Skip to main content

Καλύτερος βιοκαλλιεργητής της Ευρώπης ο Θωμάς Μόσχος από την Καστοριά

Ο νεαρός Θωμάς Μόσχος είναι τεχνολόγος γάλακτος με τον αδελφό του, Χρήστο, που είναι κτηνίατρος διατηρούν τη Φάρμα Μόσχου

Ένας Έλληνας αγρότης από την Πολυκάρπη Καστοριάς βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των «EU Organic Awards για το 2023» στην κατηγορία του καλύτερου «παραγωγού βιολογικών προϊόντων».

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο καλύτερου άνδρα βιοκαλλιεργητή έλαβε ο Θωμάς Μόσχος από την Ελλάδα, ο οποίος μαζί με τον αδερφό του Χρήστο, διαθέτουν την καθετοποιημένη βιολογική κτηνοτροφική και τυροκομική μονάδα "Φάρμα Μόσχου" στην Καστοριά.

Φάρμα Μόσχου: Το «δίδυμο» τυροκομικό success story από την Καστοριά

Σε όλη την γραμμή παραγωγής από την καλλιέργεια του γης έως το γάλα που παράγεται από τα ζώα και την παρασκευή γαλακτομικών προϊόντων ο Θωμάς Μόσχος εφαρμόζει τα Ευρωπαϊκά πρότυπα της βιολογικής γεωργίας και τους κανόνες της κυκλικής Οικονομίας.  Η φάρμα χρησιμοποιεί την κοπριά των προβάτων και των γειτονικών εκμεταλλεύσεων για τη λίπανση των χωραφιών της, βελτιώνοντας την οργανική ουσία του εδάφους και εξασφαλίζοντας υψηλότερες αποδόσεις.

Η Επιτροπή σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες παρουσίασε τους 8 νικητές και νικήτριες των φετινών βιολογικών βραβείων , τα οποία δίνονται για δεύτερη συνεχή χρονιά επ’ ευκαιρία της Ημέρας Βιολογικής Παραγωγής της ΕΕ.

Ο Θωμάς Μόσχος από το βήμα των φετινών βραβείων κι αμέσως μετά την βράβευσή του, αναφέρθηκε στο τεράστιο πλήγμα που δέχθηκε η Ελλάδα από τις φωτιές και τις πλημμύρες και απευθυνόμενος στον Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάνους Βοϊτσεκόβσκι, έκανε  έκκληση για βοήθεια στους πληγέντες. «Η χαρά μας ένεκα της σημερινής ημέρας είναι μεγάλη, αλλά ταυτόχρονα νοιώθουμε τον κόμπο στο στομάχι, για την χώρα μας, που ακόμα αιμορραγεί από τις πλημμύρες και τις φωτιές του 2023, γεγονότα που μας γύρισαν στο σημείο μηδέν. Σας ζητούμε να βοηθήσετε»  κατέληξε.

Ο νεαρός Θωμάς Μόσχος είναι τεχνολόγος γάλακτος  και ο αδελφός του Χρήστος είναι κτηνίατρος και το βραβείο που έλαβαν το  αφιέρωσαν στις οικογένειές τους που έπειτα από τόσα χρόνια βλέπουν τους κόπους και τις προσπάθειές τους να ανταμείβονται, αλλά και σε όλους όσους  έχουν στηρίξει και συνεχίζουν να στηρίζουν την προσπάθεια τους όπως οι εργαζόμενοι της φάρμας.

Στο φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν 100 υποψήφιοι-ες από όλη την ΕΕ. Το πρόγραμμα βιολογικών βραβείων της ΕΕ περιλαμβάνει 7 κατηγορίες και 8 ατομικά βραβεία και εκτός από τον Θωμά Μόσχο στην κατηγορία του καλύτερου βιοκαλλιεργητή) βραβεύτηκε και μια γυναίκα, η συνάδελφός του Clara Benito Pacheco, από την Ισπανία. Οι υπόλοιποι νικητές είναι.
· Καλύτερη βιολογική περιφέρει η Μπούργκενλαντ, στην Αυστρία
· Καλύτερη βιολογική πόλη η Βιέννη, της Αυστρίας
· Καλύτερη βιολογική περιοχή η Idanha-a-Nova, στην Πορτογαλία
· Καλύτερη μικρομεσαία επιχείρηση μεταποίησης βιολογικών τροφίμων η Merry Mill, στην Ιρλανδία
· Καλύτερος λιανέμπορος βιολογικών προϊόντων ο Gut Wulksfelde, στην Γερμανία
· Καλύτερο βιολογικό εστιατόριο / υπηρεσίες εστίασης: Luftburg - Kolarik im Prater, στην Αυστρία.
Τα EU Organic Awards διοργανώθηκαν για πρώτη φορά το 2022 ως μέρος της προσπάθειας της ΕΕ για την αναγνώριση της αξίας της βιολογικής γεωργίας και παραγωγής προϊόντων και δίνονται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, την COPA-COGECA and την IFOAM Organics Europe, με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.