Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020
x

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΧΑΡΔΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΙΑΝΟ»-ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ(VID)

Ο κ. Χαρδαλιάς απευθυνόμενος προς τους πολίτες επισήμανε πως τα χαρακτηριστικά του «Ιανού» θα είναι σαν αυτά μιας πολύ ισχυρής κακοκαιρίας.

Έκτακτη ενημέρωση πραγματοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να «χτυπήσουν» τη χώρα.

Σε σχετική ενημέρωση του κοινού για την έλευση του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» επισήμανε ότι η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο.

Ο κ. Χαρδαλιάς απευθυνόμενος προς τους πολίτες τόνισε πως τα χαρακτηριστικά του «Ιανού» θα είναι σαν αυτά μιας πολύ ισχυρής κακοκαιρίας.

Εξήγησε ότι το φαινόμενο είναι γνωστό ως «μεσογειακός κυκλώνας» και μοιάζει με τους τροπικούς κυκλώνες των ΗΠΑ αλλά είναι πιο ασθενής, πιο βραχύβιος και μικρότερος σε μέγεθος και πως πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο που εμφανίστηκε από το ’95 και μετά και τείνει να ενταθεί.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα, σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Από αύριο 17 / 9 ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, από το απόγευμα της Πέμπτης θα ξεκινήσει να εκδηλώνεται αρχικά σε νότιο Ιόνιο και Πελοπόννησο. Θα χτυπηθούν πρώτες Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ηλία Μεσσηνία. Στη συνέχεια θα προχωρήσει στη Βόρεια Πελοπόννησο και τη Στερεά όπου τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ισχυρά και να έχουν μεγάλη διάρκεια.

Προειδοποίησε δε ότι είναι σοβαρό το ενδεχόμενο πτώσης δέντρων, στύλων της ΔΕΗ, αλλά και ξαφνικών πλημμυρών.

Συνέστησε ακόμα σε όσους διαβιούν σε περιοχές που πρόκειται να χτυπηθούν από την ισχυρή κακοκαιρία να φιλοξενηθούν για λίγα 24ωρα σε σπίτια συγγενών σε άλλες περιοχές, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για τη ζωή τους.

Ειδικότερα, οι τρεις βασικές οδηγίες από την Πολιτική Προστασία είναι:

-Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή κοντά υπάρχουν χείμαρροι και ακτές να μην παραμείνουν σε υπόγειους χώρους και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μείνουν σε συγγενείς ή φίλους.

-Να αποφύγουν τις μετακινήσεις τους.

-Να μη διασχίζουν χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει.

 

 

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