Skip to main content

Kaltsidis Wood Industry:Η βιομηχανία της Θεσσαλονίκης που έκανε το ξύλο επιστήμη

Η δεύτερη γενιά της εταιρείας ξύλινων επενδεδυμένων πάνελ σχεδιάζει επένδυση 4 εκατ.ευρώ, που θα τριπλασιάσει την παραγωγική της δυναμικότητα.

Είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία ξύλινων επενδεδυμένων πάνελ στην Ελλάδα, με παραγωγική δυναμικότητα που φτάνει τα 100.000 τ.μ. τον μήνα και μερίδιο 40% στην αγορά, ενώ διαθέτει και τη δική της παραγωγή καπλαμά.

Η Kaltsidis Wood Industry από τη Θεσσαλονίκη χτίστηκε πριν από 45 χρόνια πάνω στο όραμα ενός ανθρώπου, του Λάζαρου Καλτσίδη, ο οποίος μετέφερε τη μεγάλη του αγάπη για το ξύλο στα δύο του παιδιά, τον Γιάννη και τη Βίκυ, που σήμερα διευθύνουν την εταιρεία.

Μάλιστα, η δεύτερη γενιά της επιχείρησης, τα δύο αδέρφια, ήταν και αυτή που έβαλε την Kaltsidis Wood Industry σε παραγωγική τροχιά, καθώς αρχικά ήταν μόνο εμπορική. Και είναι αυτή που ετοιμάζεται να υλοποιήσει μια σημαντική επένδυση στη ΒΙΠΕ Ωραιοκάστρου, η οποία θα τριπλασιάσει την παραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας, αυξάνοντάς την σε 300.000 τ.μ. ξύλινων επενδεδυμένων πάνελ τον μήνα.

Ειδικότερα, ο Γιάννης και η Βίκυ Καλτσίδου σχεδιάζουν μια νέα, πρότυπη παραγωγική μονάδα, με μηχανολογικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, στο πλαίσιο επένδυσης 4 εκατ.ευρώ, η οποία θα είναι έκτασης 6.000 τ.μ., σε σχέση με τα 4.000 τ.μ. των σημερινών εγκαταστάσεων. Με τα νέα μηχανήματα η εταιρεία θα εξασφαλίσει την παραγωγή ξύλινων επενδεδυμένων πάνελ στις διαστάσεις που ζητά το εξωτερικό. Οι νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις όμως δεν θα ολοκληρωθούν εδώ, αφού στα σχέδια είναι σε δεύτερη φάση και η υλοποίηση δεύτερης μονάδας, άλλων 6.000 τμ., που θα οδηγήσει σε μια παραγωγική πολιτεία 12.000 τ.μ. συνολικά.

Μάλιστα, ήδη η εταιρεία έχει προετοιμάσει εξαγωγικά το έδαφος, ώστε τα νέα της προϊόντα να βρουν άμεσα τον δρόμο για το εξωτερικό. Άλλωστε, είναι ήδη κατά 65% εξαγωγική, κατευθύνοντας το μεγαλύτερο μέρος των πάνελ και του καπλαμά στα Βαλκάνια, το Βέλγιο, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Αγγλία, τη Λευκορωσία, τη Λιθουανία, το Κατάρ, την Κύπρο, την Ινδονησία, τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή.

Η Βαλκάν Εξπόρτ και η αγάπη για τον καπλαμά

Ο Λάζαρος Καλτσίδης ήταν επί χρόνια διευθυντής παραγωγής καπλαμά στην πάλαι ποτέ κραταιά Βαλκάν Εξπόρτ. Στην ίδια εταιρεία εργαζόταν και η σύζυγός του, Αλκμήνη, στο γραφείο εξαγωγών-εισαγωγών, αλλά και η μητέρα του, Σουλτάνα, στη διαλογή καπλαμά. Η γνώση του γύρω από τον καπλαμά, η εξειδίκευσή του και η εμπειρία του ήταν τα κίνητρα για να αφήσει τη Βαλκάν Εξπόρτ και να δημιουργήσει κάτι δικό του. Έτσι, ξεκίνησε το 1976 με ένα μικρό μαγαζί στη Μαρτίου, μπαίνοντας στο εμπόριο ξυλείας, δίνοντας όμως έμφαση στον καπλαμά που τόσο καλά γνώριζε και τόσο πολύ αγαπούσε. Στο ξεκίνημά του μαζί του ήταν και ο Μιχάλης Χαλβατζόγλου, ο οποίος προερχόταν και αυτός από την Βαλκάν Εξπόρτ με μεγάλη εμπειρία στο αντικείμενο.

