Σάββατο 6 Ιουνίου 2020
x

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ

Η εκδήλωση με σύνθημα «Τρέχω για τη μνήμη- Τρέχω για τη ζωή» πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ε.Α.Σ. ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης και ποντιακούς συλλόγους

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ο δήμος Καλαμαριάς διοργανώνει μεγάλη αθλητική εκδήλωση, για να τιμήσει τη μνήμη των  353.000 αθώων θυμάτων,  την Κυριακή 19 Μαΐου.

Η εκδήλωση με σύνθημα «Τρέχω για τη μνήμη- Τρέχω για τη ζωή»  πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ε.Α.Σ. ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης και την υποστήριξη των Ποντιακών Συλλόγων Καλαμαριάς.
 
Oι αθλητικές αυτές δράσεις θα διεξαχθούν μέσα στα όρια του οδικού δικτύου του Δήμου Καλαμαριάς και αποτελούν  ένα  συνδυασμό  αγώνων αναγνωρισμένων από την  ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ και  αγώνων δυναμικού βαδίσματος στους οποίους  μπορούν να συμμετάσχουν  όλοι, αποδεικνύοντας την αξία του μαζικού αθλητισμού.

Ειδικότερα, η εκδήλωση θα περιλαμβάνει αγώνες  δρόμου 10 χλμ. ,  5 χλμ  και 1.000 μέτρων δημοτικών σχολείων καθώς και  δρόμους υγείας - δυναμικού βαδίσματος 5 χλμ., και 1.000 μέτρων, για ΚΑΠΗ και ΑΜΕΑ.

Θα υπάρχει κόστος συμμετοχής για τους αγώνες 10 και 5 χιλιομέτρων, μεγάλο μέρος από τα έσοδα των  οποίων, θα διατεθεί για την ενίσχυση της ομάδας Ρομποτικής του 8ου Γυμνασίου Καλαμαριάς «C΄est la vie» (έτσι είναι η ζωή) που είναι  μία από τις 10 ομάδες που θα αγωνιστούν με το εθνόσημο, εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε παγκόσμιους διαγωνισμούς ρομποτικής και ειδικότερα στη διοργάνωση που πρόκειται  να διεξαχθεί, στη Βηρυτό του Λιβάνου.


Η χρονομέτρηση των αγώνων θα γίνει με ηλεκτρονικά μέσα και οι ενδιαφερόμενοι συμμετέχοντες για περισσότερες λεπτομέρειες, μπορούν να ενημερώνονται  από την προκήρυξη της διοργάνωσης που υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου: www.kalamaria.gr

Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας από την Αδελφότητα Κρωμναίων και τον Δήμο Καλαμαριάς

Το πρωί της Κυριακής 19 Μαΐου,  η Αδελφότητα Κρωμναίων Καλαμαριάς σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμαριάς και  μέσα σε κλίμα κατάνυξης θα τελέσουν στον Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, επιμνημόσυνη δέηση, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των 353.000 αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Στη συνέχεια όλοι μαζί θα κατευθυνθούν στον αύλειο χώρο του ναού για να καταθέσουν στεφάνια στην προτομή του μητροπολίτη Χρύσανθου και θα παιχτεί ο ΄Ορκος των Ανταρτών. Θα ακολουθήσει δεξίωση στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αδελφότητας Κρωμναίων ( Πουλατζάκη 40 ) τιμώντας έτσι τη μνήμη των θυμάτων και εκπληρώνοντας ένα ηθικό, ιστορικό και εθνικό καθήκον.

Θεατρική αναπαράσταση

Με βλέμμα στραμμένο στην 19η Μαΐου 1919, θλιβερή επέτειο των 100 χρόνων από την τραγική ημερομηνία στην  ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, ο Δήμος Καλαμαριάς σε συνεργία με 1ο Λύκειο Καλαμαριάς (Φροντιστήριον  Τραπεζούντος), τους Τοπικούς Ποντιακούς Συλλόγους (΄Ενωση Ποντίων, Σύλλογος Καυκασίων, Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Ναυάρχου Βότση «Οι Μίθριοι»)και τον Χορευτικό ΄Ομιλο Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν από κοινού μεγάλη εκδήλωση για να τιμήσουν τη μνήμη των αθώων θυμάτων.

Η εκδήλωση με τίτλο «Ψυχή μου αμάραντη» που είναι  προσηλωμένη στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019 στις 9 το βράδυ στον αύλειο χώρο του 1ου Λυκείου Καλαμαριάς. Περιλαμβάνει θεατρικό δρώμενο που αναφέρεται στη γενοκτονία των ποντίων και ειδικότερα στα δεινά που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες από την ημέρα της άφιξής τους στην Πατρίδα-Ελλάδα μέχρι την ημέρα της αναγέννησής τους.

΄Ολη αυτή η διαδρομή των ξεριζωμένων ανθρώπων που κατάφεραν να επιβιώσουν και να ριζώσουν στην Καλαμαριά, θα παρουσιαστεί θεατροποιημένα με τη συμμετοχή περίπου 100  κομπάρσων, η οποία θα ξεκινήσει από την άφιξή τους στη νέα πατρίδα, που έγινε στη θάλασσα της Καλαμαριάς,  το πέρασμά τους από τα απολυμαντήρια και στη συνέχεια την εγκατάστασή τους σε θαλάμους.
Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με το χτίσιμο του σχολείου, η οποία σηματοδοτεί τη στροφή των προσφύγων στη μάθηση, την επιστήμη και τον πολιτισμό και θα κλείσει με Πυρρίχιο χορό, αρχαιοελληνική πολιτισμική κληρονομιά,  αναδεικνύοντας  τη συνέχιση της ζωής και της δράσης.

Η σύλληψη και η ιδέα της εκδήλωσης είναι του Παύλου Γαβριηλίδη,  η σκηνοθεσία της ΄Εφης Ζιώγα, η κατασκευή σκηνικών του Ηρακλή Σαμπαρδάνη, ενώ  στο τραγούδι θα είναι  ο Αλέξης Παρχαρίδης.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