Skip to main content

Κάμερον: Ζωτικής σημασίας μια εκεχειρία στη Γάζα, αλλά απαιτούνται προϋποθέσεις

Είναι ζωτικής σημασίας να προσπαθήσουμε να μετατρέψουμε την παύση των εχθροπραξιών σε μια μόνιμη, βιώσιμη εκεχειρία, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας

«Μια εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς είναι ζωτικής σημασίας για να επιτραπεί η απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα, αλλά για να υπάρξει μια εκεχειρία διαρκείας θα πρέπει να πληρούνται πολλές προϋποθέσεις» δήλωσε ο  Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

Μιλώντας στο Reuters στη διάρκεια επίσκεψής του στην Ταϊλάνδη, ο Κάμερον είπε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς με στόχο ισραηλινούς αμάχους τον περασμένο χρόνο και το ότι η οργάνωση συνεχίζει να κρατάει ομήρους, είναι απάνθρωπες πρακτικές. Ο μοναδικός τρόπος, είπε, για να έχει μέλλον ο παλαιστινιακός λαός είναι να φύγει από το κάδρο η ένοπλη οργάνωση.

«Είναι ζωτικής σημασίας να προσπαθήσουμε να μετατρέψουμε την παύση των εχθροπραξιών σε μια μόνιμη, βιώσιμη εκεχειρία», είπε ο Κάμερον στη συνέντευξή του στη διάρκεια επίσκεψής του σε αεροπορική βάση της Ταϊλάνδης.

«Αυτό θα το πράξουμε μόνο αν πληρούνται πολλές προϋποθέσεις. Πρέπει να διώξουμε την ηγεσία της Χαμάς από τη Γάζα, πρέπει να διαλύσουμε τις υποδομές των τρομοκρατών» είπε ο Κάμερον.

Τα σχόλιά του έγιναν την ώρα που νέα διπλωματική προσπάθεια της Ουάσινγκτον βρίσκεται σε εξέλιξη για την επίτευξη εκεχειρίας στον σχεδόν έξι μηνών διάρκειας πόλεμο, για την απελευθέρωση των ομήρων και την μεταφορά τροφίμων και ανθρωπιστικής βοήθειας προκειμένου να αποσοβηθεί ο λιμός στον παλαιστινιακό θύλακα.

Αυτή την εβδομάδα, θα επισκεφθεί την Μέση Ανατολή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν για συναντήσεις με ανώτατους αξιωματούχους της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας για να "συζητήσουν τη σωστή αρχιτεκτονική για μια ειρήνη διαρκείας". Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ωστόσο δεν έκανε καμία αναφορά σε στάση στο Ισραήλ.