Skip to main content

Καμία δέσμευση από Τ. Μπιρμπίλη για τον Αχελώο

Χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις για την πορεία των έργων εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου, αλλά και για τη στάση της κυβέρνησης η συνάντηση των Θεσσαλών με την υπουργό Περιβάλλοντος.
Χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις για την πορεία των έργων εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου, αλλά και για τη στάση της κυβέρνησης, έφυγαν από το γραφείο της υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνας Μπιρμπίλη, τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής (ΠΑΣΕ) για τον Αχελώο.

Το μόνο που υποσχέθηκε η υπουργός ήταν η ταχεία ολοκλήρωση των σχεδίων διαχείρισης των λεκανών απορροής Αχελώου και Πηνειού, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σαν «όπλα» των Θεσσαλών στη δικαστική διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη για το έργο. Συνάμα, αποδέχθηκε την πρόταση των Θεσσαλών να επισκεφθεί σύντομα το εργοτάξιο.

Η συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από μια ώρα και πρώτα απ’ όλα τέθηκε, από την πλευρά του προέδρου της ΠΑΣΕ, νομάρχη Καρδίτσας, κ. Φ. Αλεξάκου, στην υπουργό η επιχειρηματολογία για την αναγκαιότητα της συνέχισης του έργου της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου, αφού το έργο έχει εξελιχθεί από αναπτυξιακό σε περιβαλλοντικό και υδροδοτικό και είναι κρίσιμο, προκειμένου να αποφύγει η Θεσσαλία την κλιματική ερημοποίηση. Επίσης τέθηκε με έμφαση η αναγκαιότητα για τη συνέχιση της κατασκευής των έργων, να παραμείνει η κυβέρνηση στην ίδια κατεύθυνση με όλες τις κυβερνήσεις της χώρας από το 1981 μέχρι σήμερα.

Ζητήθηκε, ακόμη, η νομική στήριξη και του υπουργείου Περιβάλλοντος, αντίστοιχη με αυτή του υπουργείου Υποδομών, για την απόρριψη της αίτησης αναστολής εκτελέσεως του έργου που κατέθεσε το WWF Hellas. Τονίσθηκε επίσης η ανάγκη να εκπονηθούν τα σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής Πηνειού και Αχελώου το ταχύτερο δυνατό, σύμφωνα με όσα προβλέπει η οδηγία 60/2000 (διαβούλευση, δημοσιοποίηση κλπ), με την επισήμανση ότι όσον αφορά στο τεχνοκρατικό μέρος τα σχέδια αυτά έχουν συνταχθεί και αποτελούν παράρτημα του νόμου 3481/06.

Τέλος, προσκλήθηκε η υπουργός να επισκεφθεί τα έργα το συντομότερο δυνατό για να σχηματίσει ιδία άποψη για την πρόοδο των εργασιών. Η κ. Μπιρμπίλη ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν, ώστε να εξασφαλισθεί η απαραίτητη ποσότητα νερού για το Θεσσαλικό κάμπο σύμφωνα με τα σχέδια διαχείρισης, για τα οποία θα ξεκινήσει άμεσα η προεργασία, ώστε σε ένα χρόνο από σήμερα να είναι ολοκληρωμένα.

Τα σχέδια διαχείρισης αυτά θα βοηθήσουν τη χώρα να έχει τεκμηριωμένη άποψη κατά τη συζήτηση των 14 προδικαστικών ερωτημάτων στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που έχουν σταλεί από το ΣτΕ, έτσι ώστε να εκδοθεί η τελική απόφαση για τα έργα του Αχελώου. Η υπουργός δεσμεύτηκε να επισκεφθεί την περιοχή αρχές Ιανουαρίου.

Για το ζήτημα της νομικής υποστήριξης για την απόρριψη της αίτησης αναστολής εκτελέσεως των έργων της WWF Hellas, η υπουργός επιφυλάχθηκε να απαντήσει, προκαλώντας πικρία στα μέλη της ΠΑΣΕ. Να σημειωθεί ότι η ΠΑΣΕ Αχελώου θα επιδιώξει συνάντηση και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θεόδωρο Πάγκαλο, στην οποία θα κληθούν και όλοι οι Θεσσαλοί βουλευτές. Στη χθεσινή συνάντηση με την υπουργό ήταν παρόντες πέραν του προέδρου κ. Αλεξάκου, ο νομάρχης Μαγνησίας και μέλος της ΠΑΣΕ κ Απόστολος Παπατόλιας και ο αντινομάρχης Τρικάλων, κ. Χρήστος Μιχαλάκης.