Αργότερα, η εταιρεία αγόρασε ένα οικόπεδο στο Ωραιόκαστρο, όπου έγιναν οι νέες εγκαταστάσεις και όπου δημιουργήθηκε με μία επέκταση και η σημερινή μονάδα. Η Kaltsidis Wood Industry άρχισε να μεγαλώνει και το 1996 έκανε την είσοδό της η δεύτερη γενιά, στην οποία ο Λάζαρος Καλτσίδης είχε φροντίσει να περάσει το μεγάλο του πάθος για τη δουλειά. Δεν ήταν άλλωστε λίγες οι φορές που έπαιρνε τα δύο του παιδιά στα ταξίδια του, όταν πήγαινε για να επιλέξει ο ίδιος καπλαμά. «Μας θυμάμαι να είμαστε στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου ώρες ατελείωτες και να συνοδεύουμε τον πατέρα μας στις διάφορες βιομηχανίες. Από τότε ο καπλαμάς μπήκε στη ζωή μας» λέει στη Voria η Βίκυ Καλτσίδου.

Με σπουδές Οικονομικών ο Γιάννης Καλτσίδης και Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, αλλά και με ένα μεταπτυχιακό στο μάρκετινγκ η Βίκυ Καλτσίδου, η δεύτερη γενιά αποφάσισε να μπει στην παραγωγή των ξύλινων επενδεδυμένων πάνελ, στα οποία η βάση ήταν ο καπλαμάς. Η πολύχρονη εμπορική ενασχόληση του πατέρα τους με το αντικείμενο ήταν και το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα. Αρχικά η παραγωγή τους κάλυπτε μια μικρή γεωγραφική εμβέλεια και στη συνέχεια άρχισαν να επεκτείνουν τις πωλήσεις τους σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο και τη Βουλγαρία. Λίγα χρόνια αργότερα, το 2013, μπήκε στην εταιρεία και ο γιος του Μιχάλη Χαλβατζόγλου, Χρήστος, με σπουδές στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οποίος είναι σήμερα διευθυντής παραγωγής της μονάδας.

Το επόμενο βήμα ήταν η περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια λόγω της μεγάλης εμπειρίας και εξειδίκευσης που απέκτησε ο Γιάννης Καλτσίδης στον καπλαμά -ο οποίος έχει διατελέσει και σύμβουλος πάνω στο αντικείμενο σε διακεκριμένες επιχειρήσεις στην Ευρώπη- η εταιρεία μπήκε και στη δική της παραγωγή καπλαμά στο εξωτερικό, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, για να καλύψει τις ανάγκες των επενδεδυμένων πάνελ που παρήγαγε, αλλά και την περαιτέρω εμπορία του.

«Το ατού μας είναι ότι ασχολούμαστε οι ίδιοι προσωπικά με τη διαλογή του καπλαμά, έχουμε πολλαπλά και πολυσύνθετα στάδια διαλογής μέχρι το τελικό προϊόν, ενώ παράγουμε tailor made ξύλινα επενδεδυμένα πάνελ για κάθε συνεργάτη μας. Εκπαιδεύουμε τους αρμόδιους πωλητές των εκάστοτε εταιρειών που διακινούν τα προϊόντα μας και φροντίζουμε έτσι να υπάρχει πάντα διαθέσιμο στοκ» λέει η Βίκυ Καλτσίδου, η οποία δηλώνει ερωτευμένη με την εταιρεία. Μάλιστα, είναι και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ξυλείας. «Έχουμε πάθος για την εταιρεία και προσπαθούμε αυτό που δημιούργησε ο πατέρας μας να το εξελίξουμε όσο το δυνατό περισσότερο» εξηγεί.