Skip to main content

Καλαμαριά: Παράσταση διαμαρτυρίας κατοίκων για κεραία κινητής τηλεφωνίας

Το θέμα έθεσαν γονείς μαθητών στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με τη διοίκηση να δεσμεύεται να διερευνήσει συνολικά το ζήτημα

Παράσταση στο δημοτικό συμβούλιο πραγματοποίησαν γονείς μαθητών της Καλαμαριάς, οι οποίοι αντιδρούν στην εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην οδό Αργοναυτών 32.

Η συγκεκριμένη κεραία έχει τοποθετηθεί σε κοντινή απόσταση από σχολεία, με τους γονείς να τονίζουν ότι εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των παιδιών τους.

Το πρόβλημα παρουσίασε στο δημοτικό συμβούλιο ο Θοδωρής Παυλούδης, μέλος του δ.σ. του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 1ου δημοτικού σχολείου Καλαμαριάς, ο οποίος έκανε λόγο για ασυνήθιστα ψηλή και μεγάλη κεραία. Όπως είπε, βρίσκεται 160 μ. μακριά από το 16ο νηπιαγωγείο, 260 μέτρα από το 1ο δημοτικό και το 25ο νηπιαγωγείο, 300 μέτρα από το 8ο γυμνάσιο - 7ο λύκειο και από τον 1ο παιδικό σταθμό Καλαμαριάς, ενώ σε 100 μέτρα απόσταση υπάρχουν παιδικές χαρές και πάρκα. Τόνισε, δε, ότι στην περιοχή υπάρχουν δέκα κεραίες, εκ των οποίων οι πέντε αδειοδοτημένες και οι πέντε υπό αδειοδότηση σε μία ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη περιοχή αμιγούς κατοικίας. Και πρόσθεσε ότι κεραία άλλης εταιρείας που πρόκειται να τοποθετηθεί στην οδό Καπετανίδου 7 είναι επίσης δίπλα στις αυλές των σχολείων, σε απόσταση μόλις 60 μέτρων.

«Άγνωστη είναι η αθροιστική ακτινοβολία από αυτές τις κεραίες, ενώ επιφυλασσόμεθα και για τη διαδικασία μέτρησης της ακτινοβολίας από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, καθώς αυτή γίνεται με προηγούμενη συνεννόηση με τις εταιρείες, στις οποίες ανήκουν οι κεραίες. Αποδεικνύεται πως μοναδικό κριτήριο για την εγκατάστασή τους αποτελεί η εξυπηρέτηση των αντίστοιχων εταιρειών τηλεπικοινωνιών για την επέκταση των δικτύων τους με στόχο τη διασφάλιση ολοένα και μεγαλύτερης κερδοφορίας μη λαμβάνοντας υπόψη τα όρια ασφαλούς τοποθέτησης κεραιών για έκθεση των πολιτών σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία», ανέφερε ο κ. Παυλούδης, σημειώνοντας ότι υπάρχει προηγούμενο απομάκρυνσης κεραιών από κτηριακές εγκαταστάσεις ευαίσθητων αποδεκτών σε διάφορους δήμους.

«Καλούμε τον δήμο Καλαμαριάς να πράξει τα αυτονόητα για την προστασία των παιδιών μας. Ζητούμε να απομακρυνθούν άμεσα οι κεραίες που είναι δίπλα στα σχολεία και την τοποθέτηση μόνιμων μετρητών ακτινοβολίας στα σχολεία σε συνεργασία του δήμου με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και το τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ. Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε εμείς και τα παιδιά μας να βρισκόμαστε σε έκθεση που να επηρεάζει την υγεία μας», κατέληξε.

Η δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου, αναφέρθηκε στη νέα εποχή που ανοίγει το 5G, λέγοντας ότι «αυτό που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε και θα το κάνουμε είναι να δουλέψουμε με διαφάνεια γι’ αυτήν την καινούργια μέρα». Επισήμανε πως τα πράγματα είναι πολύπλοκο, καθώς αφενός δεν είναι γνωστό πόσες και τι είδους κεραίες υπάρχουν, ενώ έχουν καταργηθεί οι προϋποθέσεις που υπήρχαν από την Πολεοδομία. «Θα ανοίξουμε το θέμα κεραίες – κινητή τηλεφωνία και τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν οι εταιρείες κι αυτό είναι κάτι για το οποίο δεσμεύομαι προσωπικά», τόνισε η δήμαρχος.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Πολιτισμού, Θάνος Γιαννακός, δεσμεύτηκε ότι θα επικοινωνήσει άμεσα με το Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών του ΑΠΘ, το μόνο πιστοποιημένο για τους ελέγχους αυτούς.

Το κείμενο που κατέθεσε ο Σύλλογος Δονέων και Κηδεμόνων: 

