Skip to main content

Καλαμαριά: Κοινή πρόταση αντιπολίτευσης για τη Μαρίνα της Αρετσούς

Παρέμβαση της αντιπολίτευσης στη χθεσινή συνάντηση με το ΤΑΙΠΕΔ για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την Μαρίνα Αρετσούς.

Στην κατάθεση κοινής πρότασης-θέσης προχώρησαν τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης του δήμου Καλαμαριάς κατά τη χθεσινή συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΤΑΙΠΕΔ για τη Μαρίνα της Αρετσούς.

Όπως αναφέρουν οι παρατάξεις «Συνεργασία για την Καλαμαριά», «Καλαμαριά Πρώτη Ξανά» και «Καλαμαριά που μας Αξίζει», στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), όπως αυτή κοινοποιήθηκε στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ και όπως παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, περιγράφονται 3 λύσεις, μία «Μηδενική» (την οποία κανείς μας δεν δύναται να «υπερασπιστεί») και δύο εναλλακτικές, όπου όμως ξεκάθαρα προκρίνεται και αξιολογείται η μία και συγκεκριμένα η πρόταση «Εναλλακτική 1».

Αυτή προβλέπει δόμηση 14900 m2, με κατασκευή υποστηρικτικών χώρων για την λειτουργία της Μαρίνας, κατασκευή χώρων τουριστικής αναψυχής (εστιατόρια, αναψυκτήρια κλπ), χώρων εμπορικής δραστηριότητας (σούπερ μάρκετ, καταστήματα κλπ), δημιουργία ξενοδοχείου, εκθεσιακού-συνεδριακού κέντρου και κατοικιών.

Σύμφωνα με τις παρατάξεις, στη λύση που προτείνεται, η επιπλέον δόμηση προστίθεται στα ήδη υπάρχοντα κτίσματα, οπότε η συνολική προτεινόμενη δόμηση υπερβαίνει τα 17500m2! Γεγονός που σημαίνει πως ο συντελεστής κάλυψης του χώρου της Μαρίνας ξεπερνά το 0,23 και όχι, όπως λανθασμένα αναφέρεται, το 0,194.

«Μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, η απουσία εναλλακτικής λύσης, γι’ αυτό και προτείνουμε συντελεστή δόμησης και κάλυψης 0,1, μία πρόταση δηλαδή, η οποία θα είχε την αμέριστη συμπαράσταση του συνόλου της Καλαμαριάς, καθώς θα αφορούσε αποκλειστικά την αξιοποίηση της Μαρίνας Αρετσούς σε θέματα ελλιμενισμού και εξυπηρέτησης επισκεπτών, ενώ ταυτόχρονα θα προστάτευε το φυσικό κάλλος της περιοχής, με μικρότερη δόμηση, χωρίς ξενοδοχείο, χωρίς κατοικίες, χωρίς ή με μικρότερης έκτασης επαγγελματικές-τουριστικές χρήσεις, προς όφελος και τέρψη των συνδημοτών μας και όχι μόνο.

Αντ’ αυτού, γίνεται εύκολα αντιληπτό, πως ακολουθώντας μία προσέγγιση, όπως η πρόταση «Εναλλακτική 1», οδηγούμαστε σε μία καταφανή αλλοίωση της παραλιακής ζώνης, που μετατρέπει την Μαρίνα της Καλαμαριάς σε δελεαστικό …οικόπεδο προς τέρψη των απανταχού εργολάβων και δεν εξυπηρετεί σε καμία περίπτωση το βασικό στόχο: Να εκσυγχρονιστεί και να λειτουργήσει όλος ο χώρος για την προσέλκυση ναυτικού τουρισμού και να αναβαθμίσει αισθητικά-λειτουργικά-οικονομικά την πόλη μας», αναφέρει η κοινή ανακοίνωση παρατάξεων της αντιπολίτευσης στην Καλαμαριά.

Η προσέγγιση των παρατάξεων παρουσιάζει τα εξής δεδομένα:

