Skip to main content

Καμπανάκι για τις ταραχές στην Αίγυπτο χτυπά ο Ρουμπινί

Αυξημένες πιθανότητες εξάπλωσης των ταραχών της Αιγύπτου και σε άλλα μέρη της υφηλίου διακρίνει ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος, ενώ εκτιμά ότι η επίδραση στην ανάπτυξη θα είναι αρνητική.

Αυξημένες πιθανότητες εξάπλωσης των ταραχών της Αιγύπτου και σε άλλα μέρη της υφηλίου διακρίνει ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος, Νούριελ Ρουμπινί, ενώ εκτιμά ότι η επίδραση στην ανάπτυξη θα είναι αρνητική.

«Υπάρχει ήδη πολιτική εξάπλωση από την Τυνησία στην Αίγυπτο, το γεωπολιτικό ρίσκο αυξάνεται. Έχει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη ή στην αύξηση του πληθωρισμού… όλα αυτά δεν είναι καλά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ρουμπινί.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι η κατάσταση δεν είναι ακόμη τόσο σοβαρή. «Ακόμη κι αν οι προηγούμενες κρίσεις έχουν συνδεθεί με πετρελαϊκά σοκ που προκλήθηκαν από γεωπολιτικό ρίσκο, δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το επίπεδο, αλλά η αύξηση των πετρελαϊκών τιμών και η αποστροφή ρίσκου, είναι όλα αρνητικά για την αγορά», ανέφερε σχετικά.

Όπως τόνισε, οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται ανά τον κόσμο, όπως και οι τιμές του πετρελαίου, προκαλώντας σοκ στα εισοδήματα, ενώ εκτίμησε ότι οι διαδηλώσεις μπορεί να εξαπλωθούν σε χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν, η Κίνα ακόμη και στη Λατινική Αμερική.