Skip to main content

Καλύτερες κατασκευές η κατάλληλη προστασία από τους σεισμούς

Τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Θεσσαλονίκης για την προστασία και τη διαχείριση των επιπτώσεων από σεισμό

Η κατάλληλη προετοιμασία είναι το σημείο κλειδί για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου. Οι καλές κατασκευές και τα κτήρια με το μικρότερο δυνατό βαθμό τρωτότητας είναι η καλύτερη μέθοδος πρόληψης, ενώ για τη διαχείριση των επιπτώσεων από έναν ισχυρό σεισμό, κρίσιμη παράμετρος είναι ο καλός συντονισμός και οι ξεκάθαρες αρμοδιότητες όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Αυτά τονίστηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υπό την προεδρία του περιφερειάρχη, Απόστολου Τζιτζικώστα.

«Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε τον κίνδυνο από τους σεισμούς είναι να μειώσουμε την τρωτότητα της κατασκευής. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε καλές κατασκευές», επισήμανε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης.

Ο ίδιος αναφερόμενος στον καταστροφικό σεισμό του 1999 στην Τουρκία, τόνισε ότι τα κτήρια που κατέρρευσαν δεν είχαν επαρκή οπλισμό στο φέροντα οργανισμό τους, δηλαδή είχαν σημαντική έλλειψη σίδερου. Αν εκ των προτέρων είχαν διαπιστωθεί τέτοιες χτυπητές αδυναμίες, μπορεί να υπήρχαν βλάβες στα κτήρια, αλλά δε θα κατέρρεαν, είπε ο κ. Σκορδίλης.

Γι' αυτό το λόγο υπογράμμισε την ανάγκη να διενεργούνται σεισμικοί έλεγχοι σε όλες τις υποδομές. Έγιναν κάποιοι έλεγχοι πριν από τρία με τέσσερα χρόνια, τόνισε. Προληπτικοί έλεγχοι, με κάποια αποτελέσματα, αλλά είναι ζήτημα αν έγιναν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις ενίσχυσης των κτηρίων που εμφάνισαν πρόβλημα, σημείωσε ο κ. Σκορδίλης. Ο ίδιος είπε ότι χρειάζεται επικαιροποίηση των σχεδίων δράσης από τους αρμόδιους φορείς, δράσεις ενημέρωσης κοινού και ασκήσεις ετοιμότητας των αρχών και των πολιτών.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι «η Θεσσαλονίκη, από το σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσιάζει τον υψηλότερο βαθμό επικινδυνότητας επειδή είναι πυκνοκατοικημένη και λόγω του ύψους των κτιρίων και της ηλικίας των κτιρίων της. Είναι υποχρεωμένοι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι, θωρακισμένοι και εξασκημένοι σε περίπτωση που συμβεί κάποιος σεισμός, για να μειώσουμε στο ελάχιστο τον κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές. Κι αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τον καλύτερο δυνατό συντονισμό και τη συνεργασία, γι' αυτό άλλωστε συνεδριάζει και το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας».

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, έκανε αναφορά στον μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης του 1978, που οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές στην Πολιτική Προστασία, αλλά και στην επιτυχή διαχείριση της βόμβας στο Κορδελιό, η επιχείρηση για την απομάκρυνση της οποίας αποτέλεσε τη βάση για να συνταχθεί ένα μνημόνιο ενεργειών που ακολουθείται σε όλη την Ελλάδα σε ανάλογες περιπτώσεις.

Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Πλούταρχος Κέρπελης, είπε ότι ο προσεισμικός έλεγχος των δημοσίων κτηρίων κοινωφελούς χρήσης είναι ένας ταχύς οπτικός έλεγχος, που γίνεται από μηχανικούς του φορέα που λειτουργεί κάθε χώρο για να διαπιστωθεί ο βαθμός ασφάλειάς του. Πρόκειται για μια διαδικασία που άρχισε το 2002 και πολλοί Δήμοι της Θεσσαλονίκης έχουν κάνει ανάλογους ελέγχους. Τα στοιχεία από τον έλεγχο των δημοσίων κτηρίων τα παραλαμβάνει ο ΟΑΣΠ και ειδικά για τα σχολεία, οι «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ», που με τη σειρά τους ενημερώνουν τις συναρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες επιδιορθώσεις, όπου υπάρχουν προβλήματα. Ο δευτεροβάθμιος έλεγχος, που είναι και πιο αναλυτικός και γίνεται στα «προβληματικά» κτήρια ολοκληρώνεται από το αρμόδιο Υπουργείο, γίνονται δοκιμές και ακολούθως γίνεται ο πιο εμπεριστατωμένος τριτοβάθμιος έλεγχος στα «κόκκινα» ή επικίνδυνα κτήρια.

Η προϊσταμένη Πολιτικής Προστασίας Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Κουρούδη, δήλωσε ότι ο προσεισμικός έλεγχος των κτηρίων αρμοδιότητας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης έχει ολοκληρωθεί. Η ίδια τόνισε όμως ότι ο προσεισμικός έλεγχος δεν ήταν στις άμεσες προτεραιότητες αρκετών Δήμων και ζητήθηκε η συνδρομή της Περιφέρειας για την ανάδειξη του θέματος, οπότε και στάλθηκε εγγράφως προς τους Δήμους υπενθύμιση της υποχρέωσης διενέργειας προσεισμικών ελέγχων στα κτήρια που είναι στη δική τους αρμοδιότητα.