  • Εξασφάλιση ελεύθερης (και δωρεάν) πρόσβασης για τους κατοίκους και αποτροπή τσιμεντοποίησης. Δημιουργία περιπατητικού και ποδηλατικού διαδρόμου κατά μήκος της παραλίας, δίπλα στη θάλασσα και όχι μακριά από εκείνη, ως συνέχεια ενός ενιαίου ποδηλατικού και περιπατητικού διαδρόμου όλου του παραλιακού μετώπου.
  • Ανάπτυξη με σεβασμό στους κατοίκους και το περιβάλλον. Αξίζει να αναφερθεί ότι το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο δεν αναφέρεται στη Μαρίνα Αρετσούς, λόγω της κυριότητας αυτής από το ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό δε συμφωνεί με τη δική μας θεώρηση, γιατί βρίσκεται ανάμεσα από ζώνες περιβαλλοντικής προστασίας!
  • Η λειτουργία της Μαρίνας προφανώς και επηρεάζει το συγκεκριμένο τμήμα της παραλιακής ζώνης, όπως επίσης και ο σχεδιασμός της θαλάσσιας συγκοινωνίας!
  • Επιβάλλεται να υπάρξει πρόβλεψη για την φιλοξενία-ελλιμενισμό των επαγγελματιών αλιέων της περιοχής μας, μέχρι να επιτευχθεί η κατασκευή του πολυπόθητου Αλιευτικού Καταφυγίου, 700m νοτίως της Μαρίνας, στον χώρο που έχει χωροθετηθεί.
  • Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, η κατ’ ουσίαν δημιουργία οικισμού μέσα στον οικισμό, πόλης δηλαδή μέσα στην πόλη μας, με αυτόνομα χαρακτηριστικά, αλλά αντιθέτως, η λειτουργία της Μαρίνας πρέπει να βρίσκεται σε ευθεία και αμφίδρομη σχέση με την πόλη της Καλαμαριάς.
  • Η επιπλέον δόμηση πρέπει να γίνει προσεκτικά και να έχει ως αποκλειστικό σκοπό την εξυπηρέτηση της λειτουργίας μιας σύγχρονης Μαρίνας.
  • Η Μαρίνα της Καλαμαριάς εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί ελεύθερο χώρο δημιουργίας και εκτόνωσης στην συνείδηση των Καλαμαριωτών. Εντός αυτής, εμβλητικά κτήρια, όπως το Remezzo, το οποίο για δεκαετίες φιλοξένησε το Συμβούλιο Νεολαίας και πλήθος πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων, και η «Προποντίδα», έδρα πολιτιστικών συλλόγων και χώρος εκδηλώσεων του ΙΑΠΕ, επιβάλλεται και στη νέα ΣΜΠΕ να διατηρήσουν τις χρήσεις τους και να παραχωρηθούν εκ νέου στον Δήμο Καλαμαριάς.

Οι παρατάξεις αναφέρουν πως στην μελέτη αναφέρεται ότι στόχος του σχεδιασμού της Μαρίνας είναι η διασφάλιση της συνέχειας του παραλιακού μετώπου και η λειτουργική σύνδεσή του με την πόλη της Καλαμαριάς. Αυτό, πρέπει να τεθεί ως βασικός στόχος-προτεραιότητα του σχεδιασμού, προστατεύοντας έτσι το δημόσιο συμφέρον και το χαρακτήρα της θάλασσας ως δημόσιο αγαθό. Κυριότερη λοιπόν προϋπόθεση θα πρέπει να είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών και από τις δύο εισόδους της μαρίνας (βορειοανατολικό και βορειοδυτικό όριο), αλλά και διαμέσου των πρανών της περιοχής. Η πρόσβαση αυτή θα πρέπει να εξασφαλίζεται άνευ αντίτιμου.  Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος και περιορισμός στη κυκλοφορία των αυτοκινήτων, όπως και αναφέρεται στη μελέτη.

Μάλιστα τονίζουν πως «αυτή η αυτονόητη για εμάς συνθήκη δεν συνάδει ούτε με την δημιουργία ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, ούτε και με την κατασκευή κατοικιών! Άλλωστε, η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει, πως σε όποιες μαρίνες υπάρχουν κατοικίες και ξενοδοχεία, η πρόσβαση των πολιτών γίνεται με περιορισμούς και απαγορεύσεις. Θα μπορούσε βέβαια να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί ένας ξενώνας, για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των φιλοξενούμενων σκαφών στην Μαρίνα.

Η λειτουργία και ο εκσυγχρονισμός της Μαρίνας θα προσδώσει την ευκαιρία στους κατοίκους να «περπατήσουν» το θαλάσσιο μέτωπο. Επί της αρχής λοιπόν είμαστε θετικοί στο να αξιοποιηθεί η Μαρίνα, με την αναγκαία συνθήκη να παραχωρηθεί στο δήμο η γειτνιάζουσα πλαζ Αρετσούς, ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί από το Δήμο και να συμβάλλει σε αυτό το παραθαλάσσιο μέτωπο αναψυχής, και στην ολιστική αναβάθμιση της περιοχής.

Επιπλέον, στα πλαίσια της προστασίας του περιβάλλοντος και του φυσικού τοπίου, πρέπει να δεσμευτεί το ΤΑΙΠΕΔ (ως καθολικός διάδοχος της ΕΤΑ) να αποσύρει την αίτηση ακυρώσεως της ΕΤΑ στο Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης για τα πρανή και τον δασικό χαρακτήρα αυτών, όπως εδώ και χρόνια έχουν αποδοθεί (2003).

Στα πλαίσια της ευρύτερης ανάπλασης και της αντιμετώπισης του παραλιακού μετώπου ως ενιαίο, θα πρέπει να γίνει μελέτη ανάπλασης των πρανών με ζώνες περιπάτου από την Πλαζ, ως το αλιευτικό καταφύγιο».

«Πρωταρχικός στόχος του Δημοτικού μας Συμβουλίου, προς όφελος των συνδημοτών μας, επιβάλλεται να είναι η διασφάλιση του ενιαίου παραλιακού μετώπου, με την ταυτόχρονη παραχώρηση όλων των Δημοσίων εκτάσεων από την Μαρίνα έως και την σχολή Δικαστών, η προστασία του φυσικού κάλλους της περιοχής και η λειτουργική-οικονομική σύνδεση της Μαρίνας με την πόλη της Καλαμαριάς και το γύρω αστικό περιβάλλον», καταλήγουν οι τρεις παρατάξεις.