Skip to main content

Καμπανάκι ΚΕΠΚΑ: Χημικές ουσίες σε καλαμάκια από πλαστικό, χαρτί και μπαμπού - Ποια πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο

Επειδή τα πλαστικά καλαμάκια αντικαθίστανται από καλαμάκια από εναλλακτικά υλικά, είναι απαραίτητο να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την απαγόρευση των επικίνδυνων χημικών ουσιών στα καλαμάκια

Άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την απαγόρευση των επικίνδυνων χημικών ουσιών στα καλαμάκια ζητεί το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), συμβουλεύοντας τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν μόνο καλαμάκια από ανοξείδωτο ατσάλι.

Όπως τονίζει το Κέντρο, «ερευνητές, από το Βέλγιο, έδειξαν ότι οι ουσίες PFAS βρίσκονται, σε μεγάλο βαθμό, στα καλαμάκια, που χρησιμοποιούμε για να πίνουμε υγρά και τα οποία κατασκευάζονται από οργανικά υλικά, όπως χαρτί, μπαμπού κ.λπ. Οι ερευνητές εξέτασαν 38 διαφορετικές μάρκες καλαμάκια, από χαρτί, μπαμπού, ανοξείδωτο ατσάλι και πλαστικό. Σε 18 από τα 20 χάρτινα καλαμάκια και σε 4 από τα 5 καλαμάκια μπαμπού οι ουσίες PFAS ήταν παρούσες. Όμως, δεν ανιχνεύτηκαν σε κανένα ανοξείδωτο καλαμάκι».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΕΠΚΑ:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2017, ανέλαβε την πρωτοβουλία HBM4EU, για την παρακολούθηση της ανθρώπινης βιολογίας. Η πρωτοβουλία αυτή επικεντρώνεται στις ουσίες PFAS (υπερφθοριωμένες αλκαλιωμένες ουσίες), αποτελεί συλλογική προσπάθεια 30 χωρών, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παράγει γνώση, για την ασφαλή διαχείριση των χημικών ουσιών και προσφέρει αποδεικτικά στοιχεία, για την πραγματική έκθεση των πολιτών, στις χημικές ουσίες, προστατεύοντας την ανθρώπινη υγεία στην Ευρώπη. Οι υπερφθοριωμένες αλκαλιωμένες ουσίες PFAS περιλαμβάνουν πάνω από 4.700 χημικές ουσίες, χρησιμοποιούνται ευρέως και συσσωρεύονται, με την πάροδο του χρόνου, στους ανθρώπους και στο περιβάλλον. Είναι γνωστές ως «παντοτινά χημικά» καθώς είναι εξαιρετικά ανθεκτικές, όταν βρίσκονται στο περιβάλλον και στους οργανισμούς. Μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, όπως βλάβες στο ήπαρ, παθήσεις του θυρεοειδούς, παχυσαρκία, προβλήματα γονιμότητας και καρκίνο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε πρόταση, για τον περιορισμό όλων ουσιών, από όλα τα καταναλωτικά προϊόντα, επιτρέποντας, όμως, μια μεταβατική περίοδο 18 μηνών, από τη στιγμή που εγκριθεί η πρότασή της.

Ερευνητές, από το Βέλγιο, έδειξαν ότι οι ουσίες PFAS βρίσκονται, σε μεγάλο βαθμό, στα καλαμάκια, που χρησιμοποιούμε για να πίνουμε υγρά και τα οποία κατασκευάζονται από οργανικά υλικά, όπως χαρτί, μπαμπού κ.λπ. Οι ερευνητές εξέτασαν 38 διαφορετικές μάρκες καλαμάκια, από χαρτί, μπαμπού, ανοξείδωτο ατσάλι και πλαστικό. Σε 18 από τα 20 χάρτινα καλαμάκια και σε 4 από τα 5 καλαμάκια μπαμπού οι ουσίες PFAS ήταν παρούσες. Όμως, δεν ανιχνεύτηκαν σε κανένα ανοξείδωτο καλαμάκι.

Επειδή, λοιπόν, τα πλαστικά καλαμάκια, αντικαθίστανται, από καλαμάκια από εναλλακτικά υλικά, είναι απαραίτητο να υπάρξει, άμεσα, νομοθετική ρύθμιση, για την απαγόρευση των επικίνδυνων χημικών ουσιών, στα καλαμάκια.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. - Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών συμβουλεύει τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν μόνο καλαμάκια από ανοξείδωτο ατσάλι.

Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες ας απευθυνθούμε στο ΚΕ.Π.ΚΑ., τηλ. 2310-233333».