Skip to main content

Βίντεο του ΙΣ δείχνει τους δράστες του Παρισιού με απειλές κατά πάντων

Στο βίντεο 17 λεπτών εμφανίζονται και οι εννέα δράστες που είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της εφιαλτικής νύχτας. Μήνυμα Ολάντ κατά του ΙΣ.

Τους εννέα δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι την 13η Νοεμβρίου δείχνει βίντεο της ISIS που αναρτήθηκε σε τζιχαντιστικές ιστοσελίδες, με πλάνα που τους εμφανίζουν σε αποκεφαλισμούς ομήρων και να σχεδιάζουν -σε περιοχή υπό τον έλεγχο της ISIS- τα χτυπήματα στη γαλλική πρωτεύουσα.

Το βίντεο περιέχει και απειλή εναντίον της Βρετανίας.

Στο βίντεο 17 λεπτών εμφανίζονται και οι εννέα δράστες που είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της εφιαλτικής νύχτας, εκ των οποίων οι επτά μιλούν άνετα γαλλικά (οι τέσσερις ήταν από το Βέλγιο και οι τρεις από τη Γαλλία) ενώ οι άλλοι δύο στα αραβικά - σύμφωνα με τα ψευδώνυμά τους, ήταν από το Ιράκ.

Σε ένα σημείο, εμφανίζονται πίσω από ομήρους «αποστάτες» που στη συνέχεια αποκεφαλίζονται ή πυροβολούνται. «Σύντομα και στο Σανζ Ελιζέ» λέει ο ένας από τους δράστες, ο Σαμί Ανιμούρ.

Το βίντεο αποτελείται μόνο από πλάνα που είχαν γυριστεί πριν τις επιθέσεις και από πλάνα που μεταδόθηκαν από ειδησεογραφικά δίκτυα κατά τη διάρκεια των επιθέσεων - δεν έχει νεότερο υλικό από τις επιθέσεις.

Κατά τη διάρκεια του βίντεο εμφανίζεται και ο Αμπαούντ, που θεωρείται ο εγκέφαλος των επιθέσεων και είχε σκοτωθεί στην πολύωρη πολιορκία του διαμερίσματος στο Σαν Ντενί μερικές ημέρες μετά τις επιθέσεις.

Στο βίντεο δεν εμφανίζεται ο ακόμη καταζητούμενος Σαλάχ Αμπντεσλάμ.

Οι τζιχαντιστές απειλούν «όλες τις χώρες» του διεθνούς συνασπισμού που επιχειρεί εναντίον της ISIS σε Συρία και Ιράκ.

Η απειλή συγκεκριμένα για τη Βρετανία γίνεται την ώρα που το πλάνο ζουμάρει σε έναν από τους δράστες την ώρα που κρατά κομμένο κεφάλι και εμφανίζεται ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη διάρκεια ομιλίας του, με το μήνυμα (γραμμένο στα αγγλικά) πως οι «άπιστοι θα γίνουν στόχος για τα σπαθιά μας».

Δείτε ολόκληρο το βίντεο - Προσοχή! Σκληρές εικόνες



Ολάντ - Καμία απειλή δεν μας αποτρέπει

Στην πρώτη του αντίδραση μετά το βίντεο της ISIS, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανέφερε πως «καμία απειλή δεν θα κάνει τη Γαλλία να διστάσει στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας». Τα πλάνα με τους εννέα τζιχαντιστές «δεν κάνουν τίποτε παραπάνω από το να ακυρώνουν τους δράστες των εγκλημάτων» λέει.

«Τίποτε δεν θα μας τρομάξει, καμία απειλή δεν θα κάνει τη Γαλλία να διστάσει σε αυτό που έχει να κάνει στη μάχη κατά της τρομοκρατίας» ανέφερε  Ολάντ σε δηλώσεις του στο προεδρικό μέγαρο στο Νέο Δελχί, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ινδία.

«Το μόνο που κάνουν οι εικόνες αυτές είναι να ακυρώνουν τους δράστες των εγκλημάτων αυτών» σημείωσε επίσης.

«Ο λόγος που έλαβα μέτρα για την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης ήταν επειδή ξέρω ότι η απειλή αυτή παραμένει και ότι εμείς δεν θα υποχωρήσουμε σε τίποτε, ούτε στα μέσα για την υπεράσπιση της χώρας μας ούτε στις ελευθερίες» πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Γαλλίας έχουν αναγνωρίσει τα οκτώ μέλη της ομάδας των τζιχαντιστών που διέπραξε τις επιθέσεις στο Παρίσι, αλλά δεν έχουν μέχρι στιγμής κατονομάσει δύο καμικάζι του Σταντ Ντε Φρανς, οι οποίοι είχαν πάνω τους πλαστά συριακά διαβατήρια.