα ισχυρίστηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης- υπήρξε αντίδραση στα λεγόμενά του.

«Η αντίδρασή μας ήταν σθεναρή. Ο Δήμαρχος επικαλείται κάτι αναληθές για να συμπληρώσει τη θέση του της επόμενης ημέρας του Δημοτικού Συμβουλίου. Αντίδραση υπήρξε δια των τοποθετήσεών μας επί του ψηφίσματος το οποίο, τελικά, δεν εκδόθηκε», δήλωσε ο κ. Κούβελας.

Από την πλευρά του, ο κ. Κυριζίδης υπογράμμισε ότι «δύο φορές κατά τη συνεδρίαση η πρόεδρος του σώματος, αλλά και ο ίδιος ο δήμαρχος μας κάλεσαν να μην τον διακόπτουμε, καθώς, από τον κανονισμό, δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα. Όταν πήραμε το λόγο επί του ψηφίσματος, απαντήσαμε σε όλα. Και έγινε ειδική αναφορά στην αποστροφή του λόγου του ότι “ντρέπεται που είναι Έλληνας”, λέγοντάς του πως εμείς, αντίθετα, είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες».

Ο επικεφαλής της Παράταξης τόνισε ότι υπήρξε αντίδραση ακόμη και μέσω των social media το ίδιο βράδυ: «Με το που προσγειώθηκα στην Αθήνα, όπου ταξίδεψα για τις βουλευτικές μου υποχρεώσεις, προχώρησα σε σχετική ανάρτηση. Στον πανικό τους, πλέον, λένε πράγματα που δεν ευσταθούν».

Ο κ. Καλαφάτης ερωτηθείς σχετικά χαρακτήρισε ανώνυμη την ανακοίνωση που εξέδωσε η «Πρωτοβουλία» και τόνισε πως η παράταξη του δημάρχου βρίσκεται σε πανικό.