Για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες μια τραγικής εικόνας, αυτής της ανεξέλεγκτης τοποθέτησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας εντός πυκνοκατοικημένων περιοχών, χωρίς ενδιαφέρον για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, ακόμα και κοντά σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία.
Τα δίκτυα 5G λειτουργούν σε 2 ομάδες ραδιοσυχνοτήτων: τις χαμηλές (700 MHz και 3,6 GHz), οι οποίες είναι παρόμοιες με τις συχνότητες στις οποίες λειτουργούν τα δίκτυα 2G και 4G, και στις υψηλές (26 GHz). Οι χαμηλές ραδιοσυχνότητες των δικτύων 5G είναι γνωστό πως είναι πιθανά καρκινογενείς για τους ανθρώπους (γλοίωμα και ακουστικό νευρίνωμα), πιθανά επιφέρουν δυσμενείς επιδράσεις στην ανάπτυξη εμβρύων και νεογνών, ενώ είναι βέβαιο πως επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα και πιθανά τη γυναικεία γονιμότητα. Οι επιπτώσεις των υψηλών ραδιοσυχνοτήτων των δικτύων 5G, ειδικά οι μακροπρόθεσμες, είναι ακόμα άγνωστες.
Ενδεικτικά, σε απόσταση 500 μέτρων από το 1ο Δημοτικό και το 25ο Νηπιαγωγείο Καλαμαριάς εμφανίζονται 10 κεραίες (5 αδειοδοτημένες + 5 υπό αδειοδότηση), με κάποιες από αυτές να βρίσκονται έως και λίγαμόνο μέτρα μακριά από την αυλή του σχολείου. Η ίδια αναζήτηση για το 5ο Νηπιαγωγείο εμφανίζει 9 (4+5), για το 16ο Νηπιαγωγείο 11 (6+5) και για το 2ο και 4ο Δημοτικό 8 (6 + 2).Συγκεκριμένα, η κεραία της εταιρίας VODAFONστην Αργοναυτών 32 βρίσκεται:
·    160 μέτρα από το 16οΝηπιαγωγείο Καλαμαριάς ( Μητροπολίτου Κυδωνιών 34)
·    265 μέτρα από το 1ο Δημοτικό και το 25ο Νηπιαγωγείο Καλαμαριάς (Τ. Οικονομίδη 48)
·    300 μέτρα από το 8ο Γυμνάσιο-7ο Λύκειο Καλαμαριάς (Αδριανουπόλεως 2)
·    305 μέτρα από τον ΆΠαιδικόΣταθμό Καλαμαριάς (Χειμωνίδου 1)
·    370 μέτρα από το 7ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς (Πάτμου 13)
·    90 μέτρα από πάρκο και παιδική χαρά της οδού Αργοναυτών - Φαδισάνης
·    70  μέτρα από το πάρκο στην οδό Καλλίδου
·    205μέτρα από παιδική χαρά της οδού Αργυροπούλου 6 με Παπαδημητρίου
·    260μέτρα από παιδική χαρά και πάρκο Γρηγόριου Αβραμίδη και Καρατζά (οδός Αμισού και Σουρμένων)
Η κεραία της εταιρίας ΟΤΕ στην Καπετανίδου 7,για την οποία έχει υποβληθεί αίτηση για αδειοδότηση, βρίσκεται σε απόσταση μόνο 60 μέτρων από την αυλή του 1ου Δημοτικού σχολείου Καλαμαριάς.
Oι κεραίες ανήκουν σε ανταγωνιστικές εταιρίες, η κάθε μια από τις οποίες έχει το δικό της δίκτυο5G. Συνεπώς, συχνά αυτές τοποθετούνται σε γειτονικές οικοδομές, όπως οι κεραίες που βρίσκονται στην οδό Σοφούλη 56Β (VODAFON), 57 και 74 (ΟΤΕ).
Άγνωστη είναι η αθροιστική ακτινοβολία από όλες αυτές τις κεραίες, ενώ επιφυλασσόμαστε και για τη διαδικασία μέτρησης της ακτινοβολίας από την ΕΕΑΕ, καθώς αυτή γίνεται με προηγούμενη συνεννόηση με τις εταιρίες στις οποίες ανήκουν οι κεραίες.
Οι ως άνω κατασκευέςβρίσκονται σε  πυκνοκατοικημένη περιοχή αμιγούς κατοικίας με λίγα  μόνο καταστήματα, πολλές πολυώροφες οικοδομές, πολλούς παιδικούς σταθμούς, σχολεία και πάρκα. Κατά συνέπεια ο σταθμός βάσης των κεραιών γειτνιάζει άμεσα με τις  παρακείμενες πολυκατοικίες που κατοικούνται από οικογένειες με παιδιά και ηλικιωμένους.
Αποδεικνύεται πως μοναδικό κριτήριο για την εγκατάστασή τους αποτελεί η εξυπηρέτηση των αντίστοιχων εταιρειών τηλεπικοινωνιών για την επέκταση των δικτύων τους με στόχο την εξασφάλιση ολοένα και μεγαλύτερης κερδοφορίας, μη λαμβάνοντας υπόψη τα όρια ασφαλούς έκθεσης των πολιτών σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία.
Υπάρχει ήδη προηγούμενο απομάκρυνσης κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από κτιριακές εγκαταστάσεις ευαίσθητων αποδεκτών (βρεφονηπιακοί σταθμοί, σχολεία, γηροκομεία, νοσοκομεία) στους Δήμους Κορίνθου, Πατρών, Κω, Βέλου–Βόχας,Κηφισιάς, Νέας Σμύρνης, Αγίου Δημητρίου, ή τοποθέτησης σταθμών μέτρησης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίαςόπως στο δήμο Παπάγου – Χολαργού.

Καλούμε το Δήμο Καλαμαριάς να πράξει τα αυτονόητα για την προστασία των παιδιών μας.

·    Απαιτούμε να απομακρυνθούν άμεσα οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας που τοποθετούνται δίπλα στα σχολεία.
·    Απαιτούμε την τοποθέτηση μόνιμων μετρητών ακτινοβολίας στα σχολεία μας με τη συνεργασία του Δήμου, της ΕΕΑΕ και του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ.

Δεν θα επιτρέψουμε εμείς και τα παιδιά μας να βρισκόμαστε σε έκθεση που επηρεάζει την υγεία μας.

Οι γειτονιές μας έχουνανάγκη από πάρκα, ελεύθερους χώρους και όχι από κεραίες!

Με εκτίμηση,
Το ΔΣ του Συλλόγου